Placaj din lemn rusesc, de la un furnizor din Kazahstan, anchetat de UE, a ajuns din România – Context.ro

Placaj din lemn rusesc, de la un furnizor din Kazahstan, anchetat de UE, a ajuns din România – Context.ro

O firmă din Maramureș a importat, în trei luni, placaj de lemn în valoare de 1,8 milioane de euro de la un producător din Kazahstan care a fost investigat de UE și despre care există suspiciuni că folosește lemn rusesc, arată o investigație a organizației internaţionale Earthsight, care a sesizat autoritățile române, relatează publicația Context.ro.

Constatările au fost făcute în cadrul unei anchete a Earthsight privind evitarea tarifelor antidumping prin firme din Turcia și Kazahstan.

Datele organizației arată că în perioada octombrie – decembrie 2023, în nouă state europene – Polonia, Germania, Romania, Bulgaria, Letonia, Ungaria, Lituania, Olanda și Grecia – a ajuns placaj din mesteacăn, având o valoare de vânzare estimată la peste 43 de milioane de euro.

Importul direct sau indirect de produse din lemn fabricate în Rusia este interzis de UE.

Printre firmele care au importat acest tip de placaj se numără și Aviva SRL, o companie înființată în urmă cu 24 de ani și ai cărei proprietari sunt doi cetățeni britanici și unul israelian. Compania este unul dintre furnizorii importanți pentru Ikea.

În trei luni din anul 2023, Aviva SRL a cumpărat placaj în valoare de peste 1,8 milioane de euro de la compania kazahă Severnyi Fanernyi Kombinat LLP, vizată de o anchetă a UE.

Contactați de jurnaliștii de la Context.ro, reprezentanții companiei au „refuzat să clarifice legăturile cu firma kazahă”, notează publicația citată.

Investigațiile Earthsight arată că industria lemnului din Rusia este condusă de oligarhi apropiați de președintele Vladimir Putin, unii dintre ei fiind vizați de sancțiunile europene.

“După război, nu există practic nicio monitorizare independentă a pădurilor rusești și sunt indicii că cererea continuă de lemn rusesc din partea cumpărătorilor din UE și a altora duce la o exploatare mai intensă a pădurilor”, a declarat Tara Ganesh, Earthsight Northern Forests, Timber and Sanctions Lead, adăugând că agresiunea rusească în Ucraina este finanțată de acest comerț.

Comisia Europeană a constatat că, după ce Ucraina a fost invadată de trupele Moscovei, a început un import masiv de lems și produse din mesteacăn din Rusia în Kazahstan, importuri care au crescut în anul următor.

Context.ro mai notează că Earthsight a cerut autorităților din cele nouă state europene să ia măsuri în acest caz, dar că din partea României nu a venit niciun răspuns.

Materialul complet, pe Context.ro.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share