Salariile uriașe primite de doi studenți după absolvirea facultății. Companiile caută din ce în ce mai mulți specialiști

Salariile uriașe primite de doi studenți după absolvirea facultății. Companiile caută din ce în ce mai mulți specialiști

Doi studenți au primit salarii de 3.500 de euro imediat ce au terminat facultatea. După absolvire, aceștia au reușit să se angajeze in domeniul studiat. În țară este nevoie de 600.000 de specialiști.

Posturile de inginer, printre cele mai căutate

Cei care studiază ingineria au șanse foarte mari să se angajeze pe salarii foarte bune. Unii sunt recrutați încă din timpul studiilor. Pe platforma de recrutare al companiilor din Politehnică se actualizează, constant, ofertele. Printre cele mai căutate posturi sunt cele de inginer din domeniul electric și energetic.

„Pentru pozițiile de middle level este de 6,7,8,9 mii de lei, iar pentru pozițiile de senior cresc exponențial de la 10 mii de lei 15, 16 mii de lei”, explică Aniela Vieriu, coordonator Polijobs, potrivit observatornews.ro.

Mai mult, doi studenți, șefi de promoție, au reușit să își găsească un job entry-level, după terminarea anului universitar, pentru un salariu de 3.500 de euro. Se caută peste 600.000 de mii de ingineri pe piața muncii, dar universitățile nu reușesc să acopere această cerere.

„Anul acesta doi dintre șefii de promoție au fost încadrați cu 3.500 de euro la debut după finalizarea anului universitar. Vin foarte foarte devreme, din anul 1 sunt multe oferte. Anul trecut o generație de 3500, 3600 de absolvenți în iulie aveam circa 33 de mii de locuri de muncă, acum am depășit 38 de mii”, spune Mihnea Costoiu, Rector Universitate Politehnică, conform sursei.

Companiile din România sunt în căutare de ingineri

Cele mai mari companii susțin că au nevoie de 600.000 de specialiști în următorii zece ani, însă, facltățile nu acoperă acest număr. Sunt doar 13.000 de absolvenți pe an, în România, iar o parte dintre aceștia preferă să ia calea străinătății.

În anul 2024, la Universitatea Politehnica din București au intrat în primul an 9.000 de studenți. Între 30% și 35% dintre ei nu termină facultatea. Sub 6.000 de studenți ajung să finalizeze studiile. De asemenea, în jur de 15% dintre ei, preferă să plece să se angajeze în străinătate.

„Există şi o mai mare generozitate în ceea ce priveşte măsurile de sprijin şi apropierea de mediul economic, disponibilitatea de a vedea orientarea în carieră şi că vei vedea că vei avea un salariu decent şi foarte bun după absolvire. Va creşte numărul de doritori”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Politehnica din Bucureşti scoate an de an în jur de 3.600 de ingineri, adică de 16 ori mai puţini decât cererea din piaţă. Costoiu speră ca acest număr să mai crească totuși, în următorii ani.

„Sperăm ca cifra să crească spre 4.000 – 4.500 în anii următori. Dar mai mult de atât, universitatea nu poate scoate. Până la urmă trebuie, să vorbim de calitate şi nu cantitate”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica, potrivit sursei citate.

Please follow and like us:
Pin Share