Pericolul din roșiile țuguiate: Ce trebuie să știm despre acest soi și potențialele sale riscuri pentru sănătate

Pericolul din roșiile țuguiate: Ce trebuie să știm despre acest soi și potențialele sale riscuri pentru sănătate

De ce trebuie să evităm roșiile țuguiate

Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, explică că, deși există câteva soiuri de culturi care produc acest mucron în mod natural datorită unei gene specifice (gena B), cele care prezintă un țugui foarte pronunțat ar putea fi rezultatul intervențiilor artificiale. Acest lucru poate include utilizarea stimulatorilor, fie pentru polenizare, fie pentru maturarea forțată a fructelor.

 „Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic, este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar, trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”., a declarat specialistul, arată click.ro.

Specialiștii avertizează că roșiile țuguiate pot fi cultivate în medii în care se folosesc substanțe chimice periculoase pentru a accelera coacerea. Printre aceste substanțe se numără Ethrel și 2,4-D, un erbicid care a fost interzis anterior din cauza utilizării sale excesive. Procesul de forțare a coacerii implică aplicarea acestor substanțe chimice direct pe plante, care pot bloca alimentarea cu substanțe nutritive și accelera coacerea fructelor.

Utilizarea acestor substanțe chimice poate prezenta riscuri pentru sănătatea consumatorilor, deoarece reziduurile pot rămâne în roșiile consumate. Substanțele precum Ethrel și 2,4-D pot avea efecte nocive pe termen lung, motiv pentru care este esențial să fim atenți la produsele pe care le achiziționăm.

Mare atenție la tipul de roșii pe care îl cumpărați

Pentru a evita riscurile asociate cu roșiile forțate ca să se coacă, specialiștii recomandă verificarea aspectului roșiilor și evitarea celor cu un țugui pronunțat. De asemenea, se recomandă achiziționarea roșiilor de la producători locali cunoscuți pentru practicile lor naturale și sănătoase, sau optarea pentru produse organice, care sunt mai puțin susceptibile de a conține reziduuri de substanțe chimice periculoase.

Roșiile țuguiate pot ascunde pericole semnificative pentru sănătatea românilor datorită utilizării substanțelor chimice pentru forțarea coacerii. Alegerea înțeleaptă și informată a produselor alimentare poate contribui semnificativ la menținerea unei vieți sănătoase.