Orașul turistic care nu mai vrea vizitatori. Mii de oameni au protestat pe străzi: “Destul! Să punem limite”

Orașul turistic care nu mai vrea vizitatori. Mii de oameni au protestat pe străzi: “Destul! Să punem limite”

Este vorba despre locuitorii din Barcelona, care au protestat față de turismul excesiv din oraș. Spania, a doua cea mai populară destinație turistică din lume, cu peste 80 de milioane de turiști pe an, se confruntă cu acest fenomen în mai multe zone. Astfel, oamenii nu mai suportă ca stațiunile și orașele unde locuiesc să fie sufocate cu milioane de turiști.

Orașul turistic care nu mai vrea vizitatori. Mii de oameni au protestat pe străzi

De cele mai multe ori acești turiști sunt gălăgioși și necivilizați, astfel că spaniolii vor ca autoritățile să blocheze fenomenul. ”Destul este destul! Să punem limite turismului”, a urlat un bărbat. Aproximativ 2.000 de manifestanți au fost pe străzi, în ciuda caniculei, și au mărșăluit pentru a cere reducerea numărului de turiști.

”Nu avem nimic împotriva turismului, dar avem ceva împotriva turismului de masă, pentru că face oraşul de nelocuit”, a explicat Jordi Guiu, un sociolog în vârstă de 70 de ani din Barcelona. Manifestanții au afișat un banner pe care scria ”reduceți turismul acum!” și au scandat ”afară cu turiștii din cartierele noastre”.

Protestatarii s-au oprit chiar în fața hotelurilor și erau priviți de la geamuri tocmai de acești turiști nedoriți, vizibil nedumeriți. Turismul a crescut chiriile în Barcelona cu 68% în ultimii 10 ani, iar alte efecte nocive ale fenomenului ar fi consecințele asupra mediului, companiilor locale și condițiilor de muncă ale angajaților locali.

”Magazinele de zi cu zi se închid pentru a face loc unui model de afaceri care nu corespunde nevoilor cartierului. Oamenii nu îşi mai permit chiriile, trebuie să plece”, se plânge și Isa Miralles, o femeie în vârstă de 35 de ani care locuieşte în cartierul Barceloneta. Potrivit datelor oficiale, în Barcelona au fost anul trecut 12 milioane de turiști.

Spaniolii nu mai vor turiști: protest cu mii de oameni în Barcelona

Primăria a încercat să-i liniștească pe oameni și a promis că va bloca închirierea apartamentelor pentru turiști până în 2029. Cert e că mișcarea anti-turism din Spania este în creștere, de la orașe precum Malaga la Insulele Baleare sau Insulele Canare. Spania este considerată a 2-a destinație turistică din lume după Franța.

Cea mai vizitată regiune din Spania este Catalonia cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) și Insulele Canare (13,9 milioane). Turismul în Spania asigură peste 12% din locurile de muncă, reprezentând 12,8% din PIB. În aceste condiții, multă lume se întreabă ce s-ar întâmpla dacă turismul ar fi sabotat la nivel guvernamental.

Astfel de proteste au avut loc și în Hawaii, acolo unde locuitorii se plâng că turiștii le-au distrus insula. Cu toate că sunt dependenți de banii din turism, locuitorii din zonă nu mai acceptă turiștii cu orice preț în 2024. Oamenii s-au revoltat mai ales în 2023, după ce incendiile din această insulă americană au ucis peste 100 de oameni. În timp ce își plângeau morții, turiștii își vedeau fericiți de viață pe plajă, stârnind revolta populației locale.

Mișcarea anti-turism s-a extins rapid în multe țări din Europa, de la Portugalia, Spania, Franța, Țările de Jos, Marea Britanie, Italia, Austria sau Grecia. În Veneția, de exemplu, autoritățile locale au introdus o taxă suplimentară pentru turiști, tocmai pentru a descuraja turismul în zonă și pentru a-i face pe aceștia să plătească pentru eventualele daune produse în timp ce se află în vacanță.

Please follow and like us:
Pin Share