Petiție contra canonizării lui Arsenie Boca. Duhovnicul, acuzat de erezie, vrăjitorie și “învățături neortodoxe”

Petiție contra canonizării lui Arsenie Boca. Duhovnicul, acuzat de erezie, vrăjitorie și “învățături neortodoxe”

Desigur, această petiție nu are absolut nicio greutate și influență, însă internauții s-au înghesuit să o semneze. Autorul acestei petiții a enumerat un șir de motive cel puțin bizare prin care ”sfântul Ardealului” nu ar trebui trecut în rândul sfinților Bisericii Ortodoxe Române.

Duhovnicul, acuzat de erezie, vrăjitorie și “învățături neortodoxe”

Petiția on-line, semnată de un anume Cristian Chita, susține că dosarul de canonizare a lui Arsenie Boca ar trebui respins. Mai mult, tablourile și icoanele ce-l înfățișează pe Arsenie Boca ar trebui retras din mănăstiri și biserici. Arsenie Boca ar fi comis fărădelegea de a practica yoga și hipnoza în tinerețe, deci nu ar trebui să ajungă sfânt.

Studentul Boca, cât era ziua de lungă, făcea exerciții de concentrare după o carte de hatha yoga, în fața oglinzii, uitându-se între ochi”, scrie autorul petiției, citându-l pe călugărul Ilie Cleopa. Acesta din urmă avea viziunea primitivă că ”yoga nu este decât o practică păgână, vrăjitorească, prin care se invocă în mod conștient sau inconștient forțe malefice”.

O altă mare problemă de credibilitate pentru Arsenie Boca e că provenea dintr-o familie mixtă, cu tată greco-catolic. Autorul petiției s-a arătat deranjat și de privirea pătrunzătoare a duhovnicului, care ar fi ”semn al unor practici oculte îndelungate”. Petiția ar fi semnată deja de 400 de oameni, conform Adevărul.

”Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt”, a scris un semnatar. ”Avea foarte multe învățături neortodoxe”, a explicat un alt semnatar. ”Nu este un sfânt, ci un om simplu care a vrut publicitate”, crede un alt creștin român, evident expert în acest subiect.

Arsenie Boca va fi canonizat peste un an, în ziua morții sale

Arsenie Boca, denumit ”Sfântul Ardealului” a fost trecut deja oficial în rândul sfinților și va fi prăznuit ca Sfântul Arsenie de la Prislop pe 28 noiembrie, data morții sale. Arsenie Boca s-a născut în 1910 și a murit în 1989. Ajuns duhovnic în 1940 la mănăstirea Brâncoveanu din Munții Făgăraș, mai apoi la Mănăstirea Prislop, Arsenie Boca a ajuns pe lista neagră a comuniștilor, fiind arestat și închis de multe ori pentru că ar fi susținut Mișcarea Legionară.

Închis în arestul Siguranței din Brașov și trimis să muncească la Canalul Dunăre – Marea Neagră, Arsenie Boca a trecut și prin închisorile Jilava, Timișoara și Oradea. ”Faima lui de călugăr riguros, de om al lui Dumnezeu, mersese până la marginea ţării. Lumea venea nebună spre el. El a cultivat acest cult al personalităţii şi călugărul Arsenie – aşa îl chema în călugărie – a ajuns om mare, renumit în toată ţara.

Era în timpul războiului. Dureri, necazuri şi suferinţe erau multe. Ţăranii şi intelectualii veneau cu sutele, cu miile de pretutindeni să-l vadă, să-l audă, să stea de vorbă cu ”sfântul” de la Sâmbăta. Trecea în faţa mulţimilor drept, cunoscător al tainelor omului şi făcător de minuni”, era descris într-o notă a Securității de acum 70 de ani.

Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989 la Sinaia, la vârsta de 79 de ani și a cerut să fie înmormântat la Mănăstirea Prispol din Hunedoara, pe 4 decembrie 1989. În ultimii 10 ani, tot mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au propus canonizarea lui Arsenie Boca, alături de alte 15 persoane.

Please follow and like us:
Pin Share