Plângere la Curtea Penală Internațională împotriva a 6 propagandiști ai Kremlinului: „Discursul instigator la ură din mass-media rusă a contribuit la crimele de război din Ucraina”

Plângere la Curtea Penală Internațională împotriva a 6 propagandiști ai Kremlinului: „Discursul instigator la ură din mass-media rusă a contribuit la crimele de război din Ucraina”

Federația Internațională pentru Drepturilor Omului (FIDH) a trimis o sesizare Curții Penale Internaționale (CPI) cu privire la discursul instigator la ură din mass-media rusă, care a contribuit la crimele de război, relatează radiodifuzorul public ucrainean Suspilne. Scopul este ca CPI să emită mandate de arestare a propagandiștilor relevanți și să-i declare căutați la nivel internațional.

FIDH este un ONG internațional pentru drepturile omului care cu 188 de organizații din 116 țări. Din 1922, a apărat toate drepturile civile, politice, economice, sociale și culturale, așa cum sunt prevăzute în Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Activiștii pentru drepturile omului vor să atragă atenția instanței asupra „caracterului criminal al discursului instigator la ură din mass-media rusă, care a contribuit la crimele de război din Ucraina”.

Lista îi cuprinde pe:

Dmitri Medvedev, 58 de ani, fost președinte și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, condus de Vladimir Putin. A fost președinte al Rusiei din 7 mai 2008 până la 7 mai 2012, fiind succedat de actualul lider de la Kremlin.
Dmitri Medvedev și Vladimir Putin la Kremlin, în 2017. Foto: TASS
Volodimir Soloviov, 60 de ani, considerat propagandistul-șef al Kremlinului, prezentatorul programului Soloviov Live pe canalul de stat Rusia 1.
Vladimir Soloviov, vedeta propagandistă a televiziunii de stat din Rusia Foto: Profimedia
Margarita Simonian, 44 de ani, „Păpușa de fier a lui Putin”, redactor-șef Rusia Segodnia (Rusia Azi – RT).
Margarita Simonian.
Dmitri Kiseliov, 70 de ani, șeful grupului media de stat RT.
Dmitri Kiseliov, Foto: Hepta
Serghei Mardan, 54 de ani, un prezentator popular de radio și TV din Federația Rusă;
Aleksei Gromov, 64 de ani, prim-adjunct al șefului administrației președintelui Rusiei.

Cei 6 au au fost aleși pentru că fie dețin funcții relevante de conducere, fie sunt prezentatori recunoscuți și s-a luat în considerare, de asemenea, numărul și frecvența declarațiilor lor.

FIDH a înaintat documentul împreună cu Grupul pentru Drepturile Omului din Harkov și Centrul pentru Libertăți Civile, organizațiile sale membre ucrainene, precum și cu o organizație neguvernamentală rusă.

Organizațiile vor să arate că acțiunile celor 6 indivizi menționați „sunt o persecuție, o crimă împotriva umanității”. Activitățile lor, după cum au spus apărătorii drepturilor omului, „au contribuit și au încurajat crimele de război ale armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, în special, crimele în masă din Bucea, în regiunea Kiev sau centrele de tortură din Herson”.

526 de ore de emisiuni au fost analizate

În pregătirea dosarului, apărătorii drepturilor omului au analizat peste 2.000 de fragmente video, adică 526 de ore de difuzare. Au colaborat cu Arhiva Militară Ucraineană și Departamentul de Verificare Digitală a Universității din Essex (Marea Britanie).

316 declarații în acești 2 ani au fost identificate drept discurs instigator la ură.

compararea ucrainenilor cu „viermi”, „naziști”, „„satanişti”;
negarea unei identități ucrainene separate și a dreptului Ucrainei de a exista ca stat;
afirmația că ideologia statului ucrainean este ura față de tot ce este rus;
promovarea teoriilor conspirației, în special că ucrainenii au suprimat și chiar au comis genocid împotriva rușilor și a persoanelor vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei;
utilizarea sistematică a tehnicilor lingvistice manipulative precum metaforele intensive, neologismele („denazificarea”) sau eufemismele („eliberarea”).

Avocatul grupului pentru drepturile omului din Harkov, Anna Ovdienko, a declarat că acesta este primul caz din istoria CPI și din istoria dreptului internațional umanitar când o astfel de problemă este ridicată nu numai la nivelul proceselor naţionale, dar la nivelul dreptului penal internaţional. 

Dosare împotriva propagandiștilor Kremlinului sunt deschise și în Ucraina, unde riscă până la 10 ani de închisoare conform legislației în vigoare.