Reţete de panna cotta ce merită încercate

Reţete de panna cotta ce merită încercate

Panna cotta este un desert italian foarte cunoscut, care este îndrăgit în lumea întreagă. Află lucruri interesante despre panna cota și descoperă rețete simple și delicioase de panna cotta făcută în casă.

Ce este panna cotta

Denumirea “panna cotta” provine din limba italiană și se traduce prin “smântână gătită”. “Panna” înseamnă smântână, iar “cotta” înseamnă gătită.

Panna cotta își are originile în regiunea Piemont din nordul Italiei. Deși desertul a devenit popular în toată Italia și chiar la nivel internațional, se crede că a fost creat inițial în Piemont în jurul începutului secolului al XX-lea. Există, de asemenea, speculații că desertul ar fi putut avea influențe mai vechi, datorită simplității sale și a ingredientelor de bază care sunt disponibile de secole.

Panna cotta este apreciată pentru simplitatea sa, gustul fin și versatilitatea sa, putând fi combinată cu diverse arome și sosuri pentru a crea deserturi rafinate.

Cum se face panna cotta

Așadar, panna cotta este un desert rafinat și simplu, apreciat pentru textura sa catifelată și gustul delicat. Smântâna dulce, ingredientul principal, este încălzită împreună cu zahărul într-o cratiță. Uneori, smântâna este combinată cu lapte pentru a obține o textură mai ușoară și un conținut redus de grăsimi. Zahărul se adaugă pentru a conferi dulceață desertului, iar amestecul este încălzit încet, până când zahărul se dizolvă complet, având grijă să nu ajungă la punctul de fierbere.

În paralel, gelatina, care este responsabilă pentru fermitatea desertului, este pregătită. Aceasta poate fi sub formă de foi sau pudră. Gelatina este înmuiată în apă rece pentru a se hidrata și a deveni elastică. După câteva minute, când gelatina este complet moale, este adăugată în amestecul de smântână caldă. Gelatina trebuie să se dizolve complet în lichidul cald pentru a asigura o textură uniformă.

În acest punct, se pot adăuga diverse arome pentru a personaliza panna cotta. Cele mai comune includ vanilie, sub formă de extract sau păstăi de vanilie, dar se pot folosi și arome de migdale, rom, sau alte esențe preferate. Vanilia este frecvent utilizată pentru aroma sa delicată și familiară, care completează perfect dulceața smântânii.

După ce gelatina s-a dizolvat și aromele au fost încorporate, amestecul este strecurat pentru a îndepărta eventualele bucăți de gelatină nedizolvată sau păstăile de vanilie. Aceasta asigură o consistență netedă și fină. Lichidul cald este apoi turnat în forme, care sunt lăsate să se răcească la temperatura camerei înainte de a fi transferate în frigider.

Răcirea este esențială pentru ca panna cotta să se întărească. Este necesar ca desertul să stea în frigider cel puțin câteva ore, deși multe rețete recomandă să fie lăsat peste noapte pentru a se asigura o fermitate perfectă și o textură optimă. În timpul acestui proces, gelatina își face efectul, transformând amestecul lichid într-o delicatesă cremoasă și fermă.

Servirea panna cotta se face de obicei prin răsturnarea desertului pe o farfurie, deși poate fi servită și direct în formele în care a fost răcită. Pentru a facilita desprinderea, formele pot fi scufundate rapid în apă caldă înainte de răsturnare. Panna cotta este adesea garnisită cu un sos de fructe, cum ar fi cel de zmeură sau căpșuni, ciocolată topită, caramel sau chiar un compot de fructe. Aceste adaosuri nu doar că adaugă o notă de culoare, dar și contrastează frumos cu textura bogată și cremoasă a desertului, oferind o explozie de arome la fiecare îmbucătură.

Descoperă și cum faci cel mai bun lava cake.

Rețete de panna cotta

Iată câteva idei de rețete de panna cotta delicioase pe care le poți încerca acasă

Panna cotta clasică cu vanilie

Ingrediente:

500 ml smântână dulce
100 g zahăr
1 păstaie de vanilie sau 1 linguriță de extract de vanilie
2 foi de gelatină
2 linguri de apă

Mod de preparare:

Hidratează foile de gelatină în apă rece pentru aproximativ 5 minute.Într-o cratiță, încălzește smântâna și zahărul, amestecând constant până când zahărul se dizolvă complet.Taie păstaia de vanilie pe lungime și scoate semințele. Adaugă semințele și păstaia în smântână.După ce amestecul este fierbinte, dar nu a fiert, scoate păstaia de vanilie și adaugă foile de gelatină stoarse bine.Amestecă până când gelatina este complet dizolvată.Toarnă amestecul în forme și lasă-l să se răcească la temperatura camerei, apoi refrigerază pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.

Rețetă de panna cotta cu fructe de pădure

Rețetă de panna cotta cu fructe de pădure
4 gălbenuşuri
1 baton de vanilie
1 lingura făină
400 ml lapte
8 lingura zahăr pudră
1 praf sare
2 pliculete gelatină
400 ml frişcă bătută
fructe de pădure congelate
topping din fructe de pădure

Mod de preparare

Se pune gelatina într-un bol şi se lasă să se înmoaie în apă rece. Separat, se pun gălbenuşurile într-o cratiţă şi se amestecă cu zahărul pudră.În crema de gălbenuşuri, se adaugă făina, sarea şi laptele fierbinte. Se adaugă batonul de vanilie şi se pun să fiarbă.Când se îngroaşe, se pune gelatina şi se scoate batonul de vanilie. Crema se răceşte şi se amestecă cu frişca.După ce s-a răcit budinca, se toarnă în boluri unse cu apă rece şi se ornează cu topping şi cu fructe de pădure.

Panna cotta cu vanilie și dulceață

600 ml smântână
2 păstăi de vanilie
8 g gelatină sau 4 foi
75 g zahăr pudră
Pentru servit
dulceaţă după gust

Mod de preparare

Se pune smântâna într-un vas cu cele doua pastai de vanilie si se lasa asa la frigider pentru 24 de ore.

În momentul prepararii, se scot pastaile si se pune smântâna la fiert, la foc mic. Se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa ajunga la punctul de fierbere. Se trage de pe foc si se pune gelatina înmuiata si bine scursa.

Se toarna crema în forme, se lasa sa se raceasca si apoi se pun la frigider pentru 12 ore. În momentul servirii, fie se scot prin scuturarea formelor, fie se serveste direct din pahare, cu dulceaţa deasupra. Sursa – retete.unica.ro.

Panna cotta vegană cu lapte de cocos

Ingrediente:

400 ml lapte de cocos
100 ml lapte de migdale
70 g zahăr
1 linguriță de agar-agar pudră
1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare:

Într-o cratiță, combină laptele de cocos, laptele de migdale și zahărul.Adaugă agar-agar și amestecă bine până când pudra este complet integrată.Adu amestecul la fierbere, amestecând constant. După ce fierbe, reduce focul și mai lasă să fiarbă timp de 2 minute, amestecând continuu.Oprește focul și adaugă extractul de vanilie.Toarnă amestecul în forme și lasă-l să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-l în frigider pentru cel puțin 3-4 ore.

Panna cotta cu lămâie

 250 ml smântână
 30 g zahăr
 2 foi gelatină
 coaja şi sucul unei lămâi

Mod de preparare

Se pun foile de gelatina în apa rece pentru a le înmuia.

La foc mediu, se încalzeste smântâna, se adauga zaharul si, dupa ce acesta s-a topit (fara sa dea în clocot), se adauga gelatina, puţin câte puţin. Se amesteca bine pentru a se topi si amesteca.

Se adauga coaja de lamâie taiata bastonase subţiri si sucul acestuia strecurat. Se amesteca si se toarna în pahare. Se dau la rece pentru o ora.

Rețetă de panna cotta orientală

 4 foi gelatină
 1 lingurita apă de trandafiri
 4 linguri zahăr
 250 ml lapte
 250 ml smântână pentru frişcă
 fistic decojit

Mod de preparare

Se fierb laptele şi smântâna împreuna cu zaharul şi apa de trandafiri.

Se înmoaie gelatina în apa rece timp de 5 minute, apoi, când laptele şi smântâna au fiert, se dizolva gelatina amestecând încontinuu cu un tel până se topeşte complet.

Amestecul obţinut se toarna într-un vas în strat de 2 cm ­şi se da la rece timp de câteva ore, sa se întareasca frumos şi sa se poata taia felii.

Panna cotta cu dulceață de vișine

50 ml smântână pentru frişcă
 50 ml lapte
 40 g zahăr tos
 2 foi gelatină
 vişine din dulceaţă

Pentru sirop

 250 g dulceaţă de vişine sau de cireşe
 100 ml vin
 60 g zahăr

Mod de preparare

Foile de gelatină se pun la înmu­iat în apă rece. Separat, se ames­tecă pe foc laptele cu zahărul şi cu smântâna. Când compoziţia a fiert, se ia de pe foc şi, după ce se răceşte puţin, se adaugă gelatina topită şi fructe din dulceaţă. Se pune apoi într-o formă de budincă şi se lasă la frigider cel puţin două ore.

Pentru sirop, se amestecă vinul cu zahărul şi se pune la fiert. Crema se ornează la final cu acest sirop şi cu fructe din dulceaţă.

Sursă foto – 123rf.com