Rugăciunea care trebuie rostită de Acoperământul Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru 1 octombrie

Rugăciunea care trebuie rostită de Acoperământul Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru 1 octombrie

Rugăciunea pe care credincioșii este bine să o rostească de Acoperământul Maicii Domnului. Există mai multe tradiții și obiceiuri pentru ziua de 1 octombrie.

Acoperământul Maicii Domnului: rugăciunea care trebuie rostită

În prima zi a lunii octombrie, în calendarul creștin ortodox este marcată cu cruce roșie o sărbătoare foarte importantă, și anume Acoperământul Maicii Domnului.

Pe 1 octombrie, credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. În popor, sărbătoarea mai este cunoscută ca “Pocroave” și reamintește de puterea pe care o are credința, precum și de protecția divină.

Sărbătoarea își are originea într-un eveniment miraculos, care s-a petrecut în secolul al X-lea, la Constantinopol, în biserica Vlaherne.

Sfântul Andrei și ucenicul său, Epifanie, au asistat la o apariție divină în timpul unei slujbe de priveghere, atunci când Maica Domnului s-a arătat în fața credincioșilor și și-a întins acoperământul (vălul) peste ei, în semn de ocrotire.

Momentul le-a adus speranță și alinare locuitorilor din oraș, întrucât se aflau sub amenințarea unui atac iminent. Pericolul a fost îndepărtat, însă, după apariția Maicii Domnului, potrivit Doxologia. Orașul a fost, astfel, protejat de suferință și de vărsarea de sânge.

Această sărbătoare reprezintă grija și dragostea maternă a Maicii Domnului față de credincioși. Totodată, ziua de 1 octombrie semnifică o expresie a ocrotirii divine, a alinării și speranței în fața greutăților din viață.

Credincioșii sunt îndemnați să se roage de această sărbătoare. Există, de altfel, o rugăciune specială pe care este bine să o rostești în ziua în care este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului.

“Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău. Amin.”

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului

În această zi, credincioșii respectă unele tradiții și obiceiuri, iar acestea pot varia de la o regiune la alta. Cei mai mulți credincioși participă la slujba religioasă de pe 1 octombrie și se fac rugăciuni speciale pentru sănătate și protecție divină.

În mediul rural, Acoperământul Maicii Domnului semnifică începutul pregătirilor pentru sezonul rece. Este o zi în care mulți credincioși obișnuiesc să împartă pomană pentru sufletele celor care au trecut în neființă.

De asemenea, există și câteva superstiții de care se ține cont de Acoperământul Maicii Domnului, mai ales în legătură cu vremea. Dacă pe 1 octombrie este soare, atunci va fi o iarnă blândă. În schimb, dacă plouă, atunci iarna va fi una grea.

O altă superstiție are în vedere fetele nemăritate, care se roagă la Maica Domnului și îi cer ajutorul să-și găsească un soț bun. Se spune că cei care țin post pe 1 octombrie se vor bucura tot anul de noroc.

O altă tradiție spune că fetele din popor obișnuiesc să se roage Sfântului Procroavă pentru a avea un păr des și bogat. Nu trebuie tuns părul și nici aruncat sau ars, întrucât se spune că se pot face farmece cu el.

Mai este important de menționat și faptul că, fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se fac treburi casnice. Nu se spală, nu se calcă și nu se coase de Acoperământul Maicii Domnului.

Please follow and like us:
Pin Share