Orașul mic din România care a fost un adevărat centru industrial. A avut una dintre cele mai vechi fabrici de bere, care a fost vândută bucată cu bucată. Astăzi, s-a depopulat masiv și mai are doar 2.405 locuitori

Orașul mic din România care a fost un adevărat centru industrial. A avut una dintre cele mai vechi fabrici de bere, care a fost vândută bucată cu bucată. Astăzi, s-a depopulat masiv și mai are doar 2.405 locuitori

Orașul mic din România care a fost un adevărat centru industrial. A avut una dintre cele mai vechi fabrici de bere, care a fost vândută bucată cu bucată. Astăzi, s-a depopulat masiv și mai are doar 2.405 locuitori.

Localitatea mică din țara noastră care mai are doar 2.405 cetățeni. A avut una dintre cele mai vechi uzine de bere, dar a fost vândută piesă cu piesă

Localitatea mică din țara noastră care mai are doar 2.405 cetățeni. A avut una dintre cele mai vechi uzine de bere, dar a fost vândută piesă cu piesă cu toate că avea în spate o istorie veche, care datează de la începutul secolului al XVII-lea.

În acele vremuri călugării de la mănăstire produceau deja bere în Solca din județul Suceava. Societatea a fost inaugurată în 1810, în urmă cu 50 de ani producând anual 4 milioane de litri de bere. Din păcate, în anii ’90 a fost privatizată.

În 2004 noul proprietar a întrerupt producţia pentru lucrări de modernizare care nu au mai avut loc niciodată, relatează adevarul.ro. În vara lui 2010 instalațiile și clădirile fabricii au fost dărămâte. Ulterior, societatea a fost distrusă şi vândută bucată cu bucată la fier vechi.

Vechea fabrică de bere de renume în România se găsea pe teritoriul care odinioară se afla sub ocupaţie austriacă, având denumirea de Bucovina. Orașul Solca e așezat în partea central-estică a județului Suceava.

A fost construit la poalele estice ale Obcinei Mari, în depresiunea submontană Solca-Cacica. Localitatea e ridicată la o altitudine medie de 522 de metri și este străbătută de râul Solca, afluent de dreapta al Sucevei.

Solca din județul Suceava, un oraș cu o populație mică

Solca se numără printre orașele românești care are o populație foarte mică. Localitatea din județul Suceava avea la recensământul efectuat în 2021 doar 2.405 locuitori, în creștere față de cel din 2011, când fuseseră înregistrați 2.188 locuitori.

Oamenii trăiesc într-un cadru natural pitoresc, specific zonei submontane. Aceștia trăiesc la limita dintre pădurile de foioase și de conifere, în apropiere având Podișul Sucevei, Dealul lui Vodă și o grupare de stânci imense, cunoscute sub numele de Pietrele Muierilor.

De asemenea, în partea de sud a orașului sucevean se înalță piscul numit Pinul Mare. Din păcate, turiștii nu pot ajunge aici cu trenul pentru că localitatea nu este racordată la sistemul național de cale ferată. Cea mai apropiată stație se află la o distanță de 11 km, în Cacica, pe linia Suceava – Vatra Dornei.

Solca, orașul mic care deține o stațiune balneoclimaterică

Solca este un oraș mic din România, dar cu toate acestea deține o stațiune balneoclimaterică care se bucură de un climat de adăpost. Vremea este ideală pentru persoanele care suferă de anemie, bronșită, catar pulmonar sau sunt convalescente.

În plus, localitatea este cunoscută pentru izvoarele sale cu ape minerale cloruro-sodice. Acestea au proprietăți terapeutice deosebite, determinate de densitatea mare a stratului de ozon atmosferic. În Solca există Biserica Arbore, un monument istoric ce datează din 1502.

De asemenea, are un lăcaș de cult ridicat între anii 1612-1622 de către domnitorul Moldovei Ștefan Tomșa al II-lea (1611-1615, 1621-1623). Biserica a funcționat ca mănăstire de călugări până în 1785, fiind similară cu cea a Mănăstirii Dragomirna.

Mai mult decât atât, în partea de vest a orașului oamenii au la dispoziție traseul montan Solca – Sucevița. Pe parcursul acestuia, în zona de unde izvorăște pârâul Solcuța, se găsește monumentul natural Pietrele Muierilor. El este constituit din 5–6 stânci principale și câteva grupuri secundare.

Please follow and like us:
Pin Share