România, peste 10 mii de bugetari în plus. Aproape o mie de oameni sunt angajați la stat în fiecare lună

România, peste 10 mii de bugetari în plus. Aproape o mie de oameni sunt angajați la stat în fiecare lună

Mai exact, reforma s-a făcut doar pe hârtie, pentru că România are cu 11.000 de bugetari mai mult ca anul trecut. Guvernul Ciolacu și-a propus să se încadreze în ținta de deficit de 5% și să reducă cheltuielile. În realitate, aproape 900 de bugetari au fost angajați în România în sistem la fiecare 30 de zile, iar acum politicienii trebuie să pregătească măsuri și mai dure.

Guvernul promitea tăierea costurilor, în realitate țara noastră are cu 11.000 mai mulți bugetari

Conform Observatornews.ro, adevărata reformă a fost amânată și nu e gata nici în prezent. Sunt 57 de instituții care nu au implementat momentan nicio măsură de reducere a cheltuielilor, cu toate că Guvernul se laudă că a scăzut numărul de posturi de conducere. Departe de promisiunea reală de a eliminat 200.000 de posturi neocupate din sistem.

În fond, Guvernul nici măcar nu avea intenția să concedieze pe nimeni pentru a reducere costurile, fiind puși în pericol doar cei care visau la o sinecură sau la un job bine plătit de bugetar. În luna mai 2024, sistemul bugetar număra aproape 1,3 milioane de angajați, cu 10.600 mai mult față de mai 2023, un număr record.

Alte țări din Uniunea Europeană au un număr mult mai mic de bugetar, raportat la numărul populației. Cu toate acestea, politicienii de la putere și-au învățat lecția și știu că bugetarii și familiile lor deseori se traduc prin voturi ușor obținute. Problema e că țara noastră alocă 37% din venituri pentru a plăti salariile acestor bugetari.

”Dacă ne uităm, de exemplu, la ponderea din venituri bugetare, noi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu o alocare de 37% din venituri către plata bugetarilor. Versus 16% în Germania, sau 23% media Uniunii Europene”, explică analistul fiscal CFA Adrian Codirlașu. ”Putem reduce din cheltuieli pe termen lung, informatizând administrația publică. Va necesita o resursă umană mai mică și în același timp va oferi servicii mai bune contribuabililor.

România cheltuile aproape 40% din venituri pe salariile bugetarilor

Acest lucru va duce treptat la o reducere de angajați în sistemul bugetar. Deci, Guvernul nu trebuie să concedieze, ci doar să nu mai angajeze și să digitalizeze sistemul”, a completat expertul. Statistic, Guvernul Ciolacu a angajat lunar câte 900 de bugetari în plus, cele mai multe posturi fiind în Educație, primării, MApN, în timp ce deficitul adevărat a fost în MAI, conform Observatornews.ro.

“Sistemul a creat birocratie si orice birocratie necesita resurse umane. A crescut aparatul bugetar excesiv. Istoria ultimilor 10 ani de reforma bugetare. Ne-a arătat ca acest aparat bugetar nu se poate auto reforma, el nu se autoreformeaza pt ca nu poti sa faci reforma din interior. Reforma trebuie facuta din exterior, fie printr-o analiza rece cu echilibru, fie rudimentar”, a explicat situația Adrian Bența, analist economic.

Dumitru Costin, lider al blocului Național Sindical, spune că restruturările nu au fost făcute cu cap. ”Restructurarile astea nu au fost facute cum ar fi trebuit, pe analize temeinice, sunt mai degraba niste improvizatii. S-a vazut stilul pompieristic in abordare cand sapt trecuta a venit un val de solutii in reorganizare si restructurare”, a explicat Dumitru Costin.

Așa cum arată sursa citată, politicienii nu au nici cea mai vagă idee cum s-a făcut ”reorganizarea” și care a fost impactul bugetar. ”E o întrebare valida, nu am răspunsul, ar trebui evaluat lucrul acesta si centralizat”, răspunde Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, atunci când a fost întrebat ce economii s-au făcut la buget prin această ”reorganizare”.

Experții sunt de părere că e o chestiune de timp până când numărul bugetarilor va trebui redus la cel mult 800.000, pentru că țara noastră e pe marginea prăpastiei din punct de vedere economic. ”Sunt 1 milion 200 pers in sistemul public, mai raman 800.000. O astfel de masura de redus draconic din personal este necesara”, a declarat analistul economic Adrian Bența.