Prăbușire a PNL la nivel de președinți de CJ. Liberalii au pierdut șase șefii de județ, toate adjudecate de PSD. UDMR rămâne consecvent

Prăbușire a PNL la nivel de președinți de CJ. Liberalii au pierdut șase șefii de județ, toate adjudecate de PSD. UDMR rămâne consecvent

Liberalii au reușit să obțină împreună cu PSD un rezultat foarte bun la europarlamentare, însă la votul pentru președinții de CJ PNL se vede confruntat cu numeroase probleme, fiind pierdute mai multe instituții, unele în fiefuri galbene.

Cu toate că înainte de testul electoral din 9 iunie liberalii sperau să ajungă la 19 sau 20 de Consilii Județene, în condițiile în care aveau 17, acum partidul condus de Nicolae Ciucă se vede în fața unei înfrângeri crâncene pe linie de președinți de CJ-uri.

Căderea prim-vicepreședinților

Prima și cea mai mare surpriză este pierderea aproape certă a președinției CJ Suceava de către Gheorghe Flutur, după două mandate consecutive, dar care a avut funcții-cheie în plan local sau național în ultimii 24 de ani. Iar victoria va fi a unui tânăr de 33 de ani, Gheorghe Șoldan (PSD), aflat la primul mandat. Flutur este și unul dintre cei patru prim-vicepreședinți ai PNL, fiind în cercul restrâns al conducerii liberale.

Deși s-au purtat cu mânuși cu Iulian Dumitrescu, candidat PNL pentru CJ Prahova, care se confrunta cu probleme penale, liberalii nu au putut să-i asigure un nou mandat baronului lor, unul din cei patru prim-vicepreședinți, alături de Gheorghe Flutur. Liderii PNL de la centru nu s-au afișat în campanie cu Dumitrescu, dar nici nu au insistat să nu candideze. Prin urmare, electoratul prahovean a dat un vot de sancționare și iar Virgil Nanu, candidatul PSD, l-a învins pe Dumitrescu la peste 20.000 de voturi. Așadar, o victorie fără emoții.

O altă surpriză a fost pierderea șefiei CJ Caraș Severin, pe care o aveau din 2020, când funcția fusese preluată de Romeo Dunca. Silviu Hurduzeu de la PSD a reușit o victorie fără probleme, după ce la alegerile anterioare pierduse în fața lui Romeo Dunca.

Eșecuri așteptate

De asemenea, liberalii se mai așteptau să piardă Maramureșul, după ce Ion Bogdan, președintele în funcție, a fost mutat să candideze la Baia Mare, unde își va prelua mandatul din toamnă. În schimb, înlocuitorul său, Gabriel Ștețco, nu a avut nicio șansă în fața lui Gabriel Zetea.

PNL a pierdut și CJ Vrancea, funcție câștigată în 2020 prin Cătălin Toma, decedat în urmă cu câteva luni. Noul șef al CJ Vrancea va fi Nicușor Halici, fost prefect de Vrancea și deputat.

Asumat, PNL a cedat candidatura pentru CJ Timiș unui social-democrat, Alfred Simonis. Sprijinit de un număr considerabil de primari, Simonis are peste 15.000 de voturi potrivit rezultatelor provizorii, după ce au fost urcate procesele-verbale a peste 90% din secțiile de votare.

Așadar, tot ce au pierdut liberalii au câștigat social-democrații. Alianța Dreapta Națională nu a reușit să obțină nicio șefie de CJ.

UDMR rămâne cu patru CJ-uri

Pe de altă parte, UDMR rămâne pe poziții. Biro Botond a câștigat cu peste 70% CJ Harghita, Tamas Sandor, cu un scor puțin mai mic CJ Covasna, iar Peter Ferenc a obținut un nou mandat în Mureș, cu o victorie detașată în fața candidatei PSD, Gliga Dumitrița.

Nu în ultimul rând, Pataki Csaba va continua la șefia CJ Satu Mare, după ce i-a învins pe Adrian Cozma (PNL) și Mircea Govor (PSD).

Alți grei PNL au recâștigat funcția fără probleme

Dacă unii colegi și-au pierdut scaunul de președinte de CJ, în interiorul PNL sunt și cazuri fericite, de lideri care au învins fără probleme. Ion Dumitrel, cel mai longeviv șef de CJ (fiind în funcție din 2005), a mai câștigat un mandat.

Un al treilea mandat câștigă și Alin Tișe la Cluj, fiind pe funcție din 2016. Ilie Bolojan a reușit să-și adjuce o victorie clară și să astfel va avea un al doilea mandat la președinția CJ Bihor, după ce anterior a avut trei mandate de primar al Oradei.

Foto: Hepta