Parlamentul European, rezoluție în sprijinul Republicii Moldova. „Condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei”

Parlamentul European, rezoluție în sprijinul Republicii Moldova. „Condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei”

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluție în sprijinul Republicii Moldova, care condamnă ferm tentativele Kremlinului de ingerință și destabilizare, înaintea prezidențialelor și referendumului pro-UE de la Chișinău.

RFI: Șoșoacă și Lazarus s-au abținut de la vot

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluție care condamnă tentativele destabilizatoare și hibride, ingerințele Rusiei în scopul deturnării Republicii Moldova de la drumul spre aderarea la Uniunea Europeană.

„Rezoluția, adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri, condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova, scrutine electorale ce vor avea loc pe 20 octombrie”, se arată într-un comunicat al Reprezentanței PE în România. Potrivit RFI, eurodeputații Diana Șoșoacă și Luis Lazarus s-au abținut de la vot.

Actorii pro-Putin

Europarlamentarii au evidențiat rolul actorilor care acționează în interesele regimului lui Vladimir Putin, între care oligarhi din Republica Moldova și grupul media Russia Today, finanțat de Moscova. Este vorba de „scheme de fraudare a voturilor, acțiuni cibernetice și război informational”.

În fața amenințărilor hibride ale Rusiei, eurodeputații au cerut statelor Uniunii Europene să se asigure că Republica Moldova are asistență adecvată pentru protejarea și consolidarea instituțiilor, pentru a face față amenințărilor multiple rusești.

Acțiuni de destabilizare ale Rusiei în Republica Moldova

„Potrivit deputaților, Serviciul de Securitate și Informații din Republica Moldova a declarat recent că Rusia a investit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, cu scopul de a-i convinge pe moldoveni să voteze împotriva aderării la Uniunea Europeană. Pe 3 octombrie 2024, autoritățile moldovenești au descoperit o schemă de fraudă a votului la scară largă, finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, care a transferat 15 milioane de dolari către 130.000 de moldoveni, ca parte a unei operațiuni de mită electorală”, se arată în comunicat.

Țările gazdă pentru Șor și Plahotniuc, îndemnate să-i extrădeze

În timp ce a condamnat vehement aceste acțiuni, Parlamentul European a cerut Rusiei să respecte independența statului moldovean, să-și retragă trupele militare de pe teritoriul acestui stat și să pună capăt tentativelor de destastabilizare.

„De asemenea, deputații îndeamnă țările care găzduiesc fugari moldoveni precum Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc să-i extrădeze în Republica Moldova pentru a fi judecați”, mai comunică legislativul UE.

„Sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova”

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022. În luna iunie a aceluiași an, a primit statutul de țară candidată iar un an mai târziu, în decembrie, Consiliul European a decis, în unanimitate, deschiderea negocierilor de aderare cu Chișinăul, un moment crucial peste Prut.

„Parlamentul își reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și solicită Comisiei Europene să includă țara în Instrumentul de Asistență pentru Pre-Aderare (IPA III) și să prioritizeze finanțarea pentru țările candidate la UE în următorul Cadru Financiar Multianual (MFF) pentru perioada 2028-2034. Având în vedere că negocierile de aderare cu Republica Moldova au început deja, deputații europeni solicită accelerarea procesului de evaluare și organizarea în timp util a următoarelor conferințe interguvernamentale”, potrivit aceluiași comunicat.

Please follow and like us:
Pin Share