Orașul de la malul Mării Negre care seamănă perfect cu stațiunile Greciei. Atrage turiștii ca un magnet, iar în jurul lui se ascund lucruri uimitoare

Orașul de la malul Mării Negre care seamănă perfect cu stațiunile Greciei. Atrage turiștii ca un magnet, iar în jurul lui se ascund lucruri uimitoare

Orașul de la malul Mării Negre care s-a transformat într-una dintre cele mai îndrăgite stațiuni. La doar câțiva metri sub valuri, cercetătorii au găsit comori vechi de mii de ani.

Orașul de la malul Mării Negre care seamănă perfect cu stațiunile Greciei. Atrage turiștii ca un magnet, iar în jurul lui se ascund lucruri uimitoare

Sozopol, un oraș încântător de pe coasta bulgară a Mării Negre, te surprinde cu farmecul său mediteranean. Așezat pe o peninsulă stâncoasă, acest loc cu străduțe înguste și case albe, amintește perfect de insulele grecești.

Orașul vechi din Sozopol pare desprins dintr-o poveste. Are case tradiționale din piatră și lemn, împreună cu ziduri restaurate cu grijă și oferă o panoramă spectaculoasă asupra mării și a micii insule St. Kirik din apropiere.

Sozopol s-a transformat într-una dintre cele mai îndrăgite stațiuni din Bulgaria și atrăge mii de turiști cu plajele sale largi și bisericile medievale pline de istorie. În timp ce vizitatorii se bucură de soare și mare, puțini știu că la doar câțiva metri sub apă cercetătorii descoperă constant relicve incredibile din Antichitate.

Istoria orașului începe în urmă cu 2.500 de ani, când coloniștii greci au fondat așezarea numită Apollonia Pontica. Numele actual, Sozopol, provine din limba greacă și înseamnă “Orașul Mântuirii”. În antichitate, orașul era renumit pentru templul său dedicat zeului Apollo și pentru statuia de bronz a acestuia, înaltă de 13 metri, scrie antena3.ro.

Statuia lui Apollo era a doua ca mărime din lumea greacă, fiind depășită doar de faimosul Colos din Rodos. Imaginea statuii apărea pe monedele locale, subliniind prosperitatea orașului.

Povestea fascinantă a portului din Sozopol

Portul din Sozopol a jucat un rol crucial în dezvoltarea sa. Încă din antichitate, acesta a oferit adăpost sigur navelor care călătoreau pe apele uneori periculoase ale Mării Negre.

Navigația în Marea Neagră prezintă provocări mari chiar și în zilele noastre. Nayden Prahov, director al Centrului de Arheologie Subacvatică din Sozopol, spune că vânturile puternice din sud fac această rută destul de periculoasă.

„Este o rută de navigație riscantă, din cauza vânturilor sudice din Marea Neagră”,explică Prahov, potrivit antena3.ro. „Acesta este primul port sigur dintre Bosfor și Munții Balcani”.

Configurația portului antic era diferită de cea actuală. Intrarea se făcea printr-un canal îngust la nord, astăzi închis de un dig de protecție. Deși manevrarea navelor prin această deschidere era dificilă, odată intrate, ele găseau un adăpost perfect între peninsulă și insula St. Kirik. Nu întâmplător, ancora a devenit simbolul Apolloniei Pontice.

Arheologii au descoperit un adevărat tezaur sub apele portului. Mii de fragmente de ceramică, de la vase simple până la obiecte de artă, oferă informații prețioase despre viața cotidiană și comerțul din acest oraș.

Influența mediteraneană este încă puternică în Sozopol. Restaurantele de pe malul mării servesc o combinație delicioasă de bucătărie balcanică și grecească. În plus, până la începutul secolului XX, majoritatea locuitorilor vorbeau greaca, o moștenire a trecutului colonial al orașului.

Please follow and like us:
Pin Share