„Regele pantofilor”, Florin Panea, patronul „Leonardo”, un nou dosar de evaziune. Prejudiciul ajunge la 23 de milioane de lei

„Regele pantofilor”, Florin Panea, patronul „Leonardo”, un nou dosar de evaziune. Prejudiciul ajunge la 23 de milioane de lei

Pentru a strânge probe, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au efectuat, miercuri, patru percheziții. Descinderile care au avut loc la sediile a patru societăți comerciale și la domiciliul din Oradea a lui Panea s-au derulat în cadrul operațiunii naționale „Jupiter”, desfășurată de Parchetul General și Poliția Română.

”În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale, polițiștii de la investigarea criminalității economice au identificat și ridicat, în vederea cercetărilor diferite înscrisuri, documente financiar contabile, corespondență și mijloace electronice”, se arată într-o informare a Poliției Bihor.

Dividende fictive și TVA rambursat prin „relații comerciale artificiale”

Una dintre acuzațiile aduse patronului Leonardo a fost că, în cursul anului 2021, ar fi înregistrat în contabilitatea firmei datorii nereale; mai precis, „dividende datorate, în mod fictiv, celor doi asociați ai societății, în valoare totală de 9.010.066 de lei”, spun polițiștii. Scopul acestei manevre ar fi fost sustragerea de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Citește și: Florin Panea, supranumit „Regele pantofilor”, proprietarul Leonardo, inculpat pentru fraudă. Procurorii i-au pus sechestru pe avere

În anul următor, Florin Panea ar fi declarat fictiv, într-o declarație depusă la Fisc, aproape 2,8 milioane de lei ca TVA deductibil. Cu această sumă ar fi fost diminuată valoarea taxei pe valoarea adăugată pe care firma orădeanului o datora statului.

olițiștii mai arată că, în două perioade distincte – aprilie 2018 – mai 2020, respectiv martie 2022 – aprilie 2024, Panea ar fi folosit 23 deconturi de TVA cu opțiune de rambursare, „aferente unor relații comerciale artificiale, derulate cu societăți comerciale afiliate”. Pe baza acestor documente, omul de afaceri ar fi stabilit o sumă de peste 11 milioane de lei care ar fi trebuit să-i fie rambursată, fără drept, de către stat. Din aceasta, ar fi primit 3,5 milioane de lei, în timp ce achitarea restului de aproape 7,7 milioane de lei i-a fost respinsă.

Astfel, anchetatorii au calculat că, până în prezent, prejudiciul estimat în noul dosar al lui Florin Panea depășește 23 de milioane de lei.

„Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză”, se mai arată în comunicatul Poliției bihorene.