România a votat şi a ales, LIVE TEXT. Totul despre alegerile locale și europarlamentare 2024. Primele exit poll-uri

România a votat şi a ales, LIVE TEXT. Totul despre alegerile locale și europarlamentare 2024. Primele exit poll-uri

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Candidații înscriși în cursa electorală vor afla azi dacă au reușit să-și convingă și să-și mobilizeze alegătorii. Este un moment important pentru România, cu un impact semnificativ asupra politicii naționale și europene. De asemenea, partidele dau un prim test în fața electoratului înainte de alegerile generale și cele prezidențiale, care vor avea loc în toamnă.

Cine sunt noii primari de sectoare din București

Dacă în două dintre sectoare, 1 și 2, lupta este foarte strânsă între primii doi clasați, în celelalte patru sectoare ale Capitalei câștigătorii nu par să aibă emoții. Astfel la Sectorul 1, datele exit poll-ului arată că atât Clotilde Armand, cât și George Tuță ar fi obținut 41% dintre voturi. Rareș Hopincă și Radu Mihaiu ar fi adunat fiecare câte 43% dintre voturi.

Sectorul 3 rămâne condus de Robert Negoița cu 51% dintre voturi, la Sectorul 4 Daniel Baluță nu are emoții, obținând 59% dintre voturi, Sectorul 5 rămâne în familia Piedone, Vlad Popescu Piedone reușind să convingă 38% dintre alegători. Un scor record a obținut actualul edil al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, 71% dintre voturile alegătorilor fiind exprimate în favoarea sa.

Nicușor Dan, încă un mandat la Capitală. Exit poll ora 22

Potrivit unui sondaj exit poll realizat de CURS-Avangarde, Nicușor Dan a câștigat Primăria Capitalei cu 45 % din voturile exprimate. Gabriela Firea, candidata PSD, s-a clasat pe locul doi, cu 24% din voturile exprimate. Urmează Cristian Popescu Piedone (PUSL), cu 13% și Sebastian Burduja (PNL), cu 10%.

Ce procente au obținut Mihai Enache și Diana Șoșoacă

Exit poll ora 22: PSD, rezultate bune la locale și europarlamentare

Cu excepția Capitalei, unde Alianța Dreapta Unită va avea cei mai mulți consilieri generali, PSD a obținut cele mai bune rezultate la nivel național la alegerile locale, în vreme ce PNL s-a clasat pe locul secund.

Partidele care alcătuiesc coaliția de guvernare, PSD și PNL, au obținut și cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, arată rezultatele exit poll-ului realizat de CURS-Avangarde. Pe locul doi se situează AUR, iar pe locul trei Alianța Dreapta Unită.

Ce procente au obținut partidele la cele două scrutine

Lupta pentru Primăria Capitalei. Exit poll ora 18, alegeri locale București. Update

La ora 18.00, exit-poll-ul realizat de unul dintre principalele partide pe datele din 35 de secții, arată că actualul primar este în continuare pe primul loc. Nicușor Dan este urmat de Sebastian Burduja, Gabriela Firea, Cristian Popescu Piedone și Mihai Enache.

Ce procente au candidații pentru București

Exit poll europarlamentare. Cine trimite cei mai mulți eurodeputați la Bruxelles

Conform unui sondaj citat de Digi24, alianța electorală PSD-PNL conduce cursa pentru fotoliile de reprezentanți ai României în Parlamentul European, cu 49% dintre voturile exprimate până la ora 15.00, ora României. Urmează AUR, cu 18% și ADU, cu 14%. Vezi aici mai multe detalii.

Cum arată cursa pentru București. Exit poll ora 16, alegeri locale București. Update

Nicușor Dan conduce în continuare în lupta pentru fotoliul de primar general al Capitalei, potrivit rezultatelor unui exit-poll, realizat de unul dintre marile partide. Actualul edil este urmat de candidatul PNL, Sebastian Burduja, iar pe locul trei se situează candidata PSD Gabriela Firea. Următoarele două locuri sunt ocupate de Cristian Popescu Piedone (PUSL), respectiv Mihai Enache (AUR).

Clasamentul pentru București la ora 16.00

Alegeri europrlamentare 2024. S-au închis primele secții de votare din străinătate. Update

S-a încheiat procesul electoral în două dintre țările care au organizat secții de votare pentru alegătorii români. Vorbim de secțiile de vot din Australia și Noua Zeelandă, unde scrutinul a început înainte de a se da startul alegerilor în România.

VEZI AICI câți români au votat în Australia și Noua Zeelandă

Cine câștigă Primăria Capitalei. Exit poll ora 12, alegeri locale București. Update

Exit-poll-urile a două mari partide privind lupta pentru Primăria București indică cifre complet diferite, la ora 12.00. Dacă într-un dintre sondaje, Sebastian Burduja se afla pe locul doi, celălalt sondaj o dădea pe același loc pe Gabriela Firea. Totuși, numărătoarea paralelă a ambelor partide dau același candidat pe primul loc.

CINE E PE PRIMUL LOC LA PRIMĂRIA CAPITALEI, LA ORA 12.00

Exit poll ora 12:00. Cine iese primar în fiecare sector din București. Update

Au apărut rezultatele primelor sondaje efectuate în București la ieșirea de la urne, iar acestea indică faptul că în patru dintre cele șase sectoare ale Capitalei câștigătorul n-ar trebui să aibă emoții.

VEZI AICI Rezultatele exit-poll pe Bucureşti la alegerile locale 2024, la ora 12.00

Prezenţă mai mare cu aproape 1,5% faţă de alegerile locale din 2020. Update

Incidentele nu au întârziat să apară, iar în primele ore poliţia a constatat deja mai multe infraţiuni grave, deschizând 11 dosare penale şi aplicând amenzi în valoare de 7.800. Prezenţa la vot a fost mai mare decât la precedentele alegeri, din 2020, la ora 12.00 fiind de 17,31% la nivelul întregii ţări. Procentul este mai mare decât în urmă cu patru ani, când prezența la vot la aceeaşi oră era de 15,69%.

În ceea ce-i priveşte pe politiceni, aceştia au votat în prima parte a zilei, atât preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu, cât şi şefii principalelor partide şi favoriţii la Primăria Capitalei.

Spre deosebire de Klaus Iohannis, care a votat la Licelul Jean Monne, Carmen Iohannis, soţia şefului statului, a votat la Sibiu. “Astăzi am votat pentru o administraţie locală performantă şi pentru o Europă unită. Vă doresc o duminică frumoasă şi vă invit pe toţi la vot, este foarte important”, a declarat Carmen Iohannis, la ieşirea din secţia de votare. Întrebată ce speră de la aceste alegeri, Carmen Iohannis a răspuns: “Performanţă şi unitate”.

Traian Băsescu: “Cetăţenii stabilesc astăzi cât de funcţională va fi democraţia”. Update

Traian Băsescu a mers la vot însoţit de soţia sa, Maria. El s-a declarat mulţumit de numărul mare de oameni prezenţi la secţia de votare, spunând cât stătea la coadă că “aceasta este şansa alianţei de dreapta”. Toate declaraţiile politicienilor după votul exercitat la alegerile locale din 9 iunie 2024 sunt aici

Apoi, după ieşirea de la urne, fostul preşedinte a spus: “Astăzi este ziua în care cetăţenii stabilesc cât de funcţională va fi democraţia în România. Dacă rezultatul va fi dincolo de votul pentru actuala putere şi o opoziţie puternică înseamnă că echilibrul democratic se va putea menţine în România şi lucrurile vor merge bine”.

Întrebat dacă nu i-a fost greu să voteze cu cinci buletine, Traian Băsescu a răspuns: “Am făcut lucruri mult mai grele. Spre exemplu: am trecut (…) prin incendiul propriei nave, am trecut prin furtună, am trecut prin zonă de război. Ce, mă încurc în cinci buletine?”. Toate declaraţiile politicienilor după votul exercitat la alegerile locale din 9 iunie 2024 sunt aici

Marcel Ciolacu a votat la Buzău. Nicolae Ciucă la Baloteşti. Update

Premierul Marcel Ciolacu a votat duminică dimineaţă la Şcoala Generală nr. 5 “Episcop Dianisie Romano”, din Buzău. “Cum este normal, am votat pentru performanţă în administraţie, am votat pentru o echipă valoroasă care a ştiut să implementeze proiecte, mai ales proiecte europene, atât la nivelul municipiului Buzău, cât şi la nivelul Consiliului judeţean. De asemenea, am votat româneşte, am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European, pentru prima oară pentru o voce unită în Parlamentul European”, a declarat premierul, la ieşirea de la urne. Toate declaraţiile politicienilor după votul exercitat la alegerile locale din 9 iunie 2024 sunt aici
Şeful Guvernului a mai spus că votul său a fost şi unul pentru investiţii, “pentru autostrăzi, pentru şcoli, pentru spitale, pentru reindustrializarea României”. “Aş dori să fac un apel către toată lumea, indiferent de opţiunea de vot, să vină cât mai mulţi români la vot, astfel încât cei aleşi să fie legitimi”, a mai spus Marcel Ciolacu.
În ceea ce-l priveşte pe şeful PNL, Nicolae Ciucă, acesta a votat la Baloteşti, în judeţul Ilfov. “Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viaţă mai bună în fiecare comunitate, am votat pentru siguranţa românilor, pentru păstrarea valorilor noastre, a tradiţiilor şi a credinţei, tot ceea ce înseamnă identitate românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcursul european al României. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem, indiferent cât zgomot se face”, a spus Nicolae Ciucă.
“În ultima perioadă s-a vorbit mult despre a ne face datoria de cetăţeni, s-a vorbit despre patriotism, cred că este un moment decisiv în care trebuie să ne implicăm în viitorul României, în viitorul nostru, al tuturor, un viitor care poate să fie al dezvoltării, al siguranţei sau poate fi al stagnării sau al haosului. Ca atare, este foarte importantă prezenţa la vot, este foarte important cine ne reprezintă la Bruxelles şi este foarte important cine conduce comunităţile. Ca atare îndemn pe fiecare să meargă la vot şi să decidă viitorul ţării noastre, care trebuie să fie un viitor mai bun”, a adăugat fostul premier. Toate declaraţiile politicienilor după votul exercitat la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 sunt aici

Votarea a început la ora 7 în toată România. Update

Ora oficială de începe a votului în România este 7, însă cetățenii români cu drept de vot care se află în diaspora au început să-și exercite dreptul de vot de sâmbătă seara, de la ora 22:00 (ora României), când s-a deschis prima secţie de votare, la Auckland, în Noua Zeelandă.
Duminică, 9 iunie 2024, la ora 00:00 (ora României) s-au deschis secţiile de votare din Australia, urmate de cele din Republica Coreea, China, Malaysia, Singapore, Filipine, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Pakistan, Turkmenistan și Uzbekistan.
În România procesul de votare se încheie la ora 22:00. Alegătorii care se află la ora 22:00 la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în clădirea de vot pot să exercite dreptul constituțional de vot până la ora locală 23:59.

România se mobilizează la vot. Alegeri locale și europarlamentare 2024

Cetățenii români cu vârsta de minim 18 ani au dreptul de a-și exercita dreptul de a-și alege reprezentanții în administrațiile locale și în Parlamentul European.

Potrivit Eurostat, numărul total de alegători români este de 18,8 milioane de persoane. Un amănunt extrem de important, 1,15 milioane dintre ei sunt reprezentanți ai generației Z, tineri care își exercită în premieră dreptul la vot.

La nivel european, 400 de milioane de alegători sunt chemați la secțiile de votare la cel de-al 10-lea scrutin pentru desemnarea membrilor Parlamentului European.

Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale 2024 în România

Alegerile locale din 2024 au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc duminică, 9 iunie 2024. Este o situație inedită în Europa, în condițiile în care majoritatea partidelor de la noi și-au concentrat atenția în campania electorală pe bătălia pentru locale.

Alegerile locale se desfășoară într-un singur tur de scrutin, urmând ca pentru funcțiile de primar și președinte de consiliu județean, votul să fie uninominal. Pe de altă parte, consilierii locali și cei județeni vor fi aleși prin sistem proporțional, cu liste închise.

Mai exact, alegătorii pot vota doar un partid. În funcție de voturi, acesta își va desemna numărul de reprezentanți în consilii. Lista și ordinea candidaților a fost stabilită de partide înainte de debutul campaniei electorale.

Informații de ultimă oră despre alegerile europarlamentare 2024 în România

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare a generat un interes destul de scăzut din partea alegătorilor. Publicația Politico scrie că în România ”nu se vorbește absolut deloc despre Europa în campania electorală”, în timp ce partidele politice ”privesc deja spre alegerile prezidențiale din septembrie”.

În alte state europene, cum ar fi Olanda, alegerile pentru Parlamentul European au început deja pe 6 iunie, și se încheie duminică, 9 iunie, când ultimele 20 de țări, printre care și România, își vor desemna reprezentanții.

Analiștii consideră că rezultatul alegerilor europarlamentare în Europa ar putea reprezenta un adevărat șoc pentru viitorul Uniunii Europene. În state precum Olanda, Germania sau Franța, partidele considerate de extremă dreapta câștigă tot mai mult teren și e de așteptat să primească mai multe locuri în Parlamentul European.

Când se deschid urnele pentru alegeri locale și europarlamentare din 2024. Ora și proceduri

În țară sunt organizate circa 19.000 de secții de votare, la care se adaugă alte 915 secții, în străinătate.

Secțiile din țară se deschid la ora 07:00 și se închid la 22:00. Legea electorală prevede posibilitatea ca programul secțiilor să se prelungească până la ora 23:59, în cazuri excepționale (dacă mai sunt persoane care așteaptă la coadă).

Românii din diaspora vor vota începând cu ora 07:00 (ora locală) și până la ora 22:00 (ora locală). De asemenea, urnele pot rămâne deschise până la 23:59, în cazul în care mai există persoane care la ora închiderii se află fie în incinta secțiilor, fie la rând. De altfel, FANATIK a scris totul despre acest subiect într-un material amplu.

Unde votăm pe 9 iunie și cum afli la care secție de votare ești arondat. Regulile de care să ții cont la alegeri locale și europarlamentare 2024

Regulile pentru cele două tipuri de alegeri sunt diferite. Astfel, la locale se poate vota doar pe teritoriul țării și exclusiv în localitatea de domiciliu sau de reședință. Pentru europarlamentare se poate vota la orice secție de votare.

Persoanele care nu știu la ce secție sunt arondate, pot afla unde să voteze accesând site-ul registrulelectoral.ro. Aici, trebuie să-și completeze datele personale – nume și Cod Numeric Personal – iar platforma va afișa numele și numărul secției de votare, precum și o hartă de localizare.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare 2024

La europarlamentare, alegătorii au la dispoziție 16 opțiuni (12 partide politice și patru candidați independenți). Aceștia sunt împărțiți câte patru pe fiecare pagină a buletinului de vot. Prima pagină a documentului are însemnele naționale și textul: ”Buletin de vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European”.

Buletinele de vot la alegerile europarlamentare

În cele din urmă, 33 de români vor merge la Parlamentul European, cu un mandat de cinci ani.  Rezultatele vor fi stabilite în funcție de numărul pe care îl au pe lista partidului. Dar și de cel al voturilor primite de formațiunea din care fac parte.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile locale 2024

La alegerile locale, buletinele de vot diferă de la caz la caz. Bucureștenii vor primi patru buletine de vot la locale: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul locale al fiecărui sector și pentru Consiliul General al Municipiului București. Cel de-al cincilea buletin de vot este pentru alegerile europarlamentare.

În celelalte județe, alegătorii vor primi buletine separate de vot pentru. Pentru primar, consiliul local, consiliul județean și pentru președintele consiliului județean.

Ștampila cu mențiunea ”Votat” se aplică în interiorul unui singur patrulater. Dacă depășește limitele acestuia, opțiunea alegătorului să fie una evidentă. Se vor considera valide și buletinele de vot pe care sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului. Se întâmplă atât timp cât ștampila este aplicată corect. De asemenea, mai multe ștampile aplicate pe același buletin de vot nu atrag nulitatea, atât timp cât există un singur patrulater în interiorul căruia alegătorul a aplicat ștampila ”Votat”.

Candidați și partide la alegerile locale 2024. Duel între PSD, PNL, AUR și Forța Dreptei pentru București

În București, bătălia pentru fotoliul de primar se va da între actualul edil, Nicușor Dan (candidat independent) și alți opt contracandidați: Gabriela Firea (PSD), Sebastian Burduja (PNL), Mihai Marian Enache (AUR), Dorin Iacob (AD), Diana Iovanovici Șoșoacă (SOS România), Cristian Victor Popescu Piedone (PUSL), Alexandru Pânișoară (PER) și Filip Constantin Titian (independent)

La Sectorul 1 se înfruntă: Clotilde Armand (Alianţa Dreapta Unită – USR – PMP – Forţa Dreptei), George Cristian Tuţă (Alianța PSD-PNL), Ramona Ioana Bruynseels (Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor), Florin Ghidănac (Partidul Blocul Suveranist Român), Dan Nicolae Podaru (Partidul Ecologist Român), Iulian Hatmanu (Partidul Reînnoim Proiectul European al României – REPER), Daniel Tudorache (independent), Liviu Negoiţă (Partidul Umanist Social Liberal – PUSL) și Mircea Florin Andrei (Partidul Alternativa Dreaptă).

Sectorul 2 are înscriși pe listă următorii candidați: Radu Nicolae-Mihaiu (Alianţa Dreapta Unită), Rareş Hopincă (Alianţa Electorală PSD – PNL), Andrei Tinu (AUR), Andrei Gabriel Golgoţiu (Partidul Reînnoim Proiectul European al României REPER) și Iolanda Luminiţa Bughiu (SOS).

Pentru Sectorul 3, cetățenii au de ales dintre: Robert Negoiţă (Alianţa Electorală PSD PNL), Ştefan Lucian Judele (Alianţa Dreapta Unită), Gheorghe Daniel Paul Romeo (Partidul S.O.S. România), independenta Ana Maria Ciceală, Alexandru Marco Niţă – (AUR) și Vasile Negrilă (Partidul Umanist Social Liberal).

La Sectorul 4 și-au anunțat candidatura: Daniel Băluță (alianța PSD-PNL), Paul Ene (alianța Dreapta Unită), Dragoș Cătălin Teniță (REPER), Luana Târziu (SOS România), Matei Ștefănescu (AUR), Simion Dan Călina (PRM) și Mariana Daniela Manole (DREPT).

Lista la Sectorul 5 va fi una lungă, pentru că în lupta electorală s-au înscris: Adrian Nicolae Vigheciu (PSD-PNL), Alexandru Paul Dimitriu (Dreapta Unită), Vlad Popescu Piedone (PUSL), Constantin Mirel State (PRM), Savel Adrian Albu (REPER), Lidia Vadim-Tudor (AUR), Ștefănel Dan Marin (SOS), Marian Vanghelie (independent), Mario Rafael Ilie (Partidul Mișcarea România Suverană) și Michael DAn Ujeucă (Partidul Social Democrat Unit).

Și la Sectorul 6, lupta va fi una încinsă, mai ales că există o ofertă generoasă de candidați: Ciprian Ciucu (PSD-PNL), Monica Iagăr (AUR), Valentin Licxandru (Alternativa Dreaptă), Ana MAria Ștefan (Dreapta Unită), Constantin Oprea (PRM), Aleaxndru Valeriu Gădiuță (DREPT), Anne Maria Cristina Bordianu (REPER), Daniel Tulugea (SOS România), Bogdan Daniel Pintileasa (PUSL) și Valentin Florea (independent).

Candidați la alegerile locale 2024 în marile orașe

La Cluj-Napoca, actualul primar, Emil Boc, îi va avea de înfruntat pe: Sabin Sărmaș (independent), Aurelia Cristea (PSD), Viorel Băltărețu (Alianța Dreapta Unită – ADU), Olah Emese (UDMR), Călin Cozma (AUR), Ramona-Victoria Strugariu (REPER), Sorin Valeriu Naș (SOS), Dan-Mihai Iacob (PUSL) și Sorin Virgil Vamoș (independent).

Iași reprezintă o miză importantă pentru principalele partide, precum și pentru unii reprezentanți ai societății civile. Lista de candidați arată cam așa: Mihai Chirică (PNL), Bogdan Balașnicu (PSD), Cosette Chichirău (România ECO), Viorel Blăjuț (Partidul Societății Ieșene), Marius Bodea (Alianța Dreapta Unită), Ioan Sebastian Buduroi (Lege Educație Unitate), Tudor Ciuhodaru (AUR), Cătălin Abălașei (Pro România) și Mihai Pitilei (PUSL).

La Timișoara, primarul în funcție, Dominic Fritz (Alianța Timișoara Unită) speră la un nou mandat, însă trebuie să-l înfrunte pe fostul edil, Nicolae Robu (PSD, PNL), precum și pe: Marian Constantin Vasile (independent), Cristian Moş (independent), Raul Olajos (REPER), Ana Baş Marcela (S.O.S. România), Dumitru Moroianu (Partidul România Mare), Daniel Marius Coraş (Partidul România Puternică), Ilie Sîrbu (AUR) și Florin Jianu (Partidul Alianța Național Țărănistă).

La Craiova se luptă 12 candidați, incluzând-o și pe Lia Olguța Vasilescu (PSD), care candidează pentru un nou mandat. Ceilalți pretenedenți la poziția de primar sunt: Nicolae Giugea (PNL), Marian Vasile (AUR), Lia Olguţa Vasilescu (PSD), Marius Alexandru Mirea (Partidul Liga Acţiunii Naţionale), Ştefan Claudiu Vava (Partidul Pro România), Emil-Iulian Mladin (Partidul Alternativa Dreaptă), Gabriela Porumboiu (Partidul Oamenilor Tineri), Florentina-Emilia Neagu (Alianţa Dreapta Unită USR-PML-Forţa Dreptei), Răzvan Diaconu (Partidul SOS România), Cosmin Poteraş (Partidul Reînnoim Proiectul European al României – REPER) şi candidaţii independenţi Elena Oancea şi Aurelian-Leonard Dan.

Constanța rămâne o miză importantă pentru partidele politice, tocmai de aceea pe lista candidaților găsim nume interesante precum: Stelian Ion (Dreapta Unită), Vlanetin Berechet (independent), Cezara Popescu (Alternativa Dreaptă), Horia Constantinescu (PSD), Felicia Ovanesian (independent), Marius-Aurelian Mitulescu (SOS România), Vergil Chițac (PNL), Ovidiu Cupșa (AUR), Gihan Erdal Eserghep (PUSL), Adrian Bîlbă (PER), Victor Cruceru (PRM), precum și independenții Andrei Poepscu și Sorin Prisăcaru.

Candidați și partide la alegerile europarlamentare din 2024

Pentru alegerile europarlamentare, în cursa electorală s-au înscris 494 de candidați, care luptă pentru 33 de poziții deschise la Bruxelles pentru România. Dintre aceștia, 167 candidați (33,81%) sunt femei, iar restul de 327 (66,19%) sunt bărbați.

Cei mai mulți candidați s-au înscris pe liste, în timp ce alți patru au decis să se înscrie în lupta electorală ca independenți.

1. Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
2. Alianța Electorală PSD PNL;
3. Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER);
4. Alianța AUR;
5. Partidul Umanist Social Liberal (PUSL);
6. Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei;
7. România Socialistă;
8. Partidul România Mare (PRM);
9. Partidul Patrioților;
10. Partidul Alternativa Dreaptă;
11. Partidul S.O.S. România;
12. Partidul Diaspora Unită;
13. Candidat independent – Paula-Marilena Pîrvănescu;
14. Candidat independent – Vlad-Dan Gheorghe;
15. Candidat independent – Nicolae-Bogdănel Ștefănuță;
16. Candidat independent – Dumitru-Silvestru Șoșoacă.

Prezența la vot în România și diasporă, alegeri locale și europarlamentare 2024

Prezența la vot va fi comunicată de către Biroul Electoral Central (BEC) la orele: 10:30, 13:30, 16:30, 19:30 și 22:30.

De asemenea, informațiile vor putea fi consultate în timp real și pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente, la adresa: prezenta.roaep.ro.

Cetățenii pot consulta aici informații sintetice, pe fiecare tur de scrutin:

comuna/oraşul/municipiul/sectorul şi judeţul/municipiul Bucureşti;
numărul alegătorilor care s-au prezentat la vot, defalcat pe tip de scrutin, vârste, gen, rural şi urban;
numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale permanente;
numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale suplimentare;
numărul alegătorilor care au votat pe copiile de pe listele electorale complementare şi speciale;
numărul alegătorilor care au votat cu urna specială.

Rezultate parțiale alegeri locale 2024, Exit Poll

Biroul Electoral Central a acreditat trei institute care pot realiza sondaje de opinie la ieșirea de la urne. E vorba despre Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde și Sosido Reasearch SRL.

Aceste institute vor organiza trei exit-poll-uri la nivel național, precum și sondaje locale. Primele rezultate de tip exit-poll vor putea fi comunicate după închiderea urnelor, respectiv după ora 22:00.

Rezultatele parțiale vor fi comunicate de BEC pe măsură ce voturile vor fi centralizate.

Rezultate parțiale alegeri europarlamentare 2024, Exit Poll

La alegerile europarlamentare, exit-poll-urile vor fi prezentate de aceleași trei  institute de sondaje de opinie, începând cu ora 22:00. Numărătoarea voturilor va începe de duminică noaptea și va dura, cel mai probabil, până marți, ținând cont și de voturile din diaspora. După ce vor fi numărate toate voturile, BEC va prezenta rezultatele finale.