Proiectul uriaș început de Nicolae Ceaușescu prinde viață, din nou, în România. Studiul de fezabilitate, gata în acest an

Proiectul uriaș început de Nicolae Ceaușescu prinde viață, din nou, în România. Studiul de fezabilitate, gata în acest an

Într-o perioadă în care infrastructura de transport din România suferă enorm, mega – proiectul început de Nicolae Ceaușescu prinde viață, din nou. Studiul de fezabilitate va fi gata încă de la finalul acestui an.

Mega – proiectul lui Nicolae Ceaușescu care ar putea prinde viață în curând. Studiul de fezabilitate, încheiat în 2024

Încă din perioada regimului comunist, în România a fost demarat un mega-proiect care voia să lege Bucureștiul de Marea Neagră, prin intermediul Dunării. E vorba de Canalul Dunăre – București.

Acest proiect uriaș de infrastructură ar putea fi terminat de actualii guvernanți. Cel puțin asta se plănuiește. Mult nu mai e, întrucât construcția este definitivată în proporție de 80%. Teoretic, ar mai fi de pus la punct doar câteva aspecte.

Recent, am aflat că revizuirea studiului de fezabilitate pentru Canalul Dunăre – București va fi finalizată în decembrie 2024, în cazul în care nu va exista o prelungire necesară emiterii acordului de mediu.

Anunțul în acest sens vine de la ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu la interpelarea deputatului Ion Marian Lazăr. Costul finalizării proiectului început pe vremea lui Nicolae Ceaușescu s-a dublat față de nivelul estimat în 2012, de 1,7 miliarde de euro, inclusiv TVA, notează economica.net.

În etapa care urmează după finalizarea revizuirii studiului de fezabilitate, va avea loc aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai investiției concomitent cu aprobarea culoarului de expropriere, pentru reluarea lucrărilor la canal, mai explică ministrul Transporturilor.

Ce nave vor putea naviga pe viitorul canal

În acest moment, autoritățile nu oferă încă un termen pentru reluarea efectivă a lucrărilor. Se dau însă asigurări că, în programul investițional 2021 – 2030, este inclusă la sectorul căi navigabile finalizarea Canalului Dunăre – București, brațul Argeș.

Conform proiectului, lungimea totală a amenajării râului Argeș este de 82,9 kilometri. De asemenea, lungimea totală a amenajării râului Dâmbovița este de 30,4 kilometri. După implementarea planului, râul Argeș va fi navigabil pe 73,2 kilometri, ia râul Dâmbovița va fi navigabil pe 30,4 kilometri.

Pe cele două râuri vor putea naviga barje de 2.000 de tone și un împingător. E important de precizat că navele care vor avea acces pe cele două amenajări trebuie să se încadreze în următoarele dimensiuni: lungimea totală: 110 metri; lățimea: 11,4 metri și pescajul (la plin): 3 metri.

Please follow and like us:
Pin Share