Plajele din sudul Italiei au fost invadate de viermele de foc. Operatorii de turism se tem de consecințe

Plajele din sudul Italiei au fost invadate de viermele de foc. Operatorii de turism se tem de consecințe

Viermele de foc, cunoscut drept „vermecanul” este o specie care a început să populeze plajele din Marea Adriatică și Tireniană. Motivul înmulțirii acestei specii de vierme este încâlzirea globală.

 

Ce riscuri are pentru om

 

 

Viermele de foc a început să se răspândească pe litoralul din sudul Italiei, iar prezența sa poate să fie comparată cu cea a meduzelor. Aceștia pot face înotul mai puțin plăcut pentru oameni dacă intră în contact cu ei, însă contactul cu această specie nu este letal, potrivit stiridiaspora.ro.

 

Până acum, întâlnirea dintre om și această specie de vierme nu era atât de probabilă. Însă odată cu schimbările climatice, șansele unui om de vedea un vierme de foc în apă au crescut considerabil.

 

În cazul în care un om intră în contact cu acest vierme, simptomele sunt asemănătoare cu cele în cazul meduzelor. Perii albi care acoperă spatele viermelui ar putea provoca arsuri, eritem, mâncărime și forme de parestezie sau amorțeală.

 

În cazul oamenilor efectele sunt ușoare, însă la alte animale mai mici, înțepăturile pot duce la paralizie și astfel pot să devină o sursă de hrană pentru acest vierme.

 

Când a fost văzut prima dată viermele de foc în Marea Mediterană

 

Prima mențiune cu privire la prezența viermelui de foc în Marea Mediterana, a fost în 1832 într-o literatură științifică.

 

Deși teritoriul său era întotdeauna zona de sud a Italiei, în ultimii ani prezența sa a fost văzută și în zonele mai nordice, respectiv în Arhipelagul Toscan, în Marea Tireniană și de-a lungul coastelor Apuliene ale Mării Adriatice.