Record de reprezentanți ai comunității LGBT la Jocurile Olimpice. O sportivă din România e printre cei prezenți la Paris

Record de reprezentanți ai comunității LGBT la Jocurile Olimpice. O sportivă din România e printre cei prezenți la Paris

Comunitatea LGBTQ are cea mai numeroasă reprezentare din istorie la Jocurile Olimpice. 175 de sportivi de valoare sunt prezenți la întrecerile de la Paris și concurează la probe individuale sau de echipă.

Nathalie Hagman, de la SCM Rîmnicu Vîlcea este la Olimpiadă

Potrivit All of the LGBTQ Olympians at the 2024 Paris Summer Games Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 marchează o creștere semnificativă a reprezentării LGBTQ, evidențiind progresul către incluziune și acceptare în lumea sportului.

Există, de asemenea, un număr record de sportivi olimpici de sex masculin. 25 de țări au la Olimpiadă reprezentanți ai comunității LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, transgender and queer).

Între ei se află și o sportivă din România. Handbalista suedeză Nathalie Hagman (33 de ani) joacă la SCM Rîmnicu Vîlcea. Ea a evoluat și la CSM București în intervalul 2017-2019. Anul trecut, Hagman a fost aleasă în echipa turneului la Campionatul Mondial de handbal feminin.

Americanii sunt lideri în acest clasament

Conform sursei citate, SUA (30 de sportivi), Brazilia (28) și Australia (20) sunt fruntașe la acest capitol. Urmează Marea Britanie (11), Canada (10) și Germania (10). Argentina, Austria, Belgia, Columbia, Danemarca, Spania, Finlanda, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Olanda, Noua Zeelandă, Filipine, Thailanda, Turcia, Africa de Sud, Trinidad Tobago și Echipa refugiaților sunt celelalte delegații care sunt prezente, cu sportivi LGBTQ, la Jocurile Olimpice.

Printre cei menționați ca fiind parte a aceste comunități se numără sportivi celebri, cu șanse la medalii sau deja deținători ai acestora.

Tom Daley și Ana Maria Cuhna au medalii de aur

Britanicul Tom Daley a fost numit, alături de canotoarea Helen Glover, purtătorii de drapel ai echipei Marii Britanii la ceremonia de deschidere. El își va apăra titlul olimpic la sărituri de pe platforma de 10 m.

Baschetbalistele americane Diana Taurasi și Brittney Griner, de la Phoenix Mercury, sunt cele mai cunoscute dintre sportivele echipei SUA. Cele două, alături de alte cinci colege, sunt asumate ca fiind lesbiene.

Un alt American, Nico Young, starul atletismului de la Northern Arizona University, care va concura la proba masculină de 10.000 de metri, și-a făcut publică, acum doi ani, orientarea sexuală.

Înotătoarea braziliancă Ana Maria Cuhna este campioană olimpică la proba de 10 kilometri în ape deschise. Ea este, de asemenea, de șapte ori campioană mondială.

Jucătoarea de tenis Nadia Podorska și-a făcut debutul la Jocurile Olimpice în 2020, iar anul acesta a revenit. În 2022, a recunoscut că este lesbiană și se iubește cu o altă jucătoare de tenis argentiniană, Guillermina Naya.

Naționale de fotbal ale Braziliei și Spaniei, în top

Brazilianca Marta este una dintre cele mai mari jucătoare de fotbal din toate timpurile. În 2021, ea a devenit prima persoană care a marcat în cinci ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice.

În acest an, ea încearcă să își extindă recordul la șase ediții consecutive. Adriana, Tarcine, Tamires, Luciana, Lorena, Taina și Lauren sunt alte fotbaliste din naționala Braziliei aparținând LGBTQ.

Șase jucătoare din naționala de fotbal a Spaniei sunt și ele reprezentante LGBTQ. În frunte cu Alexia Putellas, de două ori câștigătoare a Balonului de Aur.

Jenni Hermoso, fotbalista care a determinat demisia fostului președinte al Federației Spaniole de Fotbal, Irene Paredes, Teresa Abelleira, Alba Redondo și Cata Coll sunt celelalte lesbiene din loyul campioanei mondiale.

Americanul Robert Dover, primul olimpic gay

Robert Dover, de șase ori participant olimpic, a fost pionierul acestei comunități. La Jocurile Olimpice din 1988 de la Seul, Coreea de Sud, americanul, care a participat la probele ecvestre, a fost primul homosexual declarat care a concurat la Jocurile Olimpice moderne.

Practic, am spus că am fost sportivul gay al echipei olimpice a Statelor Unite în acel moment”, a spus Dover. „Și apoi, din acel moment, în mai multe olimpiade, presa m-a urmărit mai mult, cred, atât pentru că eram un atlet gay, cât și pentru că obțineam medalii”, a mai marturisit el.

 

 

 

Please follow and like us:
Pin Share