Recalculare pensii 2024: calculul care arată ce venituri cresc de la 1 septembrie 2024. Data la care vin deciziile

Recalculare pensii 2024: calculul care arată ce venituri cresc de la 1 septembrie 2024. Data la care vin deciziile

Recalculare pensii 2024. Care este calculul extrem de simplu cu ajutorul căruia milioanele de pensionari din România află ce venituri cresc de la 1 septembrie. S-a aflat și data la care vin deciziile prin poștă.

Recalculare pensii 2024: calculul care arată ce venituri cresc de la 1 septembrie 2024

Așteptarea se apropie de final pentru cei aproape 5 milioane de pensionari din România. Majoritatea dintre ei, mai exact peste 3 milioane, vor primi bani în plus din luna septembrie, potrivit spuselor guvernanților. Dacă aceștia vor avea sume importante în plus, restul de 2 milioane vor trebui să se mulțumească cu venituri neschimbate.

Seniorii din țară trebuie să știe că pensiile nu vor crește uniform. Mai exact, o parte dintre beneficiari vor avea o majorare mai mare decât alții. Schimbarea este datorată apariției așa-numitelor puncte de stabilitate în noua metodă de calcul.

Pentru a înțelege mai bine, asta înseamnă că majorarea de la 1 septembrie va depinde foarte mult de numărul de ani lucrați. Noua formulă de calcul a pensiilor se bazează pe punctul de referință, care este valoarea punctului de pensie împărțită la 25.

Pensia se va calcula prin înmulțirea acestui punct de referință cu numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar. Numărul de puncte de pensie va include puncte contributive, necontributive și puncte de stabilitate​​.

Punctele de stabilitate îi ajută pe români să aibă o pensie mai mare. Formula de calcul are două elemente: un VPR care reprezintă o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte. Pensie = VPR x Număr total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie împărțit la 25; Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive.

Trebuie să știți că punctele de stabilitate se acordă celor care au muncit mai mult de 25 de ani. Se acordă:

0,50 puncte pentru fiecare an din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 etc.

Iată și un exemplu concret de aplicare a formulei. Să luăm un pensionar cu 38 de ani vechime în muncă și cu o pensie, înainte de recalculare, de 3,800 de lei. El are 68 de puncte de contributivitate.

Punctele de stabilitate le primește după cum urmează: 2,5 (peste 5 ani până în 30 de ani), 3,75 (5 ani până în 35 de ani), 3 puncte (trei ani peste 35 de ani stagiu cotizare). Total puncte: 77,25. În final, va avea parte de o nouă pensie consistentă: 6.250 lei, notează România TV.

Data la care vin deciziile de recalculare a pensiilor. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Miercuri, 3 iulie 2024, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că deciziile de recalculare a pensiilor în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise tuturor pensionarilor prin Poşta Română, în intervalul 15 – 31 august 2024.