Pandișpanul săracului. Cum se prepară rețeta care făcea furori pe vremea comunismului: este ingredibil de aromat și gustos

Pandișpanul săracului. Cum se prepară rețeta care făcea furori pe vremea comunismului: este ingredibil de aromat și gustos

Acest pandișpan este simplu de făcut. Pe vremea comunismului, îl găseai pe mesele românilor în duminici sau zi de sărbătoare. Ouăle era puține, iar făina se dădea cu porția, însă, gospodinele nu duceau lipsă de idei inventive. Astfel că, așa a luat naștere pandișpanul sărăcului, un desert cu puține ingrediente. În anii 80, femeile lungeau compoziția cu apă, ca să mai facă economie la ulei. Iată cum se prepară.

Ingrediente:

– 4 ouă

– 200 de grame de zahăr

– 100 ml de ulei

– 100 ml de apă 

– 1 plic de praf de copt (10 g)

– 1 plic zahăr vanilat sau esență de lămâine

– 1 praf de sare

– (opțional) coajă rasă de lămâie sau portocală

Mod de preparare:

Mai întâi separați ouăle. Se pun albușurile într-un bol mare și gălbenușurile într-un bol mai mic. Preîncălziți cuptorul la 180°C și tapetați o tavă cu praf de copt sau ungeți-o și pudrați-o cu puțină făină. Se adaugă un praf de sare în albușuri și se bat până devn o spună fermă. Se adaugă treptat zahărul și zahărul vanilat și se bat până se formează o bezea lucioasă.

Într-un bol separat, se bat gălbenușurile cu uleiul, pe care îl adăugăm treptat, ca la maioneză. Se adaugă apoi apa și esența de vanilie (sau coaja rasă de lămâie și portocală). Se adaugă gălbenușurile peste bezea și se amestecă ușor de sus în jos cu o spatulă pentru aerarea compoziției.

Pandișpan cu prune. Desert simplu și delicios, cu fructe. Rețetă ușor de preparat

Se cern făina și praful de copt și se încorporează treptat în amestec, amestecând ușor cu o spatulă. Se toarnă aluatul în formele pregătite, se nivelează suprafața și se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-35 de minute sau până când prăjitura trece testul scobitorii (o scobitoare introdusă în centrul prăjiturii trebuie să iasă curată).

Colțunași cu prune. Rețetă tradițională de pe vremea bunicilor

După ce s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă timp de câteva minute înainte de a fi transferată pe un grătar pentru a se răci complet. Înainte de tăiere și servire, partea superioară poate fi presărată cu zahăr pudră. Pentru un plus de savoare, se pot adăuga în aluat bucăți de fructe, stafide sau nuci mărunte.

Sursă text: Click.ro 

Please follow and like us:
Pin Share