Rezultate oficiale Cluj Napoca alegeri locale 2024. Cine e primar: Emil Boc, Aurelia Cristea, Viorel Băltărețu sau Călin Cozma. Scoruri PSD PNL, AUR și Dreapta Unită

Rezultate oficiale Cluj Napoca alegeri locale 2024. Cine e primar: Emil Boc, Aurelia Cristea, Viorel Băltărețu sau Călin Cozma. Scoruri PSD PNL, AUR și Dreapta Unită

Alegerile locale din Cluj-Napoca au fost mai interesante în 2024 ca și în alți ani, în condițiile în care Emil Boc a avut cu adevărat concurență în persoana independentului Sabin Sărmaș. Cu toate acestea, înainte să ajungă candidat independent, Sabin Sărmaș a fost membru de soi al PNL Cluj, însă a fost dat afară din partid. FANATIK vă va ține la curent în fiecare oră cu rezultatele oficiale oferite de BEC în localitatea Cluj-Napoca.

UPDATE. Rezultate parțiale la alegerile locale din Cluj-Napoca, ora 08:00

Potrivit rezultatelor parțiale după numărarea voturilor din peste 78% din secțiile de votare din Cluj-Napoca, Emil Boc (PNL) a obținut încă un mandat la funcția de primar, cu un scor de 43%.

Pe al doilea loc se află independentul Sabin Sărmaș, cu 28 la sută dintre voturile alegătorilor, arată datele de la această oră. Candidata UDMR, Olah Emese, se află pe al treilea loc.

De asemenea, liberalul Alin Tișe obține un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Cluj, cu un scor de peste 41%. Și în privința membrilor consilieri județeni PNL conduce, cu 37%, în timp de PSD are un scor de 18%, urmat de ADU (22%) și AUR (17%).

În ceea ce privește Consiliul Local, PNL a obținut un procent de 34% la Cluj-Napoca. Pe locul doi se clasează UDMR, cu 17,5%, urmat de AUD(USR) 15,4%, iar PSD 12%, AUR 9,72%.

UPDATE. Primele rezultate parţiale oficiale la Cluj Napoca ora 01:00 Boc vs Sărmaş

După ce s-au numărat voturile din 54 de secții, Emil Boc are 11,67% din voturi, faţă de Sabin Sărmaş, cu doar 7,86% din voturi. PNL anunţă victoria la Cluj Napoca a lui Emil Boc. “La Cluj bătălia dusă de Emil Boc și Alin Tișe va fi câștigată”, a dezvăluit la ora 23:30 Rareș Bogdan, prim vicepreşedintele PNL la Antena 3 CNN.

Alegeri locale 2024. Rezultate oficiale pentru funcția de primar pentru Cluj Napoca

Înainte de toate trebuie menționat că, spre deosebire de alți ani, PSD a reușit să își găsească un candidat decent în persoana Aureliei Cristea, cea cunoscută de toți românii drept deputatul care a inițiat legea anti-fumat în urmă cu mai mulți ani. Din partea AUR a fost trimis în luptă Călin Valentin Cozma, în timp ce comunitatea maghiară din Cluj-Napoca a fost tentată cu candidata UDMR, Emese Olah.

Desigur, Emil Boc, preferatul votanților PNL a intrat în cursă drept mare favorit pentru un nou fotoliu de primar, în timp ce partide ca SOS România și PPUSL i-au aruncat în focuri pe Sorin Valeriu Naș, respectiv Dan Iacob. Viorel Băltărețu (USR – susținut de Alianța Dreapta Unită) și Ramona strugariu (REPER) au completat lista de candidați la primărie, cu toate că nu au fost niciodată creditați cu șanse reale de a-l învinge pe Emil Boc, la fel cum nu s-a întâmplat nici cu candidatul independent Sorin-Virgil Vamoș.

Așadar, lupta la Primăria-Cluj Napoca a părut mereu că se va da între Emil Boc și renegatul Sabin Sărmaș, deputat român extrem de apreciat în mediul IT din oraș și în rândul tinerilor. De altfel, campania excelentă a lui Sabin Sărmaș a lăsat mereu senzația că Emil Boc poate pierde Primăria, în condițiile în care primarul PNL nu mai este atât de popular în rândul clujenilor.

Alegeri locale 2024. Cine a câștigat lupta pentru Cluj

De altfel, multă lume s-a întrebat ce putere ar avea Sabin Sărmaș în fotoliul de primar, în condițiile în care PNL avea toate șansele să câștige majoritatea în Consiliul Local. Desigur, partide din opoziție la Cluj, cum ar fi PSD, Reper, USR, SOS, AUR, vor avea șansa lor să completeze acest Consiliu Local.

Cheia acestor alegeri ar fi fost, conform experților, prezența la vot. Practic, o prezență mare la vot ar fi însemnat că Emil Boc poate avea într-adevăr emoții. Cu toate acestea, se pare că nu a fost cazul, pentru că locuitorii din Cluj-Napoca nu s-au înghesuit să-și aleagă primarul.

Luptă între Alin Tișe și Adrian Oros la Consiliul Județean Cluj

La Consiliul Județean, dacă lupta între partide e mult mai strânsă decât la Primăria Cluj-Napoca, în condițiile în care PSD Cluj are șanse la mai multe fotolii, la fel de interesantă părea lupta pentru șefia acestui Consiliu Județean. Așadar, lista a fost deschisă de actualul președinte Alin Tișe, acesta fiind rivalizat de Alexandru Cordoș, de la PSD Cluj și Csoma Botond de la UDMR. Desigur, Adrian Oros de la USR și Nicula Florin de la SOS au fost, de asemenea, creditați cu o șansă decentă.

Incident la o secție de votare din Cluj-Napoca, un om votase în locui altui cetățean

Alegerile locale din Cluj-Napoca nu au fost lipsite de incidente. De exemplu, un român s-a dus să voteze la secția 147 de la Expo Transilvania, însă a constatat că cineva votase deja în numele său. Se pare că totul a fost o încurcătură, pentru că cetățeanul fusese de fapt arondat la secția de votare greșită.

În cele din urmă bărbatul a reușit să voteze, însă a durat aproximativ 30 de minute pentru ca cei de la Secția 147 să înțeleagă ce s-a întâmplat. Mai mult, cetățeanul a fost obligat să semneze un proces verbal de constatare a întregii încurcături. ”Am votat la secția numărul 147 azi, iar după scanarea buletinului m-am prezentat pentru preluarea buletinelor de vot și semnarea procesului verbal. Acolo, am constatat că în locul meu era deja semnat de către o altă persoană. Ulterior, după ce am semnalat acest aspect și nimeni nu știa ce sa facă, si-au dat seama ca de fapt, un domn a votat și semnat în locul meu, persoana respectivă trebuind de fapt sa voteze la secția de lângă, la 146.

După aproximativ 30 de minute în care președintele de secție dădea telefoane și era blocat votul la secția 147, au consemnat cele întamplate într-un proces verbal pe care l-am semnat cu cele consemnate, anume faptul că era deja semnat în locul meu. Abia apoi am putut să îmi exercit dreptul de vot. Foarte interesant este cum a putut acea persoana care conform membrilor trebuia să voteze la secția 146 sa își scaneze buletinul la 147. Domnul care a votat, probabil a greșit, dar neglijența membrilor este inadmisibilă”, a declarat cetățeanul pentru Știri de Cluj. IPJ Cluj a transmis că acest caz va fi cercetat cu mare atenție.