Prevede un cutremur în sportul românesc: ”Toate rezultatele sportivilor români la Jocurile Olimpice riscă să fie anulate”. Scrisoare deschisă incendiară către Marcel Ciolacu

Nu este liniște în sportul românesc. Pe 16 august, ziua în care cei 9 medaliați la Jocurile Olimpice 2024 au fost premiați de Ion Țiriac, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă (59 de ani), a fost reclamată la Guvern și acuzată de abuz în serviciu.

Ștefan Popescu face acuzații grave împotriva șefei ANS, Elisabeta Lipă, într-un scrisoare deschisă pentru Marcel Ciolacu

Autorul demersului împotriva fostei mari canotoare este președintele FR de Pescuit Sportiv, Ștefan Popescu, nimeni altul decât cel care a dezvăluit în exclusivitate pentru FANATIK51 de federații sportive, printre care și FRF, nu au drept de funcționare.

Vineri, 16 august, președintele FR de Pescuit Sportiv, Ștefan Popescu, a trimis o scrisoare deschisă la Guvern, în atenția premierului Marcel Ciolacu, în care acuză că organizarea sportului românesc ”a căpătat caracter infracțional și că este patronat de Agenția Națională pentru Sport, pe care doamna Președintă Elisabeta Lipă a luat-o pe persoană fizică”.

De asemenea, Ștefan Popescu mai susține în document că ”Elisabeta Lipă a luat în folosință gratuită pentru Federația Română de Canotaj, bazele nautice aparținând statului și aflate în administrarea ANS, și că a alocat sume imense către Federația Română de Canotaj, în detrimentul altor federații”.

Amenințare cu cercetări penale pentru abuz în serviciu

Președintele FR de Pescuit Sportiv susține că i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu să organizeze o dezbatere cu președinții de federații cu privire la redresarea sportului românesc, dar nu a primit niciun răspuns.

Prin urmare, Ștefan Popescu avertizează că va cere anchetarea penală a șefului Executivului, Marcel Ciolacu, și a președintei ANS, Elisabeta Lipă, pentru abuz în serviciu: ”Voi solicita Procurorului general al României să solicite Președintelui României să trimită Parlamentului cererea de aprobare a cercetării penale împotriva dumneavoastră și a Președintei Agenției Naționale pentru Sport, pentru abuz în serviciu”.

Reacția președintei ANS, Elisabeta Lipă: ”Tot ceea ce reclamă acest personaj este doar în mintea lui o ilegalitate”

Contactată de FANATIK, președinta ANS, Elisabeta Lipă, a reacționat: ”În primul rând acest personaj scrie către premier, guvern, președinție și peste tot unde consideră el că vrea să scrie iar tot ceea ce reclamă este doar în mintea lui o ilegalitate. Există un proces pe rol iar instanța va decide dacă eu am făcut ilegalități sau nu”.

FANATIK publică integral scrisoarea deschisă trimisă la Guvern, de președintele FR de Pescuit Sportiv, Ștefan Popescu:

”Scrisoare deschisă
Stimate Domnule Prim Ministru,

Federația Română de Pescuit Sportiv, cu sediul în Alba Iulia, str. Octavian Goga nr. 7, județul Alba, având CUI 28179632, reprezentată prin dl. Popescu Ștefan în calitate de președinte, va adresat câteva notificări cu privire la starea în care se află sportul românesc de performanță și v-am rugat să organizați o dezbatere cu președinții de federații cu privire la redresarea acestuia.

În lipsa unui răspuns, trag concluzia că, ori aparatele din subordinea dumneavoastră nu v-au informat, ori nu ați considerat necesar să răspundeți.

Acum că euforia Jocurilor Olimpice a trecut și sportul de performanță va intra din nou în uitare, vreau să vă informez că organizarea acestuia a căpătat caracter infracțional și este patronat de Agenția Națională pentru Sport, pe care doamna Președintă Elisabeta Lipă a luat-o pe persoană fizică.

Și ca să nu fiu acuzat că fac afirmații nefondate, vă prezint câteva „realizări” ale dumneaei la conducerea Agenției.

În primul rând, a înaintat Guvernului propuneri de Hotărâri de Guvern prin care a luat în folosință gratuită pentru Federația Română de Canotaj, bazele nautice aparținând statului și aflate în administrarea Agenției Naționale de Sport, pe care o conduce, prin raportare la art. 80,pct. 14 di Legea nr. 69/2000, a art. 874 Cod civil și art. 349 din OUG 57/2019 pentru aprobarea Codului administrativ.

Aceste prevederi legale, nu sunt aplicabile Federației Române de Canotaj, întrucât nu are statut de utilitate publică, raportat la art. 45(2) din OG 26/2000.

În al doilea rând, a alocat sume imense către Federația Română de Canotaj, în detrimentul altor federații, iar consecințele se văd în rezultatele sportive.

În al treilea rând și, apreciez eu că ar fi cel mai grav, doamna Lipă refuză explicit să pună în executare un Recurs în Interesul Legii, respectiv Decizia ICCJ nr. 19/2023, pronunțată în dosarul 2223/1/2023, publicată în Monitorul oficial al Românie nr. 62/30.01.2024 și care raportat la art. 517 alin. 4 din Codul de procedură civilă, a devenit lege.

Refuzul dumneaei este public și a fost făcut în fața unor foști judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție, cărăra le-a solicitat ajutorul pentru a eluda aplicarea acestuia.

În esență era vorba de eliminarea Cluburilor sportive de drept public din cadrul federațiilor sportive naționale, lucru care este în acord atât cu legislația națională cât și cu prevederile Cartei Albe a Sportului elaborată de Comisia Europeană și cu art. 165(2) din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene, obligatoriu a fi respectat raportat la prevderile art. 148(2) din Constituție.

Nu vreau să vă ocup timpul cu mai multe amănunte, întrucât acestea necesită o dezbatere serioasă cu oamenii responsabili din sportul de performanță. Însă vreau să vă aduc la cunoștință ce voi intreprinde în continuare pentru salvarea sportului românesc de performanță.

În primul rând, voi solicita Procurorului general al României să solicite Președintelui României să trimită Parlamentului cererea de aprobare a cercetării penale împotriva dumneavoastră și a Președintei Agenției Naționale pentru Sport, pentru abuz în serviciu, faptă prevăzută și sancționaltă de art. 297 Cod penal, pentru nepunerea în executare a Recursului în Interesul Legii menționat anterior.

Explicația este că potrivit art. 1 din HG 576/2023 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Sport, aceasta este în directa dumneavoastră subordonare.

Este inadmisibil din partea dumneavoastră, ca viitor candidat la funcția supremă în stat, să nu respectați legea.

În al doilea rând, voi sesiza Comisia Europeană cu privire la discriminările comise împotriva cluburilor sportive de drept privat, în raport cu cluburile sportive de drept public, cluburi care nu pot face parte legal din federațiile sportive naționale, persoane juridice de drept privat, organizate potrivit OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații și cu respectarea art. 165(2) din Tratatul de funcționare al Uniunii Europene pe care România l-a semnat și este obligată să îl respecte.

Vă atenționez că dacă Comisia Europeană constată acest lucru, toate rezultatele sportivilor români în competițiile sportive oficiale internaționale și la Jocurile Olimpice riscă să fie anulate.

Sper că nu va fi cazul să apelez la acestă ultimă soluție, drept pentru care vă solicit să dispuneți organizarea cât mai curând a unei dezbateri pe tema sportului de performanță, având ca temă principală redresarea acestuia, cu respectarea Legii și a Normelor europene.

Primiți salutările mele cordiale!
PREȘEDINTE,
Ștefan Popescu”.

Please follow and like us:
Pin Share