Reacția Kremlinului, după ce țările „prietene” Ungaria, Serbia și Turcia au semnat declarația finală a conferinței de pace din Elveția: „Tinde spre zero”

Reacția Kremlinului, după ce țările „prietene” Ungaria, Serbia și Turcia au semnat declarația finală a conferinței de pace din Elveția: „Tinde spre zero”

Kremlinul consideră că rezultatul summitului pentru pace care a avut loc în Elveția și a fost organizat de Ucraina, „tinde spre zero”. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a vorbit cu reporterii despre acest subiect, scrie site-ul independent rusesc Meduza.

El a menționat că Rusia va ține cont de poziția țărilor care interacționează cu Moscova, prietene, dar au semnat declarația finală a conferinței. Rusia „va continua să le explice” acestora raționamentul său, a spus el. Peskov a adăugat că semnarea documentului final de către Ungaria, Serbia și Turcia nu va strica prietenia cu aceste țări.

Peskov a mai spus că multe dintre țări „au confirmat înțelegerea lor cu privire la inutilitatea oricăror discuții serioase și de fond fără prezența țării noastre”.

„Am luat cunoștință și de asta. Bineînțeles, dacă vorbim despre eficiența generală a acestei întâlniri, atunci, desigur, tinde spre zero. Aici poți să fii subiectiv, poți să oferi comentarii subiective, dar cu greu poți vorbi despre vreun rezultat acolo”, a spus reprezentantul Kremlinului.

El a adăugat că Rusia „va continua să lucreze cu toate țările care sunt pregătite să facă acest lucru”, deoarece Vladimir Putin „continuă să rămână deschis la dialog, la discuții serioase, discuții de fond și discuții productive”.

Peskov a subliniat că „aceasta este poziția președintelui nostru. Inițiativa de pace pe care a prezentat-o ​​președintele Putin la sfârșitul săptămânii trecute continuă să rămână pe ordinea de zi”.

În perioada 15-16 iunie a avut loc în Elveția o conferință privind o reglementare pașnică în Ucraina. Comunicatul final al conferinței conține angajamentul participanților săi față de sarcina de a asigura „principiile de suveranitate, independență și integritate teritorială a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei, în cadrul granițelor recunoscute internațional”. Se spune de asemenea că, „pentru atingerea păcii, este nevoie de dialog între toate părțile și participarea acestora”.

Pe 14 iunie, în ajunul acestei conferințe, președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a declarat că Rusia este pregătită să oprească ostilitățile și să înceapă negocierile de îndată ce Ucraina va anunța retragerea trupelor din RPD și LPR, regiunile Herson și Zaporojie și refuzul de a adera la NATO.

Rusia cere un statut neutru, nealiniat și non-nuclear al Ucrainei, demilitarizarea și denazificarea acesteia, a spus Putin. El a menționat că este necesar să se ridice toate sancțiunile antiruse. În același timp, președintele rus a declarat că realitățile „de pe teren” se vor schimba în continuare, nu în favoarea Kievului, iar condițiile pentru începerea negocierilor vor fi diferite.

Kievul poate începe chiar mâine discuţii pentru pace cu Rusia, dacă Moscova se va retrage de pe tot teritoriul ucrainean, a declarat, duminică, 16 iunie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul summitului privind pacea în Ucraina desfăşurat în Elveţia, transmite BBC.

„Rusia poate începe negocierile mâine dacă se retrage din teritoriile noastre”, a declarat Zelenski, în condiţiile în care Putin a afirmat că este gata de negocieri.

Zelenski a declarat însă că preşedintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului şi că trebuie oprit „în orice fel putem”, fie prin mijloace militare fie prin mijloace diplomatice. „Noi trebuie să ne facem treaba, să nu ne gândim la Rusia, să facem ce avem de făcut. Deocamdată Rusia şi liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă. E un fapt”, a spus Zelenski, într-o conferinţă de presă din finalul summitului, citat de AFP.