Prețul rechizitelor, cu până la 30% mai mare ca anul trecut. Costuri uriașe pentru părinții care-și trimit copiii la școală

Prețul rechizitelor, cu până la 30% mai mare ca anul trecut. Costuri uriașe pentru părinții care-și trimit copiii la școală

Luna septembrie este luna în care copiii revin la școală după lunile de vară, iar pentru părinți este luna în care trebuie să cumpere rechizite școlare pentru noul an de învățământ. Fie că este vorba de copii care abia încep școala, sau de cei care trec în clasa următoare, costul rechizitelor se ridică la câteva sute de lei bune pentru părinți.

Prețul rechizitelor școlare, și cu 30% mai mare ca anul trecut

Luni este prima zi de școală din noul an, iar pentru mulți părinți, care poate până acum au fost plecați în vacanță cu cei mici, ultimul weekend din vacanța de vară este momentul în care sunt cumpărate rechizitele școlare pentru cei mici.

Librăriile și super-marketurile au fost luate cu asalt de părinții care își pregătesc micuții pentru școală. Chiar dacă au cumpărat sau nu o parte din cele necesare, tot mai sunt unele de cumpărat. “În general baza. Stilou, caiet, bloc de desen. Asta caută fiecare părinte. După aceea li se mai cere pe parcurs”, a spus Gabriela Tocariu, reprezentanta unei librării, pentru Observator News.

După un an în care, chiar dacă a încetinit ușor, inflația a rămas ridicată la peste 5% lunar, economiștii susțin că prețurile rechizitelor sunt și cu 30% mai mari față de anul trecut. „Sunt preţuri foarte mari, care fac ca bagajul minim pentru un copil trimis la şcoală, să zicem la şcoala primară, să fie de peste 700-800 de lei în momentul de faţă”, a precizat economistul Adrian Negrescu.

Nevoile unui copil, chiar și pentru clasele primare, sunt de circa 10-15 caiete, un ghiozdan, care poate ajunge și până la câteva sute de lei, un penar, care costă și el chiar și 1oo de lei, un stilou și alte ustensile, care în total pot duce bugetul de cheltuieli la câteva sute bune.

De altfel, mama unei fetițe care merge în clasa a patra a explicat că bugetul de cheltuieli a ajuns la circa 500 de lei, și asta în condițiile în care avea deja ghiozdanul și penarul de anul trecut. „Am luat 10 caiete dictando – 95 lei, 4 caiete de matematică – 38 lei, 2 caiete mixte – 13,8 lei, 2 caiete de geografie – 29 lei, 2 de biologie – 22,8 lei, un bloc de desen – 13,9 lei, 13 coperte pentru cărți și caiete – 73,8 lei, etichete – 18,4 lei, acuarele – 16 lei, set de pensule – 19,5 lei, markere – 21,9 lei, pic cu rescriere – 6,4 lei, notițe adezive – 10 lei, cartușe de cerneală – 17,5 lei, rezervă roller – 31 lei, 5 creioane – 20 lei, un stick de lipici solid – 4,8 lei și un tub de lipici lichid – 10,3 lei”, a precizat aceasta pentru reporterii de la Hotnews.

Unii specialiști în parenting sunt de părere că ideal ar fi fost ca părinții să achiziționeze rechizitele din timp, să caute ofertele marilor comercianți și astfel să reducă costurile finale. La fel, important ar fi și ca bugetul să-i fie comunicat copilului, ca acesta să știe ce-și permit să cumpere părinții.

“Benefic este să ne apucăm de luatul aceste rechizite înainte să înceapă școală cu un buget bine stabilit pe care îl comunicăm și copilului, astfel încât să înțeleagă cât e necesar”, a explicat Gabriela Maalouf, specialistă în parenting, pentru Observator News.

Școlile private asigură rechizitele necesare elevilor

Situația este diferită pentru copiii care învață la școli private. Aici, rechizitele necesare sunt asigurate de unitățile de învățământ, însă taxele școlare sunt pe măsură, și doar o mică minoritate – părinții cu adevărat înstăriți – își permite să plătească taxele de școlarizare.

„Sunt părinți care își permit să dea 500, 1000, 1500 de euro pentru un copil pe lună pentru un program complet”, este de părere economistul Adrian Negrescu. De altfel, un studiu privind costurile creșterii unui copil în România, ajustat cu rata inflației pentru anul 2024 avansa cifra de 594.070 lei, pe parcursul a 19 ani –  de la naștere, până la terminarea liceului.

Please follow and like us:
Pin Share