Salariile fabuloase ale foștilor generali SRI, ajunși angajați de top la Transgaz

Salariile fabuloase ale foștilor generali SRI, ajunși angajați de top la Transgaz

Transgaz, alături de Transelectrica, este una dintre cele două companii de stat care se află în subordinea directă a premierului prin Secretariatul General al Guvernului. Ambele au în sarcină infrastructura energetică a României. FANATIK a scris recent despre veniturile uriașe încasate de directorul Transgaz, Ion Sterian, fostul șef de la RA-APPS, numit în urma cu peste zece ani în fruntea companiei de stat ce se ocupă cu dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale.

Foști șefi din SRI, salarii uriașe la Transgaz

Presa a scris în ultimii ani despre numele importante din sistem, foști politicieni sau rude ale unor înalți funcționari publici, care sunt angajați la compania din industria gazelor naturale. Printre aceștia se numără și mai mulți foști angajați ai Serviciului Român de Informații.

Și aceștia, la fel ca toți angajații Transgaz, au făcut uz de o clauză specială prin care erau exceptați în a-și declara veniturile. La fel ca și în cazul directorului companiei, publicul nu a avut acces la informațiile privind veniturile pe care toți acești oameni din sistem le-au încasat la Transgaz. Lucrurile s-au schimbat în acest an, când datorită unei modificări legislative impuse de parlamentarii PSD, această clauză a fost eliminată, iar angajații la stat sunt obligați să-și declare salariile indiferent de locul unde lucrează.

La fel ca și în cazul Autorității de Supraveghere Financiare, o altă instituție unde angajații și-au secretizat în ultimii ani salariile uriașe, această schimbare legislativă i-a obligat pe angajații Transgaz să-și facă publice salariile încasate la compania de stat. În cazul foștilor generali SRI, salariile de sute de mii de lei s-au adăugat unor pensii speciale, aproape la fel de mari.

Marius Stoica, consilierul directorului general

Marius Constantin Stoica (foto) a fost trecut în rezervă, cu grad de general de brigadă cu o stea, de către președintele Iohannis la mijlocul anului 2017. Imediat a fost angajat la Transgaz, consilier al directorului Ion Sterian, funcție în care se află și în prezent, după un scurt hiatus – perioadă în care a fost consilierul directorului Nuclearelectrica.

Presa a scris că generalul Marius Stoica a fost șeful acoperiților din SRI și un apropiat al generalului Florian Coldea, aflat astăzi în centrul atenției presei. Potrivit ultimei declarații de avere, depuse acum în luna iunie, acesta a avut în anul 2023 un salariu de 346.000 lei la Transgaz.

Suma este de peste trei ori mai mare decât salariul încasat de soție, angajată la Ministerul Mediului, după ce anterior a fost la Ministerul Economiei. La salariul de consilier al directorului Transgaz se adaugă și o indemnizație de 37.000 lei, în condițiile în care Marius Stoica este și membru în Consiliul Societății VMTG – VestMold Transgaz, subsidiara din Republica Moldova a Transgaz, preluată de compania de stat din România.

Asta înseamnă că lunar, fostul general SRI a încasat un salariu de aproape 32.000 lei, adică peste 6.000 de euro pe lună. La această sumă se adaugă și pensia de fost angajat al SRI, care în cazul acestuia s-a ridicat la suma de 194.000 lei. Asta înseamnă că anul trecut acesta a avut venituri de peste jumătate de milion de lei.

Marius Stoica, declarație de avere 2024

Generalii SRI de la Transgaz

Cu o funcție executivă în conducerea Transgaz îl găsim și pe Alexandru Iuga, care ocupă funcția de director general adjunct. Acesta a fost trecut în rezervă încă din anul 2009, în timpul mandatului fostului președinte, Traian Băsescu.

Alexandru Iuga a avut în 2023 un salariu la Transgaz de 335.000 lei, echivalentul a 28.000 lei lunar. La această sumă în cazul fostului șef SRI se adaugă și o pensie specială de peste 210.000 lei. Și în cazul acestuia vorbim de venituri anuale de peste jumătate de milion de lei.

În urmă cu mai mulți ani, presa scria despre soții Țolescu, foști ofițeri SRI, el colonel în rezervă, angajați în cadrul companiei de stat. Niciunul nu mai lucrează azi la Transgaz. Cezar Aurelian Țolescu a lucrat până în februarie 2021, fiind unul dintre managerii proiectului BRUA, investiția de aproape jumătate de miliard de euro în conducta de gaze ce traversează Bulgaria, România, Ungaria și Austria, iar soția acestuia, Geanina Elena, a lucrat în cadrul Transgaz până în martie 2023.

Este însă angajat în continuare la Transgaz chestorul în rezervă Nelu Pop, fost șef al Poliției de frontieră și al Inspectoratului pentru Imigrări. Acesta a fost angajat încă din anul 2016, și el pe funcția de consilier a directorului general, însă în prezent este șef serviciu în cadrul companiei.

În anii trecuți și acesta își secretiza salariul avut la Transgaz, acum, odată ce acest lucru nu mai este permis de lege, vedem că anul trecut a încasat un salariu de 233.391 lei. Suma este cu doar 200 de lei mai mare decât pensia specială pe care o încasează, ceea ce înseamnă că veniturile sale anuale au fost de peste 450.000 lei, adică aproape 39.000 lei lunar.

Un alt fost ofițer SRI despre care presa a menționat că a ajuns să lucreze la Transgaz, este Viorel Ciprian Achim. În CV-ul său, acesta menționează că între anii 1994 și 2010 a fost „funcționar public cu statut special”. La Transgaz a lucrat începând cu anul 2013, ocupând funcția de șef al Departamentului Calitate Mediu, Protecţie şi Securitate.

Înainte de asta, între 2010 și 2013 a lucrat la mai multe firme private din industria minieră, printre care și Geoasset SRL, deținută de PSV Company, controlată de Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca, potrivit celor de la G4media.

Nici Viorel Ciprian Achim nu mai lucrează în prezent la Transgaz. Între 2023 și aprilie 2024 acesta a ocupat o funcție de conducere la Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara SRL, o altă companie a statului. În ultima declarație de avere, de la plecarea din această funcție, el menționa alte două surse de venit, două companii private din industria minieră: Cupromold Mining și Verge Magnesium. Despre aceasta din urmă, Mediafax scria în luna aprilie că a obținut o licență de exploatare din partea statului român a unui zăcământ de cupru și că în spatele firmei s-ar afla un grup american care ar urma să investească peste un miliard de dolari.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, Ciprian Achim beneficia de o pensie de doar 76.000 lei, sub salariul de 92.000 lei încasat de la Uzina Feldioara.

Please follow and like us:
Pin Share