Poporul creștin de origine turcă de lângă România. Foarte puțini știu de existența acestor oameni

Poporul creștin de origine turcă de lângă România. Foarte puțini știu de existența acestor oameni

Poporul creștin  de origine turcă aflat lângă România. Nu mulți știu de existența acestor oameni, a căror istorie este una de secole întregi. Unde se află, de fapt?

Poporul creștin de origine turcă de lângă România. Nu mulți știu de existența acestuia

Găgăuzii reprezintă o populație minoritară din Republica Moldova, din provincia Găgăuzia, dar și în sudul Basarabiei, la Bugeac. Este vorba despre un număr de aproximativ 250.000 de locuitori. Aceștia se mai află și în Dobrogea, în estul Bulgariei sau în alte zone din Balcani.

Populația găgăuzilor ar face parte din grupul turcilor oguzi. Găgăuzii se numără printre puținele grupuri etnice de limbă turcică de religie creștină, alături de ciuvași, ambele populații fiind de rit ortodox.

Așezările găgăuzilor sunt în regiunile ucrainene Odessa și Zaporojie, dar și în Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekista și Kabardino-Balkaria. În țările balcanice, Bulgaria (est) și Grecia (nord), mai trăiesc aproximativ 20.000 de găgăuzi.

Mai sunt și alte grupuri cu același etnonim, găgăuzi, care trăiesc în Turcia, în partea Europeană, dar și în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Aceștia sunt, însă, musulmani.

Strămoșii găgăuzilor ar proveni din triburile turcești medievale ale oguzilor, care au traversat regiunile nord-pontice. Potrivit izvoarelor bizantine, în secolul al XI-lea, tribul nomad guzi ar fi trecut Dunărea și s-a așezat în Bulgaria, Macedonia și Grecia.

După ce s-au așezat în aceste regiuni, au adoptat un stil de viață sedentar, dar și creștinismul ortodox. Poporul găgăuz ar fi apărut în urm amestecului etnic dintre guzi și alte triburi turcice, pecenegii și cumanii.

Conform unor experți istorice, etnografi și filologi, găgăuzii reprezintă unul dintre popoarele originale ale lumii turcice. După mulți ani în care au trăit sub opresiunea otomanilor, au migrat în teritorii controlate de Rusia, potrivit atlas-geografic.net.

În perioada 1750 – 1846, au trecut Dunărea, apoi s-au așezat în sudul Basarabiei. Până la începutul secolului al XIX-lea, în Bugeac se afla o populație din grupul tătarilor nogai. Aceasta era vorbitoarea unui dialect turc mutual inteligibil.

Ce s-a întâmplat în secolul al XIX-lea

Înainte de anul 1807, guvernul țarist a constrâns o parte a tătarilor nogai să părăsească Bugeacul pentru a fi colonizată în regiunile Crimeea, Azov și Stavropol. Astfel, imigranți găgăuzi și bulgari au fost colonizați în satele părăsite de nogai.

Rusia a susținut imigrarea din zona Dunării prin împroprietărire cu pământ, dar și prin acordare de ajutoare. Noii locuitori au fost, astfel, învățați să vorbească și să scrie în rusă.

Tot în această zonă au fost colonizați și locuitori din nordul Basarabiei, cum ar fi iobagi ruși refugiați, precum și coloniști germani din ducatul Varșoviei.

În afară de cinci zile de independență, găgăuzii basarabeni au fost guvernați de Imperiul Țarist, România, Republica Moldova și Uniunea Sovietică, fără să aibă propria formațiune statală.

În iarna anului 1906, în timpul unei răscoale țărănești, a fost proclamată Republica Autonomă Comrat, atunci când găgăuzii au avut cinci zile de independență.

Please follow and like us:
Pin Share