Planul Londrei pentru a-l descuraja pe Putin să apese pe butonul nuclear. Europa mizează pe rachete pentru a-și întări apărarea

Planul Londrei pentru a-l descuraja pe Putin să apese pe butonul nuclear. Europa mizează pe rachete pentru a-și întări apărarea

Marea Britanie ia în considerare să dezvolte rachete cu rază lungă de acțiune pentru a descuraja amenințările lui Vladimir Putin cu privire la folosirea armelor nucleare și se așteaptă la colaborarea Germaniei în acest proiect, relatează The Times.

Marea Britanie intenționează să dezvolte rachete cu o rază de acțiune de peste 3.200 de kilometri care ar putea contracara armele nucleare ale lui Putin. Această inițiativă vine pe fondul creșterii temerilor în Europa precum că liderul de la Kremlin ar fi pregătit să recurgă la arme nucleare tactice.

Potrivit unor surse diplomatice citate de The Times, autoritățile britanice mizează pe colaborarea Germaniei în acest proiect. Aliații sugerează că aceste rachete ar putea ajunge la Moscova dacă Putin ar decide să lanseze arme nucleare, notează Larissa Brown, editor la The Times pe subiecte de apărare.

Rușii, suspectați că reduc pragul de utilizare a armelor nucleare

Ministrul britanic al apărării John Healey a discutat despre acest proiect cu omologul său german Boris Pistorius. Cei doi s-au întâlnit la Berlin miercuri, 24 iulie.

Healey a efectuat vizita la Berlin în cadrul unui turneu european de 48 de ore care a mai inclus Franţa, Polonia şi Estonia. Acest turneu a fost menit consolidării cooperării între Marea Britanie și aliații săi și promovării strategiei de apărare „NATO-first”.

Conform planului Londrei, rachetele cu rază lungă de acțiune ar urma să fie staționate în Germania.

O sursă diplomatică a subliniat că declarațiile făcute recent de Putin și alți oficiali ruși sugerează că regimul de la Moscova își reduce pragul de utilizare a armelor nucleare tactice. „Este o evoluție îngrijorătoare”, a spus sursa citată de The Times.

SUA vor aduce diverse tipuri de rachete în Germania

Luna aceasta, SUA și Germania au anunțat că rachete americane cu rază lungă de acțiune vor fi dislocate periodic în Germania începând din 2026, pentru prima dată de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, notează publicația citată.

„SUA vor începe în 2026 desfăşurări episodice ale capacităţilor de foc cu rază lungă de acţiune ale forţei sale operaţionale multidomeniu în Germania, ca parte a planificării staţionării pe termen lung a acestor capacităţi în viitor. Atunci când vor fi pe deplin dezvoltate, aceste unităţi convenţionale de foc cu rază lungă de acţiune vor include arme SM-6, Tomahawk şi arme hipersonice în curs de dezvoltare, care au o rază de acţiune semnificativ mai mare decât actualele arme de foc terestre din Europa. Exercitarea acestor capacităţi avansate va demonstra angajamentul SUA faţă de NATO şi contribuţia lor la descurajarea integrată europeană”, se arată într-un comunicat publicat de Casa Albă „în urma discuţiilor purtate înaintea summitului NATO” de guvernele SUA şi Germaniei.

Acest anunț a stârnit deranj la Moscova. „Europa este o ţintă pentru rachetele noastre, ţara noastră este o ţintă pentru rachetele americane în Europa. Am cunoscut deja acest lucru, l-am traversat. Avem capacitatea de a înfrâna aceste rachete, dar victimele potenţiale sunt capitalele acestor ţări europene”, a amenințat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Marea Britanie şi Germania fac echipă în domeniul apărării

Cei mai mari doi donatori europeni de ajutoare militare pentru Ucraina – Germania şi Marea Britanie – şi-au întărit miercuri alianţa semnând un pact de apărare, relatează Politico, potrivit news.ro.

Acordul, semnat de Healey și Pistorius la complexul ministerial Bendlerblock din Berlin, angajează ambele părţi să-şi intensifice coordonarea industrială şi operaţiunile comune.

„Aceste vizite trimit un mesaj clar că securitatea europeană va fi prima prioritate externă şi de apărare a acestui guvern”, a declarat Healey, citat într-un comunicat, referindu-se la noul guvern laburist din Marea Britanie.

Marea Britanie şi Germania sunt primii doi contribuitori europeni în ceea ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina şi ţările cu cele mai mari bugete pentru apărare, de 74,9 miliarde de euro şi, respectiv, 66,8 miliarde de euro în 2023, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.

La trei săptămâni de la începerea mandatului său de ministru, John Healey a declarat că noul pact va „da startul unei noi şi profunde relaţii în domeniul apărării”.

„Obiectivele stabilite în declaraţia comună de miercuri includ consolidarea industriilor de apărare din Regatul Unit şi Germania, consolidarea securităţii euro-atlantice, îmbunătăţirea eficienţei operaţiunilor comune, confruntarea cu provocările de securitate în evoluţie, cum ar fi domeniul cibernetic, şi sprijinirea Ucrainei”, a transmis Ministerul Apărării din Regatul Unit.

În decembrie, Healey a declarat pentru Politico că un acord bilateral în domeniul apărării cu Germania – împreună cu pacte separate cu Franţa şi UE – reprezintă o prioritate pentru un viitor guvern laburist.

Noul prim-ministru britanic Keir Starmer a declarat că doreşte ca guvernul său să stimuleze cooperarea cu aliaţii europeni în domeniul apărării şi securităţii pentru a sprijini mai bine Ucraina, un mesaj pe care l-a reiterat la recenta reuniune a Comunităţii Politice Europene. Starmer a propus, de asemenea, ideea unui pact de securitate între Regatul Unit şi UE, care să acopere o serie de domenii precum energia, lanţurile de aprovizionare, pandemiile şi migraţia.

Proiect european pentru dezvoltarea unei noi rachete de croazieră

În paralel, Franţa, Germania, Italia şi Polonia au semnat în timpul summitului de la Washington, desfîșurat în perioada 9-11 iulie, o scrisoare de intenţie privind dezvoltarea în comun a unui nou tip de rachetă de croazieră cu lansare terestră şi cu o rază de acţiune de peste 500 de kilometri. Este o iniţiativă menită să acopere o lacună în arsenalul militar european evidenţiată de războiul din Ucraina, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Vorbind în marja summitului NATO de la Washington după ceremonia de semnare, ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a spus că noua iniţiativă este menită să servească drept element de descurajare.

„Ideea este să o deschidem cât mai larg posibil” participării şi altor ţări la proiect, a spus ministrul francez, sugerând că noul guvern laburist al Marii Britanii s-ar putea alătura proiectului.

O primă schiţă a unei viitoare rachete în cadrul acestui demers ar putea fi realizată până la sfârşitul acestui an.

Franţa sugerează ca noua rachetă să fie o versiune modificată a rachetei de croazieră cu lansare navală MdCN, fabricată în prezent de compania MBDA, care produce de asemenea rachetele Taurus şi Storm Shadow/Scalp, cea din urmă fiind deja oferită Ucrainei ca ajutor militar şi folosită cu succes în tentativa de respingere a agresiunii militare rusești.

De altfel, societatea MBDA, în al cărei acţionariat să regăsesc companiile Airbus, BAE Systems şi Leonardo, lucrează deja la dezvoltarea unei versiuni modificate a rachetei MdCN care să poată fi lansată de pe lansatoare montate pe camioane, la fel ca racheta americană ATACMS, de asemenea folosită de Ucraina.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share