Otrăvirea la pisici – simptome și ce trebuie făcut

Otrăvirea la pisici – simptome și ce trebuie făcut

Micuțele noastre feline pot fi afectate de diferite tipuri de intoxicații, care pot fi evitate în cazul în care cunoaștem riscurile pe care le prezintă unele substanțe la specia felină sau dacă ne împiedicăm pisicile să înghită ceva ce nu ar trebui. În acest articol vei afla despre 4 intoxicații la pisici, simptomele și tratamentul acestora.

Intoxicație cu permetrină

Piretrinele sunt un grup de antiparazitare externe, printre care se numără și permetrinele, insecticide utilizate pe scară largă la câini sub formă de pipete, spray-uri sau șampoane, singure sau în combinație cu alte ingrediente active și folosite, de asemenea, în casă, în grădini și ferme. Acești compuși sunt foarte bine absorbiți la nivel topic și au o toxicitate foarte scăzută pentru mamifere, cu excepția pisicilor, care sunt foarte toxice la acest compus.

Permetrinul este toxic din cauza unei deficiențe în metabolismul medicamentului la specia felină, deoarece este metabolizat în sistemul microsomal din ficatul pisicii, urmat de oxidare și conjugare cu acidul glucuronic, procese care au loc tot în ficat.

Problema este că pisicile sunt deficitare în glucuronidaza transferază care conjugă compusul cu acidul glucuronic, astfel încât detoxifierea acestor compuși este întârziată, ceea ce crește efectele toxice.

Intoxicațiile la pisici apar mai ales atunci când o pisică trăiește cu un câine care a fost deparazitat cu acest produs și prin contact cu acesta ajunge să se intoxice prin ingestie sau prin piele. Semnele clinice ale intoxicației cu permetrină la pisici sunt:

Tremurături
Necoordonare
Convulsii
Dilatarea pupilelor
Miorlăit
Dispnee
Hipertermie sau hipotermie
Mâncărime
Diaree
Vărsături

Tratamentul intoxicației cu permetrin la pisici

Tratamentul otrăvirii cu permetrină la pisici va fi diferit în funcție de calea de otrăvire. Prin urmare, dacă intoxicația a survenit după ingerarea orală de permetrin, se pot folosi emetice precum xilazina pentru a induce voma sau pentru a efectua spălături gastrice, precum și utilizarea cărbunelui activ în primele 4 ore, care va servi ca adsorbant pentru o parte din substanța toxică pentru a preveni trecerea acesteia în sânge în întregime.

În cazul în care intoxicația a fost cutanată, pisica trebuie spălată cu un detergent blând pentru pisici sau cu un șampon keratolitic pentru a îndepărta produsul și a preveni absorbția acestuia. De asemenea, este important să se trateze simptomele intoxicației la pisici cu terapie cu fluide, administrare de oxigen, diuretice pentru a facilita eliminarea produsului, relaxante musculare dacă apar tremurături, anticonvulsivante dacă există convulsii.

Intoxicație cu rodenticid

Rodenticidele constau în principal din compuși anticoagulanți care acționează ca antagoniști ai vitaminei K, cum ar fi bromadiolonul, un rodenticid comun caracterizat de apetitul rozătoarelor pentru acesta. Acesta este eficient împotriva șobolanilor și șoarecilor și nu este specific speciilor, astfel încât otrăvește toate animalele în mod egal.

Pisicile pot fi otrăvite prin ingerarea directă a unei momeli otrăvite sau indirect, cel mai frecvent prin ingerarea de șobolani sau șoareci care au fost otrăviți cu otravă pentru șobolani.

Simptomele otrăvirii la pisici derivă din efectul anticoagulant, motiv pentru care acestea predomină:

Hemoragii sub formă de vărsături.
Hemoragii gastrointestinale și nazale
Hemoragii oculare, cerebrale și pulmonare
Acest lucru duce la slăbiciune la pisici, probleme de vedere, probleme respiratorii, anemie, bătăi slabe ale inimii, ritm cardiac alterat.

Tratamentul otrăvirii cu rodenticide la pisici depinde de situație. Dacă otrăvirea s-a produs de mai puțin de 3 ore: va consta în utilizarea de emetice, spălare gastrică și cărbune activ.

Dacă există dificultăți respiratorii sau anemie severă: se va recurge la utilizarea oxigenului.

Dacă pisica suferă de convulsii: cu diacepam, toracocenteză.

În toate cazurile, pisica trebuie dusă de urgență la un cabinet veterinar non stop.

Intoxicație cu AINS

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS sunt foarte bune pentru a controla durerea, inflamația și febra, dar nu toate pot fi utilizate la pisici. Două în special sunt foarte toxice: ibuprofenul și paracetamolul. Aceste medicamente controlează inflamația prin inhibarea eliberării de prostaglandine și leucotriene eliberate de enzimele COX sau ciclooxigenază și, respectiv, LOX sau lipoxigenază.

Această inhibare a compușilor implicați în febră, durere, protecția mucoasei gastrointestinale, funcția plachetară și fluxul sanguin renal are avantajele reducerii febrei și a inflamației, dar împiedică protecția mucoasei gastrointestinale și a rinichilor și buna funcționare a trombocitelor.

Problema cu aceste medicamente la pisici este că ele sunt metabolizate prin conjugare cu acidul glucuronic hepatic mediat de o enzimă de care pisicile sunt deficitare.

Din acest motiv, medicamentele rămân în organismul pisicii pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce le sporește toxicitatea. Cu cât doza este mai mare, cu atât mai mare este toxicitatea, și nu este nevoie de prea mult pentru a deveni letală.

Printre simptomele acestei intoxicații putem evidenția următoarele:

Greață
Vărsături
Diaree
Dureri abdominale
Ulcere și hemoragii gastrointestinale
Afecțiuni renale și hepatice
Convulsii
Ataxie
Comă

Tratamentul intoxicației cu AINS la pisici

Dacă din greșeală sau din neștiință i-ai administrat pisicii tale paracetamol sau ibuprofen, trebuie să mergi de urgență la veterinar pentru că, dacă au trecut mai puțin de două ore, acesta să poată induce vărsături cu emetice precum xilazina sau peroxid de hidrogen și pompare a stomacului cu cărbune activ pentru a absorbi o parte din medicament.

Otrăvirea cu plante toxice

Micile noastre feline pot fi tentate să înghită sau să ciugulească unele plante care se găsesc în case sau în aer liber, dacă ies afară. În funcție de planta pe care o ingerează, acestea pot produce un tip de simptomatologie sau altul, dar predomină simptome precum cele de mai jos:

Diareea
Vărsături
Disconfort și dureri abdominale

Plantele toxice obișnuite sunt crinii, oleandrele, diphenbaquia, azaleea, hortensia, iedera, crotonul, narcisa, aloe vera și poinsettia.

Tratamentul otrăvirii cu plante la pisici

Primul lucru care trebuie făcut dacă pisica ta a ingerat o plantă toxică este să mergi de urgență la o clinica veterinara non stop și să îi spui ce plantă a fost ingerată. Odată ajunsă acolo, dacă au trecut mai puțin de două sau trei ore, aceștia îi vor provoca vărsături și/sau vor efectua o spălătură gastrică pentru a încerca să elimine cât mai multă otravă. De asemenea, ar trebui să trateze simptomele produse de planta respectivă și să stabilizeze pisica cu terapie cu fluide și oxigen.

Este recomandat să duci animalul de companie la medicul veterinar în cazul în care observi orice afecțiune sau disconfort.