Rusia a vrut să-l asasineze pe șeful Rheinmetall, companie ce furnizează obuze Ucrainei. „Asistăm la o campanie de activități secrete de sabotaj”

Rusia a vrut să-l asasineze pe șeful Rheinmetall, companie ce furnizează obuze Ucrainei. „Asistăm la o campanie de activități secrete de sabotaj”

Serviciile de informații americane au descoperit, la începutul acestui an, că guvernul rus plănuia să-l asasineze pe directorul executiv al companiei germane Rheinmetall, care produce obuze de artilerie și vehicule militare pentru Ucraina, relatează CNN, care citează cinci oficiali americani și occidentali care cunosc cazul.

Complotul a fost unul dintr-o serie de planuri rusești de asasinare a directorilor din industria de apărare din Europa care sprijineau efortul de război al Ucrainei. Planul de a-l ucide pe directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger, a fost cel mai bine pus la punct.

Când americanii au aflat de acest plan, au informat Germania, ale cărei servicii de securitate au putut apoi să-l protejeze pe Papperger și să dejoace complotul.

Un oficial guvernamental german de nivel înalt a confirmat că Berlinul a fost avertizat de SUA cu privire la complot.

De mai bine de șase luni, Rusia desfășoară o campanie de sabotaj în toată Europa, în mare parte prin colaboratori, recrutând persoane din țările respective, pentru orice, de la atacuri incendiare asupra depozitelor legate de arme pentru Ucraina până la acte mărunte de vandalism – toate menite să împiedice fluxul de arme din Vest către Ucraina și sprijinul public neclintit pentru Kiev.

Dar informațiile care sugerează că Rusia ar fi dispusă să asasineze cetățeni arată oficialilor cât de departe este dispusă Moscova să meargă într-un război paralel, condus din umbră, pe care îl poartă în vest.

Papperger a fost o țintă evidentă: compania sa, Rheinmetall, este cel mai mare și cel mai de succes producător german de obuze de artilerie vitale de 155 mm, care au devenit arma principală în războiul de uzură al Ucrainei. 

Mai mult, compania germană va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucrainei în următoarele săptămâni, un efort despre care o sursă familiarizată cu informațiile a spus că provoacă o mare îngrijorare în Rusia.

„Vedem sabotaje, vedem comploturi de asasinat, vedem incendii provocate. Vedem lucruri care au un cost în vieţi omeneşti. Cred cu tărie că asistăm la o campanie de activităţi secrete de sabotaj din partea Rusiei care au consecinţe strategice”, a avertizat, marţi, un oficial NATO de rang înalt.

Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă a refuzat să comenteze existenţa complotului rusesc şi avertismentul SUA către Germania.

Dar purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson, a declarat: „Intensificarea campaniei de subversiune a Rusiei este un lucru pe care îl luăm extrem de în serios şi asupra căruia ne-am concentrat intens în ultimele câteva luni. Statele Unite au discutat această problemă cu aliaţii noştri din NATO şi lucrăm activ împreună pentru a expune şi a întrerupe aceste activităţi”, a spus ea.

„De asemenea, am fost clari că acţiunile Rusiei nu vor descuraja aliaţii să continue să sprijine Ucraina”, a punctat purtătoarea de cuvânt.

Ambasada Germaniei la Washington a refuzat să comenteze. CNN a cerut un punct de vedere şi de la Ambasadei Rusiei la Washington.

„Măsurile necesare sunt întotdeauna luate în consultare regulată cu autorităţile de securitate”, s-a mărginit să spună Oliver Hoffman, purtător de cuvânt al Rheinmetall.

De ce acum

„O fac acum pentru că ei cred că, având în vedere că au loc o serie de alegeri în Occident, aceasta este o ocazie excelentă de a încerca să submineze sprijinul public pentru Ucraina”, a declarat oficialul NATO de rang înalt.

Acesta a adăugat că Rusia vede o fereastră de oportunitate acum, înainte ca armele şi muniţiile suplimentare promise de Occident să ajungă pe câmpul de luptă din Ucraina.

Pentru Rusia, acesta „este un moment prielnic pentru a viza Occidentul în acest tip de operaţiuni, pentru a încerca să submineze sprijinul şi să împiedice fluxul de arme acolo”, a spus oficialul.

Campania de sabotaj a Rusiei a fost un punct major de discuţie în rândul oficialilor NATO reuniţi la Washington pentru cel de-al 75-lea summit aniversar al alianţei.

NATO a încercat să îmbunătăţească schimbul de informaţii, astfel încât statele să fie capabile să facă legătura între ceea ce altfel ar putea părea doar activităţi infracţionale disparate, specifice propriei ţări.

Unii analişti s-au referit la acest efort ca la o campanie „hibridă”, una care utilizează instrumente non-militare precum propaganda, înşelăciunea şi sabotajul. Însă oficialii americani şi europeni încep treptat să se împotrivească definirii în acest mod a eforturilor de sabotaj ale Rusiei.

„Resping fundamental ideea că ceea ce vedem este o campanie hibridă din partea Rusiei. Există elemente hibride ale acesteia. Când mă gândesc la „hibrid”, mă gândesc la distrugerea monumentelor. Sunt lucruri care corespund definiţiei tradiţionale de „sub pragul unui conflict armat””, a transmis oficialul NATO de rang înalt.

Deoarece Rusia recrutează agenţi pentru a provoca incendii şi pentru a pune la cale asasinate – acţiuni letale – „nu sunt la fel de încrezător că toate acestea se încadrează sub acest prag pe care îl implică „hibridul””, a declarat oficialul.

Nu este clar dacă informaţiile referitoare la Rheinmetall sugerează că Rusia intenţiona să îl ucidă pe Papperger direct sau să angajeze un mandatar local.

Cert este că, săptămâna trecută, bazele militare americane din Europa au fost plasate într-o stare de alertă sporită, pentru prima dată în ultimul deceniu.

Asta după ce SUA au primit informaţii potrivit cărora actori susţinuţi de Rusia ar intenţiona să efectueze atacuri de sabotaj împotriva personalului şi facilităţilor militare americane, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu această chestiune.

FOTO: Hepta

  

  

Please follow and like us:
Pin Share