Românii trebuie să renunțe la sobele pe lemne

RMAG news

S-a publicat Strategia Energetică a României 2035, cu perspectivă 2050, iar una dintre direcțiile evidențiate aici este cea a încălzirii populației.

Statul prezintă situația la zi: 60% din gospodării se încălzesc cu lemne, cu precădere cele din mediul rural. În 2035, ar trebui să nu mai existe astfel de soluții de încălzire, alternativele fiind branșarea la gaze, sobele cu peleți și alți biocombustibili, totul pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Documentul nu explică de ce ar fi mai bună încălzirea cu peleți față de cea cu lemne, evident în afară de problema evidentă a despăduririi.

Acest program vizează să ofere acces la gaze naturale în zonele rurale și urbane care nu sunt încă acoperite de rețea, contribuind la reducerea disparităților regionale și la creșterea standardului de viață prin facilitarea accesului la o sursă de energie mai curată și eficientă.

Lungimea rețelei de distribuție a gazelor naturale va crește semnificativ, permițând racordarea unui număr mare de gospodării și întreprinderi noi la sistemul de gaze. Această expansiune nu doar că va îmbunătăți accesul la gaze naturale, dar va sprijini și tranziția către opțiuni de încălzire mai curate, contribuind la eforturile naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ținta statului este ca, în perspectivă 2050, tot sectorul rezidențial din România să fie net 0 emisii de carbon.

Acest lucru va contribui la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon și la îmbunătățirea calității aerului în zonele rezidențiale. Până în 2050, încălzirea rezidențială va contribui minim la emisiile de GES, cu un număr tot mai mare de gospodării trecând la soluții complet regenerabile și zero-carbon”, se statuează în Strategie.

The post Românii trebuie să renunțe la sobele pe lemne appeared first on Cotidianul RO.