Orașul din România care era buricul Europei și unde italienii și arabii veneau să se aprovizioneze. Străinii plăteau regește pentru produsele românești. Erau de top, calitate superioară

Orașul din România care era buricul Europei și unde italienii și arabii veneau să se aprovizioneze. Străinii plăteau regește pentru produsele românești. Erau de top, calitate superioară

Orașul din România care, acum mult timp, era buricul Europei. Italienii și arabii veneau aici pentru a se aproviziona. Străinii adorau acest loc, mai ales datorită produselor românești de calitate.

Orașul din România care era buricul Europei. Italienii și arabii veneau să se aprovizioneze de aici

Acum ceva timp, un cunoscut oraș din România era vizitat de locuitorii din alte țări, care obișnuiau să se aprovizioneze de aici.

Cu aproximativ 90 de ani în urmă existau numeroase târguri în țară, deschise cu diverse ocazii. Târgul de la Sibiu se număra printre cele mai cunoscute din Europa. Negustorii din Italia veneau la acest târg și plăteau sume mari pentru produsele existente, la fel și cei austrieci sau arabi.

Potrivit presei de la vremea respectivă, existau controale regulate în piețe. În acest fel, autoritățile din oraș se asigurau că locuitorii au suficientă mâncare, care trebuia să fie neapărat de calitate.

Pe YouTube există un clip video datat încă din 1965, care arată cum avea loc “Ziua Recoltei”, în centrul orașului Sibiu. Nu lipseau alimente precum micii și ceafa de porc la grătar, berbecuții la rotisor, berea, vinul și mustul.

“Teascuri gospodărești gem în strânsori să potolească setea de toamnă a Sibiului. În târla din plin centrul orașului, mușteriii își aleg după plac berbecul pe care vor să-l guste fript, hoțește. Pentru maniere mai urbane, sunt mititei.

Stropite cu vin sau cu tulburel, susziselor bucate li se face potrivita cântare la care adaugăm și noi cu smerenie ”nu-i da Doamne omului cât poate să ducă”, se povestește în filmul publicat pe pagina de YouTube Cineclic.

“Ziua Recoltei” era atunci o sărbătoare a bogăției și a bucuriei pentru toată lumea. Indiferent că veneau negustori, cumpărători sau vizitatori, oamenii aveau costume populare și cântau peste tot.

Mulți oameni veneau la acest târg, de unde puteau cumpăra numeroase bunătăți. Producția de grâu era una considerabilă la vremea respectivă.

“Avem anul acesta recoltă frumoasă. Grîu de toamnă – 386.320 kg, orz – 91.533 kg, orzoaica- 52 692 kg. Grădina de zarzavaturi ne-a adus pînă în prezent venituri de 430.183 lei”, spunea Iosif Kuffleitner, preşedintele cooperativei agricole de producție.

Negustorii străini nu lipseau de la târguri

Negustorii din alte țări veneau și ei pentru a se aproviziona cu produsele de la târguri. Aceștia alegeau inclusiv să cumpere animale. cum ar fi vitele și berbecuții.

“S’au prezentat negustorii streini, care fac pe mijlocitorii între târgurile ţării şi casele de export din streinătate. Spre deosebire de alte dăţi, la târgul de vite din această toamnă am observat un pronunţat număr de negustori care făceau pe intermediarii cu unele case italiene.

Aceşti negustori au făcut importante cumpărări de boi graşi, care au fost trimişi în oraşul Fiume din Italia. Negustorii intermediari între România şi Palestina — portul Haiffa — au fost foarte puţini, iar cumpărările pe care le-au făcut sunt de mai puţină importanţă.

Aceştia din urmă au căutat vitele de cal. II şi III, pe când negustorii italieni au căutat ceea ce a dat târgul mai bun — în deosebi boi, vaci şi junei tineri — pe care i-a plătit destul de bine. De o bună căutare s’au bucurat caii, atât cei graşi, cât mai ales caii potriviţi pentru muncă”, arată un articol publicat în Foaia Poporului, în 1937, potrivit Turnul Sfatului.

De asemenea, caii care erau crescuți în Sibiu erau căutați de fabricile de conserve din Austria, după cum arată articolul menționat.

Please follow and like us:
Pin Share