Piața de lux este afectată de încetinirea economică din China, Europa și SUA. Dulapul s-a umplut cu haine și genți în perioada pandemiei, iar moda e trecută în plan secund de alte priorități

Piața de lux este afectată de încetinirea economică din China, Europa și SUA. Dulapul s-a umplut cu haine și genți în perioada pandemiei, iar moda e trecută în plan secund de alte priorități

Industria de fashion ia o pauză în august, iar brandurile de lux se luptă cu lacune de leadership creativ, scăderea profiturilor și evoluția priorităților pe care le au consumatorii, relatează BoF, care se întreabă dacă nu cumva actualele provocări semnalează o schimbare permanentă în peisalul pieței, transmite G4Media.ro.

 

Multiple provocări pentru piața de lux

 

Industria de fashion își încetinește activitatea în zilele caniculare din august, când este perioada vacanțelor. Totuși, există multe aspecte care îi preocupă pe directorii din industria luxului chiar și în timpul concediilor.

Dacă unele case de modă rămân fără directori de creație, altele sunt blocate în „strategii de creștere” care nu dau roade, iar altele se confruntă cu scăderi ale veniturilor și profiturilor.

Ferragamo și Hugo Boss au raportat, săptămâna trecută, scăderi de peste 40% ale profitului operațional în al doilea trimestru. Rezultatele vin ca efect al căderii înregistrate săptămâna trecută de Kering, Burberry și LVMH, liderul sectorului de lux.

La bilanțul trimestrial, directorii financiari au reliefat scăderea semnificativă a cheltuielilor pe piața chineză, dar au recunoscut și o slăbiciune generală în regiuni-cheie din întreaga lume.

Există și cazuri pozitive, cum a fost creșterea veniturilor pentru companii ca Miu Miu, Prada și Hermes, dar este vorba despre situații izolate, excepționale.

 

Moda, trecută în plan secund de alte priorități

 

Atmosfera generală din industrie este pesimistă, iar directorii se întreabă dacă situația actuală este un fenomen temporar sau anunță o schimbare permanentă.

Când este analizată situația din domeniul modei, un factor invocat adesea este reducerea semnificativă a cheltuielilor pe care le făceau clienții „aspiraționali”, care au cumpărat produse de lux în timpul pandemiei, când activitatea economică era blocată într-o mare măsură, iar ei nu aveau pe ce să cheltuiască bani.

Odată ce s-a încheiat perioada pandemiei, acești clienți s-au întors în lume, iau masa în oraș, călătoresc și cheltuie pe alte priorități. Când dulapul tău este plin de haine și genți cumpărate în lockdown, iar venitul tău disponibil este mai mic pentru că a crescut costul vieții și vrei să faci alte lucruri, moda începe să cadă pe lista priorităților, mai ales atunci când prețurile au crescut dramatic.

Please follow and like us:
Pin Share