Orașul din România unde s-au produs pe bandă rulantă cojoacele ”alendelon”. Românii erau înnebuniți să se îmbrace cu ele și plăteau chiar și 3.000 de lei

Orașul din România unde s-au produs pe bandă rulantă cojoacele ”alendelon”. Românii erau înnebuniți să se îmbrace cu ele și plăteau chiar și 3.000 de lei

Orașul din România unde s-au produs pe bandă rulantă cojoacele ”alendelon”. Românii erau înnebuniți să se îmbrace cu ele și plăteau chiar și 3.000 de lei. Paltonul era apreciat de cele mai înalte case de modă.

Localitatea românească unde se făceau odinioară renumitele cojoace ”alendelon”. Oamenii le adorau și achitau 3.000 de lei

Localitatea românească unde se făceau odinioară renumitele cojoace ”alendelon”. Oamenii le adorau și achitau 3.000 de lei pentru o astfel de piesă vestimentară, purtată de regretatul actor Alain Delon în filmul „A fost cândva un hoț”, apărut în anii ’60.

Cetățenii din România au putut urmări producția la cinematograful Floreasca. Românii s-au îndrăgostit de vedetă și de paltonul de piele întoarsă și cu guler de blană, care avea să se producă ulterior și la noi. Toată lumea a văzut în această haină o apropiere față de cei din afara granițelor.

Așa se face că la un an de la apariția filmului a început să se realizeze la întreprinderea Vidra, de la Orăștie, județul Hunedoara. Fabrica era cunoscută pentru articolele vestimentare din piele, care ajungeau la export.

La momentul respectiv pe porțile întreprinderii ieșeau aproximativ 300.000 de cojoace, blănuri și hanorace. Românii scoteau din buzunar 3.000 de lei, echivalentul a două salarii medii din acea perioadă.

În plus, oamenii de rând erau nevoiți să aștepte chiar și o jumătate de an pentru a primi un astfel de „alendelon”, care se vinde, în prezent, în ateliere, cu prețuri care încep de la 1.000 de lei. La mâna a doua preţul se înjumătăţeşte.

Cui aparține „alendelonul”, brandul de haine de blană dedicat actorului Alain Delon

”Alendelonul” este un obiect vestimentar care a fost purtat de foarte multe generații și care se găsește în multe dintre dulapurile bunicilor. Oamenii se despart cu greu de aceste cojoace care au fost realizat de designerul Flora Năstase.

Creatoarea de modă este cea care a pus bazele acestui brand de haine de blană dedicat actorului Alain Delon, care a murit la 88 de ani, pe 18 august 2024. Regretatul artist a fost extrem de iubit în breasla cinematografică și nu numai.

„El era foarte frumos. Pentru mine a fost un icon. Şi paltonul era foarte frumos, de aceea s-a denumit Alain Delon, pentru că nu l-a purtat nimeni cum l-a purtat el. Pe Alain Delon l-am divinizat.

Deci există undeva în subconştientul meu, probabil a existat şi această influenţă, tot ce a însemnat modă, iar el era… El era desăvârşit”, a declarat desingerul Flora Năstase, pentru observatornews.ro.

„Se purta clasic. Cojoc clasic din velur, iar moda aceasta nu a dispărut niciodată. S-au cerut Alain Delon foarte mult, chiar şi acum”, susține Bodea Bucur, care deţine un atelier de haine, mai arată sursa citată.

Please follow and like us:
Pin Share