Planta comestibilă pe care e bine s-o plantezi peste tot printre roșiile din grădină. Se cultivă foarte ușor, ține la distanță un mare dăunător și îți asigură o recoltă bogată

Planta comestibilă pe care e bine s-o plantezi peste tot printre roșiile din grădină. Se cultivă foarte ușor, ține la distanță un mare dăunător și îți asigură o recoltă bogată

Este sezonul în care în grădini apar legumele pe care le-am plantat în primăvară. Nu toate se dezvoltă, însă, în mod corespunzător, din cauza unor factori nocivi, precum anumite insecte sau moluște. Totuși, acești inamici stau departe de o plantă al cărei gust nu-l plac.

Ce plantă comestibilă protejează restul plantelor din grădină

Planta este mai exact o legumă. O legumă care multiple beneficii pentru organismul uman. Îl curăță de toxine și îi întărește sistemul imunitar. Nu oferă, însă, cea mai plăcută aromă după ce-l consumi, dar schimbă în mod cert aroma unui preparat.

Printre roșii, ardei, castraveți, ceapă, dovlecei, vinete, morcovi sau varză nu ezita să pui în fiecare an în pământ și usturoi. Sunt studii care atestă că acesta ține la depărtare melcii dăunători și limacșii, care se hrănesc cu frunzele și tulpinile plantelor.

Speciile invazive de melci au repulsie față de usturoi, dar nu și față de roșii. Sunt atrași, de altfel, de culoarea roșii și de culorile vii. Și cafeaua este neplăcută pentru melcii distrugători de culturi, dar nu la fel de mult precum usturoiul.

Agenția națională de științe din Australia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) are cercetători care au descoperit cele menționate anterior. Valerie Caron, unul dintre experți, spune că a rămas surprinsă când a văzut cât de mult sunt atrași melcii de roșu.

Melcii și limacșii atrași de roșu

Valerie Caron și colegii ei știau până la efectuarea studiului că gastoropodele nu pot distinge culori. Cu toate că au încercat să observe și reacția față cafea, au concluzionat că melcii se îndepărtează mai degrabă de usturoi. Nu le plac gustul și nici mirosul.

”Usturoiul s-a dovedit cel mai eficient pentru a împiedica melcii să ajungă la sursele de hrană, în condiţii de laborator. Barierele cu cafea au oferit doar o protecţie limitată, în special până la 24 de ore, după care unii dintre melci chiar au mâncat zaţul de cafea”, a explicat Valerie Caron despre studiul efectuat și care a surprins-o.

Studiul precizat mai arată și că melcii și limacșii contaminează seara în special leguminoasele, dar și cerealele. În Australia, în fiecare an, sunt provocate pagube în valoare de 170 de milioane de dolari australieni, adică 112, 4 milioane de dolari americani, în fiecare an.

Referitor la melci și limacși s-a mai constatat că sunt păsări care îi pot elimina foarte rapid, fiindcă se hrănesc cu ei. Este vorba despre rațele indiene. Unii agricultori au testat rațele și au rămas surprinși de rezultat, căci este unul foarte bun.

Please follow and like us:
Pin Share