Produsul pe care România l-a exportat în cantități industriale în Uniunea Europeană. Țara noastră a dat o adevărată lovitură și lăsat în spate multe țări puternice

Produsul pe care România l-a exportat în cantități industriale în Uniunea Europeană. Țara noastră a dat o adevărată lovitură și lăsat în spate multe țări puternice

Așadar, conform datelor furnizate de specialiștii din UE, o cantitate de 788.201 tone de grâu moale au fost exportate în UE în prima parte a sezonului 2024/2025. Vorbim de o scădere de 48% față de cantitatea de 1,5 milioane de tone din sezonul anterior. Cu toate acestea, datele sunt incomplete conform Comisiei Europene.

Produsul pe care România l-a exportat în cantități industriale în Uniunea Europeană

Scăderea poate fi explicată prin inundarea pieței cu grâu ucrainean, însă trebuie menționat că în perioada 1-14 iulie 2024 România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 286.450 de tone.

Țara noastră a fost urmată de Germania (80.410 tone), Lituania (75.002 tone), Franța (73.316 tone) și Letonia (70.762 tone). Totodată, în primele două săptămâni ale sezonului 2024/2025, au fost exportate 409.546 de tone de orz, în scădere cu 42% față de perioada similară a sezonului trecut, precum și o cantitate de 47.927 de tone de porumb, în scădere cu 39% față de anul trecut.

România a fost cel mai mare exportator din UE atât la orz, cât și la porumb, exportând 371.406 de tone de orz și 36.844 de tone de porumb. Totuși, fiind vorba doar de primele două săptămâni ale sezonului agricol, cifrele se vor schimba cu siguranță atunci când se va trage linie, la final.

Interesant, Comisia Europeană a arătat că importurile UE de grâu moale au crescut cu 71%, așadar celebrul grâu ucrainean care a invadat piața și i-a nemulțumit pe țărani. Din rândul țărilor membre UE, Spania a fost cel mai mare importator de grâu din UE cu aproape 200.000 de tone, dar și cel mai mare importator de porumb, cu aproape 450.000 de tone importate. Cum era de așteptat,

Ucraina a fost cel mai mare furnizor de porumb și grâu pentru UE în perioada 1-14 iulie cu aproape 600.000 de tone de grâu și 200.000 de tone de porumb. Lucru cunoscut de toată lumea mai ales după protestele fermierilor europeni, în acest sens.

Franța este principalul exportator de grâu din Uniunea Europeană

Datele mai indică faptul că SUA au fost al doilea mare furnizor de porumb al UE cu 162.150 de tone. Comisia Europeană a mai precizat că datele de export în cazul Franței sunt incomplete, același lucru fiind valabil pentru datele de import pentru Bulgaria și Irlanda. Franța este considerat cel mai mare exportator de grâu din UE.

În rândul nostalgicilor comuniști circulă încă mitul că România era ”cândva” grânarul Europei. Acestă informație este total falsă și pură propagandă, lucru demonstrat în ultimii ani de experți. Așadar, România nu a fost niciodată principalul producător de grâu din Europa, nici măcar printre țările europene cu cel mai bun randament al producției în ceea ce privește grânele.

În lucrarea de doctorat intitulată ”Între ideologie și propagandă: presa românească din anii ’80”, care aparține Corinei Elena Hațegan, se demonstrează cum partidul comunist falsifica datele și folosea sintagma de ”grânarul Europei” pentru a induce populației senzația că țara noastră conduce în acest clasament la producătorilor de grâu din Europa.

Please follow and like us:
Pin Share