Relicvă religioasă semnificativă, descoperită în Austria: O reprezentare a lui Moise primind cele 10 porunci

Relicvă religioasă semnificativă, descoperită în Austria: O reprezentare a lui Moise primind cele 10 porunci

O echipă de arheologi a făcut o descoperire remarcabilă în sudul Austriei: o relicvă religioasă importantă decorată cu motive creștine, ascunsă într-un altar de marmură al unei biserici timpurii.

Obiectul, o cutie de fildeș veche de 1.500 de ani, prezintă scena lui Moise primind cele 10 porunci de la Dumnezeu pe Muntele Sinai, așa cum este descris în Vechiul Testament, alături de imagini ale sfinților și ale înălțării lui Hristos.

Descoperirea excepțională a unei relicve rare

Această cutie de formă circulară a fost evaluată de arheologi ca fiind o descoperire deosebit de semnificativă, deoarece obiectele sacre din perioada creștinismului timpuriu sunt extrem de rare. Deși creștinismul are aproximativ 2.000 de ani, doar 40 de astfel de relicve au fost descoperite în întreaga lume, ultima fiind găsită acum aproximativ 100 de ani.

„Știm că acest tip de descoperire se întâmplă o singură dată în viața unui arheolog”, a declarat Gerald Grabherr, arheologul principal al echipei.

Cercetătorii sugerează că relicva a fost creată la mai puțin de 100 de ani după ce împăratul roman Constantin cel Mare s-a convertit la creștinism, emițând Edictul de la Milano în 313 d.Hr., care a legalizat religia și a promovat toleranța față de aceasta. Ulterior, în 380 d.Hr., împăratul Teodosiu a emis Edictul de la Tesalonic, care a făcut creștinismul religia oficială a Imperiului Roman.

Descoperiri și interpretări arheologice

Descoperirea a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea din Innsbruck, care efectuau săpături într-o biserică creștină timpurie situată pe Burgbichl, în municipiul Irschen din sudul Austriei. Regiunea a fost odinioară deținută de Imperiul Roman, iar biserica era probabil un sanctuar păgân înainte de promulgarea legilor împăraților.

Echipa a găsit o piatră de sigilare într-o adâncitură unde se afla un altar și, după ce au îndepărtat-o, au scos la iveală cutia de marmură albă. Artefactul, descoperit în bucăți, a fost cândva un cerc perfect, asamblat cu ajutorul metalului și a lemnului folosit ca închizătoare.

Personajele de pe cutie sunt bărbați cu bărbi și robe lungi, ilustrând scene din Vechiul și Noul Testament. Deși arheologii au ipotezat că Moise și Hristos sunt reprezentați pe cutie, interpretarea completă nu este încă sigură. În cazul lui Moise, echipa a speculat că scena ar putea reprezenta fie primirea legilor de la Dumnezeu, fie momentul în care acesta își lovește toiagul în apă pentru a despărți Marea Roșie.

O altă scenă posibilă ar putea ilustra învierea lui Iisus din mormânt după răstignire.

„Capul este întors în altă direcție și, cu această reprezentare, putem înțelege cum Dumnezeu îi înmânează legile lui Moise”, a explicat Dr. Barbara Kainrath, implicată în cercetare.

„O a doua scenă pe care o putem identifica bine este figura care este ridicată de o mână ce iese din nor, care este mâna lui Dumnezeu din nou”.

Importanța descoperirii

Cutia de fildeș a fost găsită în mai multe bucăți, sugerând că ar fi putut fi distrusă înainte de a fi plasată în cutia mare de marmură găsită sub altarul vechii biserici.

„Este foarte posibil ca cineva să fi încercat să îndepărteze relicva. Este foarte vizibil că lipsesc părți din ornamente, precum și părți din reliefurile de pe peretele exterior”, a explicat Dr. Ulrike Tochterle.

Biserica avea aproximativ 18 metri lungime și includea un prag de marmură la intrare. La sud și vest se aflau morminte – echipa a descoperit rămășițele unor persoane care au trăit în regiune și care erau considerate a fi din clasa socială superioară. Rămășițele umane ale trei adulți, un adolescent și patru copii au fost recuperate și vor fi examinate la Muzeul de Istorie Naturală din Viena. Cercetătorii estimează că între 200 și 300 de persoane locuiau în zonă în perioada târzie a antichității, între secolele III și VII d.Hr.