Regulă banală pe care n-ai voie să o încalci, indiferent de anotimp. Amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei

Regulă banală pe care n-ai voie să o încalci, indiferent de anotimp. Amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei

Codul Rutier 2024 prevede reguli destul de clare pentru conducătorii auto. Aceștia sunt obligați să le respecte astfel încât să asigure un trafic fără probleme pe rutele pe care se află. Dacă nu se vor conforma, ei riscă amenzi până în 3300 de lei.

Ce reguli din Codul Rutier 2024 trebuie respectate în sezonul rece

Suntem în plin sezon de toamnă, care este unul rece și cu valori termice instabile. Oricând starea vremii se poate modifica așa că șoferii trebuie să aibă permanent măsuri de precauție. În acest mod ei evită producerea unui accident rutier.

Una dintre regulile esențiale este legată de curățenia mașinii. Fiecare conducător auto este îndemnat să asigure o igienă corespunzătoare autovehiculului, înante de a circula pe domeniul public. Toate mașinile trebuie să fie dotate cu ștergătoare perfect funcționale.

Ștergătoarele asigură vizibilitatea în condiții de ploaie, de ceață sau de ninsoare. Nu în ultimul rând, datorită acestor componente, de asemenea se poate preveni un accident auto. Legislația rutieră stipulează că șoferii sunt obligați să aibă geamurile fără reziduuri.

Sancțiunea este inevitabilă în cazul unor mașini murdare, mai ales dacă de pe ele se desprind bucăți de pământ sau de noroi, care pot constitui un pericol pentru restul conducătorilor auto din trafic. Amenda pentru autovehiculele neimaculate este de până la 330 de lei.

” (…) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de circulaţie, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum şi a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat ori este anulată.

Constatarea deficienţelor vehiculelor se face de către poliţia rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliţia rutieră, împreună cu instituţiile abilitate de lege”, apare în Codul Rutier 2024.

Cei care se abat de la regula igienii riscă inclusiv suspendarea certificatului de înmatriculare. ”Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine şi la data expirării sau, după caz, a anulării inspecţiei tehnice periodice şi încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică”, mai este menționat în Codul Rutier 2024.

Numerele de înmatriculare nu trebuie să fie acoperite de mizerie

De altfel, numerele de înmatriculare nu trebuie să fie nici ele murdare, acoperite de noroi sau de zăpadă. Amenda în acest caz poate fi de 495 lei la care se pot adăuga și 2, 3 puncte de penalizare. Totodată, sancțiunile sunt valabile și pentru șoferii care stropesc pietonii. Amenda într-o astfel de situație poate fi de 1500 sau 3000 de lei.

Please follow and like us:
Pin Share