Proiectul gigant inaugurat de Nicolae Ceaușescu, considerat un obiectiv strategic ale sistemului energetic românesc. Pentru construirea colosului au fost făcute multe sacrificii umane

Proiectul gigant inaugurat de Nicolae Ceaușescu, considerat un obiectiv strategic ale sistemului energetic românesc. Pentru construirea colosului au fost făcute multe sacrificii umane

Proiectul gigantic inaugurat de Nicolae Ceaușescu, care a fost considerat un obiectiv strategic pentru sistemul energetic românesc. Pentru ca ambiția dictatorului să prindă contur, a fost nevoie de sacrificii umane.

Proiectul ambițios inaugurat de Nicolae Ceaușescu. Construcția colosului s-a soldat cu moartea multor oameni

Lui Nicolae Ceaușescu îi revin meritele pentru conturarea unora dintre cele mai ambițioase proiecte din România. Printre ele se numără și faimosul Baraj Vidraru, un adevărat obiectiv strategic al sistemului energetic românesc.

Barajul Vidraru a fost un proiect îndrăzneț, iar pentru ca acesta să prindă contur, a fost nevoie de sacrificii umane. Construcția barajului a durat mai bine de cinci ani și jumătate, timp în care mai multe persoane și-au pierdut viața.

Statisticile de la acea vreme nu au consemnat prea multe victime, contrar realității din teren. Singurele persoane decedate declarate au fost cele din 1974. Atunci, una dintre cele mai mari avarii suferite de Barajul Vidraru a curmat viața a trei persoane.

Barajul Vidraru a fost inaugurat în 1966. În continuare, este cel mai mare baraj în formă de arc din România, însă, grandoarea lui a trecut și de granițele țării. Multă vreme, Barajul Vidraru a fost printre primele cinci baraje arc din Europa. Ba mai mult, a ocupat inclusiv locul 9 la nivel mondial.

În timpul lucrărilor la Barajul Vidraru și-au pierdut viața 400 de oameni

Construcția Barajului Vidraru a fost un proces anevoios. În paralele cu ridicarea sa, s-a lucrat și la Hidrocentrala de pe Argeș, ceea ce a presupus un efort uman uriaș.

Ridicarea Barajului Vidraru a presupus, la acea vreme, o investiție de 1.47 miliarde de lei. Fiind vorba despre o sumă atât de mare, totul s-a amortizat abia după 28 de ani de la inaugurarea barajului.

Pentru construirea Barajului Vidraru, s-au excavat 1.77 milioane mc de rocă și s-au turnat peste 900 mc de beton. Munca depusă a fost una titanică, iar oamenii care au participat la lucrări, au muncit mii de ore în condiții greu de descris în cuvinte.

În timpul lucrărilor de la Barajul Vidraru, s-au produs și nenumărate accidente. 400 de oameni și-au pierdut viața, însă, oficial, niciodată nu s-a vorbit despre asta.

La nici 10 ani de la inaugurarea sa, Barajul Vidraru a trecut prin cea mai mare avarie a sa. Puțin după ora prânzului, în data de 6 iulie 1974, galeria s-a rupt, semănând panică în rândul oamenilor din zonă, care au crezut că a venit cutremurul.

Efectele avariei au durat aproximativ 6 ore. În prezent, Barajul Vidraru este considerat foarte sigur, fiind proiectat să reziste inundațiilor, dar și cutremurelor. Singura care ar putea să îi afecteze structura ar fi o bombă în amonte.

Please follow and like us:
Pin Share