Românii care luptă în Congo. 1.000 de foști militari sprijină guvernul contra rebelilor

Românii care luptă în Congo. 1.000 de foști militari sprijină guvernul contra rebelilor

Lupta guvernului Republicii Democratice Congo cu rebelii din estul țării este sprijinită și de circa 1.000 de foști militari români, care activează ca agenți de securitate.

Românii care luptă în Congo. 1.000 de foști militari sprijină guvernul contra rebelilor

Taberele românilor sunt amplasate în orașul Goma, localitate situată foarte aproape de granița cu Rwanda. Echipa TVR formată din Adelin Petrișor și Relu Calotă a însoțit românii în misiunile lor.

“Goma este un oraș congolez cu o populație de aproximativ două milioane de locuitori, dintre care mulți sunt refugiați  din cauza luptelor din ultimii ani. Aici își au baza în jur de 1.000 de agenți de securitate români.

Potrivit lui Horațiu Potra, cel care i-a adus aici, misiunea acestora este să antreneze trupele guvernamentale care luptă cu rebelii grupării M23. Cam 10% dintre foștii militari români sunt instructori.

Restul se ocupă de logistică, dar mai ales de pază, având inclusiv avanposturi în jurul orașului Goma. Românii sunt în Congo de la sfârșitul lui 2022“, relatează jurnaliștii citați.

Coordonatorul românilor spune că printre oamenii săi se numără foști membri ai Legiunii Străine, inclusiv din Forțele Speciale, foști angajați din Ministerul de Interne, SPP sau din Brigada Antitero a SRI.

“Misiunea noastră ne-a fost dictată clar de autoritățile congoleze: să instruim armata congoleză”, a declarat Horațiu Potra, coordonatorul agenților de securitate din RD Congo.

Agenți din România și Republica Moldova

Acesta a mai precizat că agenții de securitate sunt doar din România și Republica Moldova. Pe măsură ce situația din țara africană a devenit tot mai periculoasă numărul oamenilor lui Potra a crescut, triplându-se în ultimul an.

“În urma luptelor, rebelii au reușit să înainteze și s-au apropiat la doar câțiva kilometri de orașul Goma, capitala unei provincii cu peste opt milioane de oameni. Chiar și în aceste condiții însă, mulți dintre contractorii români spun că lucrurile sunt sub control.

Deși munca lor se încadrează perfect în definiția cuvântului ‘mercenar’,  foștii militari români sunt deranjați de acest termen care, spun ei, a căpătat o conotație peiorativă“, se mai arată în reportaj.

Potrivit sursei citate, Horațiu Potra este un personaj controversat, fost luptător în Legiunea Străină, condamnat cu suspendare pentru deținere ilegală de arme de foc.

Coordonatorul agenților români de securitate le-a mărturisit jurnaliștilor că nu știe cât timp el și oamenii săi vor lucra cu armata congoleză.

“Ar mai putea dura ani sau contractul cu guvernul de la Kinshasa s-ar putea încheia mâine. În Africa, afacerile de acest fel sunt impredictibile și, oricum, totul depinde de evoluția luptelor din regiune“, a mai precizat acesta.

Please follow and like us:
Pin Share