Precizările Poliției Române despre șoferii depistaţi pozitiv la Drugtest după noua ordonanță antidrog

Precizările Poliției Române despre șoferii depistaţi pozitiv la Drugtest după noua ordonanță antidrog

Poliţia Română a transmis sâmbătă, 20 iulie, că şoferii opriți în trafic și care ies pozitiv la testul cu aparatul Drager5000 nu vor avea dosar penal până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la INML, care trebuie să vină în maximum trei zile, iar reținerea permisului pentru 72 de ore se face pentru „a înlătura un potențial pericol din traficul rutier”.

„În situaţia unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, poliţiştii întocmesc o lucrare (este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliţie, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituţiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente. Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, poliţiştii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază, iar documentele se înaintează de către Poliţie, unităţii de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă”, a transmis IGPR.

Propunerea de închidere pe cale administrativă se va face dacă rezultatul de la INML este negativ și nu presupune o propunere de clasare conform Codului de Procedură Penală, ci închiderea pe calea administrativă a lucrării, iar persoana al cărei rezultat la INL iese negativ nu va fi cercetată de organele de poliție, „sub nicio formă, în cadrul unui dosar penal”, spune Poliția Română.

Dacă însă rezultatul de la INML iese pozitiv, atunci documentele se transmit la Parchet și se face dosar penal.

„Prin urmare, măsura retragerii/reținerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potențial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală”, a precizat Poliția.

De la ce a plecat scandalul privind testele șoferilor

Executivul a dat mai întâi OUG 84/2024, extrem de controversată, care timp de câteva zile a schimbat Codul Rutier referitor la controalele antidrog ale șoferilor și care prevedea că cei care nu acceptă să sufle în drugtest sunt lăsați fără permisul auto până vin rezultatele de la INML, lucru care se întâmplă cu întârziere.

Totodată, exista posibilitatea ca testele făcute pe loc cu drugtestul să dea rezultate fals pozitive dacă șoferii iau medicamente pentru răceală precum Nurofen sau Paracetamol Sinus. Aceste lucruri au generat nemulțumiri și au fost criticate de șoferi, de societatea civilă și de medicii legiști.

Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a declarat pe 8 iulie că premierul Marcel Ciolacu a cerut un act normativ prin care șoferii cărora le-a fost reținut permisul în urma testării cu drugtest-ul să îl primească înapoi, dacă rezultatele de la IML nu vin în 72 de ore.

Marcel Ciolacu a declarat pe 10 iulie că a vorbit cu ministrul de interne, Cătălin Predoiu, și i-a spus că, deși MAI a vrut laboratoare de teste antidrog și la Poliție, acestea trebuie să rămână la Institutul de Medicină Legală.

De asemenea, ministrul Predoiu a spus că aparatele Dragger 5000 sunt performante și că aparatele din China, care dădeau erori, au fost scoase din uz.

Pe 11 iulie, Guvernul a modificat controversata OUG 84 antidrog, care a generat un val de nemulțumiri. Astfel, dacă rezultatele testelor antidrog de la INL nu vor veni în cel mult 72 de ore, șoferii își vor primi permisele înapoi. O altă modificare este că analizele vor fi făcute doar de instituţiile de medicină legală, nu și laboratoarele Poliţiei Române, așa cum indicau prevederile anterioare.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share