PSD a cerut consultările ca să justifice amânarea alegerilor, spune ministrul justiției. Gorghiu: Au fost legitimate unele partide extremiste şi antieuropene

PSD a cerut consultările ca să justifice amânarea alegerilor, spune ministrul justiției. Gorghiu: Au fost legitimate unele partide extremiste şi antieuropene

Ministrul PNL al justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat marţi, 2 iulie, că discuțiile cu Opoziția pentru datele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, convocate de premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-au făcut „pentru a oferi PSD un motiv public ca să justifice amânarea acestor alegeri”, iar faptul că AUR și SOS au fost chemate arată că „s-a dat o platformă de comunicare publică anumitor forţe politice extremiste şi antieuropene”.

„Eu cred că aceste consultări au fost făcute pentru a oferi PSD un motiv public ca să justifice practic amânarea acestor alegeri sau ducerea acestor alegeri la termen. PSD trebuia să iasă, cumva, din izolarea poziţiei în care se aflau. De altfel, a fost singurul partid care mai susţinea că aceste alegeri se pot organiza imediat după vară. În rest, toate partidele politice chemate la Palatul Victoria au insistat pe organziarea acestor alegeri în noiembrie sau decembrie, la termen”, a declarat Alina Gorghiu la Digi24, potrivit news.ro.

Ea a criticat prezenţa AUR și SOS la consultările de la Palatul Victoria, fără să le numească însă. „S-a dat o platformă de comunicare publică anumitor forţe politice extremiste şi antieuropene, care au fost oarecum legitimate în urma acestui demers”, a mai spus Alina Gorghiu.

Două zile de consultări Guvern – Opoziție

Luni, 1 iulie, și marți, 2 iulie, la sediul Guvernului au fost chemate toate cele 8 partide de Opoziție pentru discuții cu premierul PSD Marcel Ciolacu și cu vicepremierul PNL Cătălin Predoiu, scopul fiind acela de a se stabili calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare, după ce PSD și PNL nu au căzut de acord.

Primele runde de discuții cu Opoziția au avut loc luni, 1 iulie. Cei de la USR au fost invitați primii, urmaţi de AUR, UDMR, SOS România, grupul minorităţilor naţionale şi PUSL.

Imagine de la discuțiile de luni 1 iulie, dintre Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. Foto: Guvernul României

A doua rundă de discuții a avut loc marți, 2 iulie, când la Palatul Victoria au venit reprezentanții REPER și Forța Dreptei.

Imagine de la discuțiile de marți, 2 iulie, dintre Marcel Ciolacu și Ludovic Orban. Foto: Guvernul României

Marcel Ciolacu va prezenta joi, 4 iulie, în coaliţia cu PNL, variantele stabilite cu Opoziția și se va lua decizia finală.

Ciolacu a chemat partidele la consultări

Premierul a anunţat pe 28 iunie, în ședința de Guvern, că îi invită pe liderii tuturor partidelor la discuții pentru a decide datele alegerilor prezidențiale și a precizat că nu îl va remania pe ministrul PNL de interne, Cătălin Predoiu, care nu a respectat ce i-a cerut, adică să pregătească o hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie.

Înaintea ședinței de Guvern, ministrul PNL de interne, Cătălin Predoiu, s-a dus în biroul premierului Marcel Ciolacu, cei doi au avut o discuție separată de 5 minute, iar la ieșire au refuzat să facă declarații.

Cinci luni de negocieri pentru alegerile prezidențiale. PSD voia în septembrie, PNL – în toamnă

În ultimele luni, au fost mai multe discuții între președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, referitor la calendarul alegerilor prezidențiale, dar cele două partide nu s-au înțeles.

În mod tradițional, alegerile erau programate pe finalul anului, dar în februarie cei doi lideri au bătut palma pentru datele de 8 septembrie și 22 septembrie, la fel și pentru comasarea alegerilor locale cu europarlamentare pe 9 iunie. După câteva zile, Ciolacu și Ciucă s-au răzgândit și au decis ca turul 1 și turul 2 să aibă loc pe 15 și 29 septembrie. În martie, Parlamentul a stabilit că prezidențialele pot fi organizate în septembrie.

Recent însă, după ce Klaus Iohannis a ieșit din cursa pentru șefia NATO, liberalii au transmis că vor ca alegerile prezidențiale să aibă loc la finalul anului, așa cum era tradițional, sau măcar să le împingă în octombrie/noiembrie, dar social-democrații s-au opus și au cerut ca primul tur să aibă loc în septembrie, fie pe 15, fie pe 29.

Joi, 27 iunie, Marcel Ciolacu a declarat că „PNL doreşte să schimbe regulile jocului” și a lansat un atac dur la adresa lui Nicolae Ciucă. „Nu am stabilit încă să avem o şedinţă de coaliţie. Este evident că PNL doreşte să schimbe regulile jocului. Dacă decizia lor rămâne aceeaşi, nu are rost să facem o şedinţă a coaliţiei”, a spus premierul Ciolacu, aflat la Bruxelles.