România prinsă între canicula și furtuni cu grindină. ANM a emis patru coduri galbene, toată țara e sub fenomene extreme

România prinsă între canicula și furtuni cu grindină. ANM a emis patru coduri galbene, toată țara e sub fenomene extreme

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări pentru cod galben de căldură extremă și instabilitate atmosferică severă. Vor fi perioade cu temperaturi foarte ridicate, urmate de furtuni cu grindină.

România, prinsă între caniculă și furtuni

Administrația a lansat o nouă atenționare meteorologică pentru fenomene severe. De mâine, de la ora 10:00, intră în vigoare un cod galben pentru ploi torențiale, grindină și vijelii în sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, majoritatea regiunilor Munteniei și Moldovei, în anumite părți din Maramureș, precum și în zonele montane. Avertizarea este valabilă până miercuri dimineață.

În Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și Moldova se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate, caracteristice unui val de căldură cu disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor varia între 35 și 37 de grade Celsius, cu valori mai ridicate în sud și est. Minimele nocturne vor rămâne în jurul valorii de 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.

În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, în anumite zone din Maramureș și în regiunile montane, vor apărea perioade de instabilitate atmosferică.

Acestea se vor manifesta prin ploi torențiale, intensificări ale vântului (rafale de 50-70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-40 l/mp, cu posibile depășiri de 50 l/mp pe arii restrânse. Conform ANM, miercuri, 3 iulie, instabilitatea atmosferică va continua, în special în centrul și estul țării.

9 judeţe sunt sub cod galben de furtuni

O altă atenționare meteo este valabilă de luni seara până marți dimineața (1 iulie, ora 20:00 – 2 iulie, ora 10:00) și anunță instabilitate atmosferică în Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei. Aceasta se va manifesta prin ploi torențiale, intensificări ale vântului (rafale de 50-70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Pe parcursul zilei de luni (1 iulie), se așteaptă fenomene de instabilitate în nord-vestul și centrul țării.

Capitala se va topi până marți seara

Se preconizează căldură extremă și disconfort termic ridicat pentru București, cu o maximă de 38 de grade Celsius. De marți seara, sunt prognozate vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice și grindină.

Conform prognozei speciale pentru București, până marți dimineață vor fi condiții de caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 37-38 de grade Celsius, iar cea minimă de 19-20 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

În intervalul marți, ora 9:00 – miercuri, ora 10:00, canicula și disconfortul termic ridicat vor persista, iar spre seară instabilitatea atmosferică va crește. Cerul va deveni variabil, cu înnorări accentuate, intensificări ale vântului (rafale de 50-70 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. T

emperatura maximă va fi de 35-37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități; minima termică va fi de 18-20 de grade.