Peste 16.000 de firme au fost dizolvate în primele 4 luni din 2024, un record al ultimilor 12 ani. „Economia trece printr-un amplu proces de restructurare. România va funcţiona cu frâna de mână trasă în următorii 2 ani”

Peste 16.000 de firme au fost dizolvate în primele 4 luni din 2024, un record al ultimilor 12 ani. „Economia trece printr-un amplu proces de restructurare. România va funcţiona cu frâna de mână trasă în următorii 2 ani”

Economia românească trece printr-un amplu proces de restructurare, fiind afectată de creșterile de taxe, de inflație, scăderea vânzărilor și accentuarea blocajului financiar. Peste 16.000 de firme și-au închis porțile numai în primele patru luni ale acestui an, mai multe decât la precedenta criză economică. În acest context, specialiștii avertizează că România va funcţiona cu frâna de mână trasă în următorii doi ani.

 

Tot mai multe firme se închid în România

 

„În primele patru luni din 2024 au fost dizolvate 16.153 de firme, faţă de 13.300 cu un an în urmă şi de 10.677 în 2012. Recordul precedent era înregistrat în 2016, cu 13.181 de companii dizolvate”, arată o analiză Sierra Quadrant, citată de Agerpres.

Cele mai multe firme dizolvate în primele patru luni ale acestui an activau în comerţ şi servicii (4.389), construcţii (1.662), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1.572) şi industria prelucrătoare (1.403).

Majoritatea erau firme din sectorul IMM-urilor, puternic afectate de efectele inflaţiei, creşterilor de taxe şi ale scăderii consumului, precizează analiştii.

Mai mult, datele de la Registrul Comerţului arată că 58.899 de firme se află în dificultate (radieri, insolvenţe, dizolvări şi suspendări de activitate) în primele patru luni din 2024, cu peste 15.000 mai multe decât anul trecut (43.585).

Potrivit analiştilor companiei, nici la precedenta criză economică nu au fost dizolvate atât de multe firme, semn că încrederea investitorilor în economie e la un nivel foarte jos.

 

Ovidiu Neacşu: Economia trece printr-un amplu proces de restructurare

 

„Aşa cum avertizam încă de acum 2 ani, restructurarea afacerilor va deveni cuvântul de ordine în business-ul românesc. Sunt sute de companii care au ales să îşi pregătească afacerile pentru vremuri de criză, să îşi reducă expunerile şi să caute soluţii financiare de backup în caz de nevoie. România va funcţiona, practic, cu frâna de mână trasă în următorii doi ani, mai ales în contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025. (…)

Economia trece printr-un amplu proces de restructurare, determinat, în mare parte, de efectele creşterilor de taxe, ale inflaţiei, scăderii vânzărilor şi accentuării blocajului financiar”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Potrivit specialiştilor, cele mai mari probleme le au firmele din comerţ, agricultură, industrie şi construcţii, acolo unde creşterea taxelor, scăderea puterii de cumpărare şi limitarea creditării au creat multiple probleme.