Rezerviștii din România sunt chemați în armată. Amenda e uriașă pentru cei care nu se prezintă la unitate

Rezerviștii din România sunt chemați în armată. Amenda e uriașă pentru cei care nu se prezintă la unitate

La începutul lunii septembrie, rezerviștii din două județe din România sunt chemați în armată pentru pregătire. Cei care refuză apelul riscă să primească o amendă uriașă.

Care sunt rezerviștii din România chemați în armată pentru pregătire

Țara noastră dispune, conform cifrelor oficiale, de zeci de mii de rezerviști. Dintre aceștia, 6.000 de persoane, din județele Prahova și Dâmbovița, participă în perioada 2 – 7 septembrie, la un amplu exercițiu de mobilizare, care se organizează o dată la câțiva ani.

Ei se antrenează cu militarii activi și li se verifică nivelul de pregătire, în special la trageri. Dat fiind faptul că au încheiat serviciul militar cu zeci de ani în urmă, cei mai mulți dintre ei nu au mai pus mâna pe o armă de decenii. Ședințele au loc în trei poligoane din cele două județe.

Am luat uniforma din nou, arma din nou şi acum urmează să tragem. E o zi frumoasă”, spune un rezervist din Prahova, conform Observator News. Întrebat când a tras ultima dată, bărbatul a răspuns, sincer: ”Acum 25 de ani. Măcar jumătate să nimeresc”.

Autoritățile statului vor să verifice în această perioadă cât de pregătită este populația pentru apărare. ”Tragerile se execută cu armamentul din dotare, armamentul individual al fiecărui rezervist, dar în același timp li se prezintă și tehnică nouă intrată în dotarea Armatei Române, respectiv anumită aparatură”, spune Iulian Daniluc, conducătorul exerciţiului.

De notat că, MApN a pregătit pentru fiecare rezervist convocat la acest exercițiu uniforma la mărimea potrivită, dar și armamentul cu care va trage în caz de nevoie. După antrenamente, toți au primit o masă caldă.

Șefii Armatei Române a punctat că aceste exerciții au loc de câteva ori pe an. Sunt vizați foștii militari din câte două județe. Cei până în 55 de ani au primit ordine de chemare. În ceea ce-i privește pe foștii angajați ai Ministerului Apărării, limita de vârstă este de 63 de ani.

Amenda pentru rezerviștii care nu se prezintă la unitate e uriașă

Conform unor foști actori importanți din Armată, România dispune de aproximativ 50.000 de rezerviști. În țara noastră, stagiul militar obligatoriu a fost eliminat din legislație în 2007.

Apărarea teritoriului național al României, fie ea și-n contextul art 5, înseamnă 80.000 de militari activi sau 81.000, includem și personalul civil, plus 55.000 de rezerviști. Vorbim așadar de o forță de 135.000 de oameni. Asta înseamnă o forță compusă din militari activi plus rezerviști”, a spus generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, la începutul anului 2024.

Potrivit legii în vigoare, rezerviștii care refuză să se prezinte în unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă o amendă de aproape 4.000 de lei.

Please follow and like us:
Pin Share