Produse contrafăcute, în supermarketurile din UE. Cât de periculos este consumul acestora

Produse contrafăcute, în supermarketurile din UE. Cât de periculos este consumul acestora

Printre cele mai falsificate produse se numără uleiul de măsline, în special după ce, în ultimii patru ani, prețul a crescut de peste două ori.

Produse contrafăcute, în supermarketurile din UE

În primele luni ale acestui an a fost descoperit un număr record de cazuri potențiale de fraudă și etichetare falsă a uleiului de măsline. În urma controalelor, au fost confiscate mii de litri de produse contrafăcute.

Potrivit specialiștilor, scumpirile sunt efectul condițiilor meteo extreme, dar și al unor factori economici ce au afectat producția.

După scumpirea acestui produs, au apărut din ce în ce mai multe „notificări transfrontaliere ale UE” ce vizează etichetarea falsă ca ulei de măsline, frauda potențială și cazurile de siguranță a sănătății, care implică uleiuri contaminate.

„În primul trimestru al anului 2024, au fost sesizate 50 de astfel de cazuri. În aceeași perioadă a anului 2018 fuseseră semnalate doar 15.

Acestea sunt doar situațiile raportate către autorități. În realitate, frauda este de amploare.

În produsele contrafăcute au fost descoperite substanțe neautorizate: pesticide și uleiuri minerale. A existat un caz în care au existat chiar fragmente de sticlă”, au explicat specialiștii UE.

Consumul acestor produse contrafăcute poate avea consecințe grave asupra sănătății, punctează Chris Elliott, profesor de siguranță alimentară la Queen’s University Belfast.

„Majoritatea persoanelor care falsifică uleiul de măsline o fac probabil în zone în care nu există nicio monitorizare sau supraveghere.

Întreprinderile mici sau serviciile alimentare sunt mai vulnerabile la fraudă”, a spus el, potrivit bugetul.ro.

Acesta a mai explicat că fenomenul nu este unul surprinzător. Practic, după fiecare val de scumpiri se înregistrează și o creștere a fraudelor.

„Ori de câte ori observăm fluctuații ale prețurilor unui produs de bază, este întotdeauna un semn clar al creșterii fraudei în următoarele câteva luni, deoarece oferă oamenilor posibilitatea de a înșela. Uleiul de măsline este un exemplu.

Au existat, de asemenea, creșteri masive la produse precum ciocolata, unde producția de cacao este o problemă majoră. Din cauza schimbărilor climatice, vor exista creșteri mari la produse precum cafeaua. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai probabil să existe fraude”, a mai explicat Chris Elliott.

La sfârșitul anului 2023, în Italia au fost confiscați 550.000 litri de uleiuri etichetate ca ulei de măsline, dar care erau, de fapt, un amestec de uleiuri vegetale.

Please follow and like us:
Pin Share