România, lovită de un nou val de fenomene extreme în weekend. Furtuna Cassandra se îndreaptă spre țara noastră, după ce a făcut prăpăd în Italia

România, lovită de un nou val de fenomene extreme în weekend. Furtuna Cassandra se îndreaptă spre țara noastră, după ce a făcut prăpăd în Italia

Cert e că depresiunea atmosferică Cassandra a provocat până acum inundații în Italia și mai multe părți din Balcani, astfel că va ajunge încă de vineri seară în Câmpia Panonică, aproape de granița vestică a țării noastre. Această furtună va aduce ploi, dar și temperaturi de 30 de grade Celsius în sudul țării. Lucian Sfîcă, doctor în climatologie, crede că furtuna va lovi și România.

România, lovită de un nou val de fenomene extreme în weekend

Oficial, conform meteorologilor, ploile vor cuprinde vestul țării în aceste zile, în timp ce Muntenia și Bucureștiul, dar și sudul Olteniei vor avea parte de o vreme însorită și călduroasă. În orașele de Dunăre termometrul ar putea să urce chiar la 31 de grade Celsius în a doua parte a serii.

Între timp, în Maramureș și Transilvania, termometrele vor arăta doar 17-20 grade Celsius. ”Norii și ploile se vor deplasa treptat spre est, iar sâmbătă, 5 octombrie, sunt așteptate precipitații în majoritatea regiunilor țării. La început, va ploua în sud-vest și centru, apoi în nord și nord-est, iar spre seară în sud și est”, arată meteorologii citați de RTV.

Mai mult, în unele zone, în special în jumătatea sudică a țării și la munte, ploile vor fi însoțite de descărcări electrice și vor fi posibile averse torențiale și vânt puternic. Elena Mateescu, director al ANM, anunță că rafalele de vânt pot să depășească și 80 km/h în această perioadă, însă oamenii nu trebuie să se panicheze.

”În această dimineață au fost emise patru mesaje meteorologice, o informare meteorologică ce va fi valabilă până luni seara, la ora 21:00, pentru că la acest sfârșit de săptămână și chiar debutul săptămânii următoare vom vorbi de ploi în majoritatea regiunilor, astfel încât cantitățile de apă să se situeze între 20-30l/mp, pe arii restrânse peste 40-50 l/mp, dar și intensificări ale vântului cu viteze de 40-50km/h în general.

Directorul ANM Elena Mateescu vorbește despre furtunile ce vor lovi România

Prognoza meteo. Furtunile mătură iar România de la vest la est. Soarele sparge de luni pelicula de nori grei de ploaie. De altfel, din punctul de vedere al primului cod galben pentru zona Banatului, sudul Crișanei și Carpații Meridionali, un cod galben până în această seară, la ora 21:00, cu viteze terestre la rafală care pot depăși 70-80km/h”, explică Elena Mateescu.

De asemenea, meteorologii au anunțat în direct la Antena 3 că urmează ploi puternice în sudul țării. ”Celelalte două mesaje vizează în special cantitățile de precipitații, averse însemnate cantitativ, la început în sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei, dar și în partea de vest și sud-vest a Transilvaniei, după care jumătatea estică a țării, averse care vor cumula 20-30l/mp, izolat peste 40-50l/mp.

Din punct de vedere termic, astăzi va fi foarte cald, 20 de grade, posibil până la 29, chiar 30 de grade în sud. La această oră deja sunt deja 26 de grade la Călărași și Fetești, în partea de sud-est a țării, sâmbătă un ecart între 16…18 grade în regiunile intracarpatice, în timp ce în sud-est vor mai fi posibile valori de 28…29 de grade, dar duminică și luni o vreme rece, cu maxime doar între 10 până la 21-22”, a completat directorul ANM.

Furtuna Cassandra s-ar putea îndrepta spre țara noastră

Așadar, cât despre furtuna Cassandra, un fenomen meteo botezat astfel de presă, dar care nu a primit oficial un nume (cum a fost și cazul ciclonului Ashley), acesta ar putea ajunge în țara noastră. Cel puțin asta susține Lucian Sfîcă, doctor în climatologie, care predă la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

”De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu front cald și rece ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polar pătrunsă pe lângă vestul lanțului alpin în vestul Mediteranei.

Cel mai probabil, ciclonul va urma o traiectorie panonică, ce lasă precipitații în principal în vestul țării, dar este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre”, a scris Lucian Sfîrcă pe Facebook.

Please follow and like us:
Pin Share