Producătorii de bere din România se așteaptă la creșterea vânzărilor în timpul Campionatului European de fotbal

Producătorii de bere din România se așteaptă la creșterea vânzărilor în timpul Campionatului European de fotbal

Consumul de bere în România se află într-o perioadă de contracție, însă producătorii speră ca vara și Campionatul European de fotbal, unde România este calificată, să ducă la un avans al vânzărilor, arată asociația Berarii României, care grupează marile companii de profil din România.

„Este însă dificil să anticipăm procente exacte, mai ales în acest an, pentru că ne aflăm într-o perioadă de contracție a consumului de bere în general. Acesta depinde de puterea de cumpărare a românilor. Din păcate, anul acesta, ca și anul anterior, consumul de bere este afectat de inflație. Dar ne așteptăm, desigur, la o creștere în perioada acestei competiții, cu un vârf în iulie, care tradițional este luna cu cel mai mare consum de bere”, a declarat, pentru Libertatea, Julia Leferman, directorul general Berarii României.

La Euro 2020 – campionat care s-a ținut în vara lui 2021, în plină pandemie – consumul de bere a fost de 1,78 de milioane de hectolitri în luna iunie, mai spune Leferman.

Consumul s-a mutat însă din restaurante și terase în retail, adică oamenii cumpărau separat și consumau acasă.

Cum a fost la ultimul Euro

Față de luna similară din 2019, când nu exista nici competiția, nici pandemia, a fost înregistrată la acel moment o creștere de 2%, arată Lefferman.

„În mod evident, având în vedere argumentele de mai sus, competițiile sportive precum fotbalul sunt importante pentru consumul de bere. Chiar și în România, unde consumul de bere chiar și slab alcoolizată este interzis pe stadioane. Partea bună este că sortimentele fără alcool cresc tot mai mult în preferințele românilor, iar aceste categorii au luni foarte bune în aceste momente sportive”, punctează aceasta.

Cine sunt Berarii României

Asociația Berarii României a fost fondată în anul 2004 și grupează cei mai importanți producători de bere din România: Bergenbier, Heineken, Ursus, United Romanian Breweries Bereprod, Martens, dar și microberăriile Clinica de Bere și Scorilo.

Ursus deține și brandul Timișoreana și este deținut de către grupul japonez Asahi.

Cele șapte companii grupează peste șase mii de angajați și 11 fabrici de bere.

Românii, printre cei mai mari consumatori de bere

Românii sunt unii dintre cei mai mari băutori de bere din lume.

Conform VisualCapitalist.com, în 2021, România era pe locul al patrulea din lume în funcție de consumul de bere, cu 95,6 litri pe cap de locuitor.

Pe primele locuri se aflau Cehia (184,1 litri), Austria (98,7 litri) și Lituania (96,3 litri).

Puterea de cumpărare mai slabă a redus consumul

Potrivit Kirin Holdings, în 2022, țara noastră a pierdut cinci locuri și a ajuns pe locul 9, cu 91,6 litri de bere consumați anual de fiecare cetățean.

Pe primele locuri se află: Cehia (188,5 litri), Austria (101,2 litri), Polonia (99,6 litri), Irlanda (99,3 litri), Lituania (97,6 litri), Spania (95,1 litri), Germania (93,3 litri) și Estonia (93,1 litri).