Produsele adorate de români s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile

Produsele adorate de români s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile

Românii ar putea plăti mai mult pentru plasarea unor comenzi online, cu anumite produse pe care le găsesc pe platformele chinezești, inclusiv pe două dintre cele mai accesate site-uri din țară, care vând articole vestimenare și nu numai.

Ce produse adorate de români s-ar putea scumpi

Uniunea Europeană vrea să introducă taxe vamale pentru coletele care sunt aduse din afara spațiului comunitar, indiferent de valoarea pe care o vor avea. De ce se va lua acestă măsură? S-a constatat că platformele din China ocolesc a declara valoarea reală a comenzilor, încât să scape de taxe.

Shein și Temu, în vizorul UE

Shein sau Temu sunt unele dintre site-urile chinezești luate în vizor de reprezentanții UE. Peste o sută de mii de români achiziționează în fiecare zi articole de pe Shein și Temu. De altfel, Temu a devenit favoritul multor români.

”Dacă temu avea în jur de 15 mii de livrări pe zi la momentul lansării, în august-septembrie anul trecut, la momentul lansării pe România, în momentul de faţă depăşeşte 60 de mii” a declarat pentru Observator Andrei Radu, specialist în domeniul e-commerce.

Și peste Ocean situația este favorabilă pentru Temu. Într-un an, Temu a reușit să strângă 51 de milioane de utilizatori activi în Statele Unite ale Americi, iar Amazon are 67 de milioane, adunați în aproximativ 20 de ani.

Totodată, pe Temu se poate plasa o comandă minimă de 80 de lei, în vreme ce transportul este gratuit. Clienții nu sunt nevoiți să-l plăteacă, fiindcă există o lege care prevede ca toate coletele sub 150 de euro și care sunt aduse din UE în spațiul UE să nu achite o taxă vamală.

Drept urmare, în 2023 au ajuns în UE peste 2 miliarde de colete de la Temu și de la Shein sub 150 de euro, iar 65% dintre aceste comenzi au avut o valoare subdeclarată, adică pentru ele ar fi trebuit plătite taxe vamale.

”Eliminarea pragului de 150 de euro. Toate aceste colete vor fi supuse verificării la vamă, se va stabili ce taxe sunt datorate, eventual TVA şi alte asemenea. Este posibil ca taxele să difere de la stat la stat”, a explicat și Cristina Pelivan de la Asociația Română a Magazinelor Online.

Taxa de la vamă va determina comercianții să ridice prețul produselor, iar timpii de livrare să fie mai mari, deoarece se vor face controale amănunțite. Dincolo de acestea, partea bună este că tot ceea ce va veni din afara UE va fi verificat. Regulile vor intra în vigoare în a doua jumătate a lui 2026.