Pensionarea înainte sau după 1 septembrie 2024, care este mai avantajoasă pentru români? Casa de Pensii explică

Pensionarea înainte sau după 1 septembrie 2024, care este mai avantajoasă pentru români? Casa de Pensii explică

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, explică dacă pensionarea unui român înainte sau după 1 septembrie 2024 este mai avantajoasă din punct de vedere financiar.

Recalculare pensii 2024. Pensionarea înainte sau după 1 septembrie 2024, care este mai avantajoasă pentru români? Explicații de la Casa de Pensii

Invitat în această săptămână la o televiziune de știri, Baciu a dezvăluit că una dintre întrebările frecvente primită de la cetățenii este una legată de data pensionării. Mai exact, seniorii sunt interesai să afle dacă e mai bine să iasă la pensie până în luna septembrie, sau după această dată.

Printre pensionarii din România au apărut zvonuri legate de faptul că data pensionării le-ar putea afecta veniturile. Ei bine, românii trebuie să stea liniștiți. Potrivit șefului Casei de Pensii, indiferent de data pensionării, cuantumul pensiei va fi același, și într-un caz, și în altul, fiind aplicate principiile noii legi.

”Lucrurile sunt foarte simple. Trebuie să știți că toate pensiile din sistemul public, până în ultima zi lucrătoare din luna august, vor intra în procesul de recalculare.

Deci fie că am ieșit în luna august, pe actuala lege, această pensie se va recalcula, iar la data de 1 septembrie pensionarul va beneficia de prevederile noii legi a pensiilor.

Fie că iese la pensie în august, fie că iese la pensie în octombrie, tot principiile noii legi a pensiilor i se vor aplica”, a explicat Daniel Baciu, conform celor de la Antena 3.

Românii vor primi deciziile de recalculare a pensiilor prin poștă. Zilele anunțate de autorități

Mai este foarte puțin timp până când cei 5 milioane de români eligibili pentru a primi pensiile află dacă veniturile le cresc sau le rămân la fel după 1 septembrie 2024.

În august, românii urmează să primească decizia de recalculare a pensiei, în plic, acasă. ”Mai avem un singur pas de făcut pentru ca această distribuire să putem să o operaționalizăm.

Este vorba despre un act normativ, probabil că va fi o ordonanță de urgență care va fi promovată cat mai curând, probabil că săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, ca să putem să oficializăm această operațiune care nu este deloc simplă, deși am crezut că este una simplă”, explică Baciu.

Șeful CNPP spune că Poșta Română se va ocupa de acest proces de expediție, dar nu doar de procesul de expediție. ”Pe plic este și o confirmare de primire, aceste decizii se trimit personal, nu se expediază în cutia poștală, se înmânează personal, este un document confidențial”, mai anunță Baciu.