Rompetrol nu stă cu mâinile în sân

RMAG news

Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de gigantul petrolier de stat din Kazahstan, KazMunayGas, intenționează să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență a Guvernului care a impus, la finalul lui 2022, o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive” ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, conform unui regulament UE adoptat în toamna aceluiași an, potrivit presei.

Compania a contestat inițial suprataxa prin plângeri administrative, respinse de Fisc și Ministerul Finanțelor, după care, în primăvară, a depus o acțiune în anulare în justiție, în contencios administrativ. Recent, în procesul intentat ANAF și Ministerului Finanțelor, Rompetrol a cerut sesizarea Curții Constituționale (CCR) cu excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 186/2022 privind măsurile de implementare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind intervenția de urgență pentru abordarea prețurilor ridicate la energie, precum și a Legii nr. 119/2023 pentru aprobarea ordonanței. Aceasta din urmă a stabilit un regim special al contribuției de solidaritate aplicabil doar OMV Petrom. Instanța de contencios administrativ nu s-a pronunțat încă asupra cererii de sesizare a CCR.

Rompetrol Rafinare a plătit contribuții de solidaritate de 577,6 milioane lei pentru 2022 și de 142,9 milioane lei pentru 2023, conform rapoartelor companiei. Contribuția nu este deductibilă la calculul impozitului pe profit sau al pierderii fiscale. Grupul Rompetrol a înregistrat pierderi de 270 milioane dolari în 2023, după un profit net de 90,3 milioane dolari în 2022, și anticipează pierderi de aproape 40 milioane dolari pentru 2024. În T1 2024, pierderile au fost de 23,8 milioane dolari.

Potrivit Rompetrol, reevaluarea activelor deținute și operate de companie la finalul anului 2023, coordonată și auditată de companii din Big Four, a indicat o devalorizare a activelor operaționale cu 223 de milioane de dolari, reprezentând aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023. Regulamentul UE care a impus contribuții de solidaritate în mai multe țări europene a fost contestat la Curtea de Justiție a UE de către diverse companii, inclusiv subsidiare din Olanda și Germania ale ExxonMobil. În România, contribuția de solidaritate a fost subiect de controverse politice, după ce prima variantă a legislației naționale nu includea cea mai importantă companie petrolieră locală, OMV Petrom.

The post Rompetrol nu stă cu mâinile în sân appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share